Alice
回復 9# drsherlock

見你不太喜歡情人節, 為什麼呢?
這套戲也很多好看, 送首主題曲給你, 祝你有一個愉快的情人節
Sherlock, M.D.
該帖被屏蔽
Alice
    唔結婚 ,人一樣都會去做愛生子 ,但以當時的社會態度 ,生出的就是私 ...
淚兒 發表於 2010/8/25 21:28

現代社會也有很多私生子呢.
以前我做過一間公司, 有2個女同事未婚懷孕, 大著肚子返工.
即使結了婚也可以產子後離婚, 造成很多單身家庭. 例如: 羅嘉良, 張柏芝也有同父異母, 同母異父的兄弟姐妹.
抽刀斷水
回復 23# Alice

封建時代,想離婚也不可,又有多少對同床異夢的怨侶呢?
Alice
回復 24# 抽刀斷水

是啊, 我們真幸福, 活在自由的年代.
而基督教也是反對離婚的, 這個宗教在未霸佔這個世界之前, 好像是對離婚持開放態度. 但從這個宗教叫人不要自己尋找另一半, 等神安排. 就發現這個宗教跟本是和封建時代差不多, 羅公子用 "基督帝國" 來形容, 真是十分貼切.

連人要尋找另一半這麼私人的事也要干涉, 真是令人憎厭的宗教.  這跟本是封建社會的思想.  我為什麼要被教會安排我的另一半??
抽刀斷水
有原因的:
http://drawswordcutwater.blogspot.com/2009/06/blog-post_1017.html
Alice
回復 26# 抽刀斷水

看完這篇文章了, 真是恐佈.
我也有親戚去了美國留學, 就在當地娶了一個美貌的基督徒老婆.  而這位親戚是一個又胖又高, 樣子一點也不好看, 屬中下的男性. 顯示出教會真是陰盛陽衰.  在香港無人要的男人, 在教會都娶到貌美的老婆.  現在還產了一子一女, 兩個孩子都被迫返教會.

即使這個女基督徒擺脫了單身的命運, 而她的女兒未必這麼好運了.  陰盛陽衰是教會改變不了的事實, 總有下一代繼而 獨身的命運.

Alice
係繼承獨身的命運
抽刀斷水
回復 27# Alice

這就覺得恐怖了?你有沒有看過這篇?http://drawswordcutwater.blogspot.com/2009/06/blog-post_8804.html
Alice
回復 29# 抽刀斷水

睇左啦, 呢篇文章仲離譜.  婚前性行為係私人既事, 關教會咩事.
人只可以活一次, 無來世.  既然遇到相愛既人, 點解唔可以婚前性行為?  只要唔係玩弄感情就得啦.

結左婚都會離婚啦, 咁呢個唔岩咪第二個囉.  
就算發生左婚前性行為又點?   如果成世都結唔成婚, 咁咪成世無得做?

做人為咩咁辛苦?
基督徒同非基督徒分手好平常, 就算兩個人都係基督徒或者兩個都唔係基督徒亦有機會分手.  咁又關咩一軛輪事?
咁要試過一齊先知適唔適合, 咩都驚, 咁成世唔使拍拖啦.

愛情未必可以天長地久, 即使曾經擁有也很好.   既然遇到有感覺的對象就應該盡情地去愛, 將來不能預測的.  一個成熟的人應該學習面對世事多變, 培養堅強的心

抽刀斷水
回復 30# Alice

最趣緻就是,基督徒情侶經常對外宣佈:「我們沒有婚前性行為的呀。」好像這就是很勁的事情似的。
Alice
回復 31# 抽刀斷水

佢講之嘛, 外人點知唧.  基督徒夠可以係未信主之前發生婚前性行為啦.
凡事都有好既一面, 可能你以前就係因為一個分左手既基督徒女朋友, 先認識呢個咁既宗教. 先遇到今日既另一半.
塞翁失馬, 焉知非福呢,
你依家都幾幸福呀.    假如當初你無同基督徒女友分手, 你依家可能被呢個宗教束縛.
Alice

每個人對幸福既定義都唔同, 喜好宗教生活, 同埋厭惡宗教生活既人, 跟本係兩種人.
正如有人鍾意捉棋, 而我就覺得好悶.
我鍾意養魚, 多數人會覺得養魚無聊.

"信與不信, 不能共負一軛" , 係某程度上, 基督徒既思維與常人不同. 真係好難溝通,  你同佢地討論宗教既時候, 你都感受到佢地果種盲目同埋推理能力好弱, 拙於思考,  逃避現實, 對好多野都視而不見.
抽刀斷水
回復 33# Alice

我就認為某些思想雖然不一樣,但只要是彼此尊重包容,還是有成功的例子的。
Alice
回復 34# 抽刀斷水

理論上行得通, 實際上基督徒真係同常人係有分別架.  可能你未真正咁返教會一段時間, 未感受 到佢地果種思考既異常.
淚兒
回復 35# Alice

待在耶徒公司一段時間都受不了呀
Alice
回復 36# 淚兒

咁點解唔轉工呢?
淚兒
回復 37# Alice

做左半年米轉左囉
Alice
回復 38# 淚兒

走得好!  一個有精神病, 一個無精神病, 兩個點溝通呢,
            一個正常人, 一個弱智, 兩個點溝通呢,  係咪?
淚兒
回復 39# Alice

老闆他們真的是一個耶教家庭的人來經營的