beebeechan
阿穌根本就唔係做生意嘅材料, 做過生意嘅都知阿穌此等外行人冇risk management嘅proposal完全唔掂:

馬桶竄出3.5公尺大蟒蛇咬住生殖器 泰男失血過多昏倒
http://www.ettoday.net/news/20160526/705220.htm

沙文 發表於 2016/5/29 02:16

你激嬲老婆, 
一樣會咬甩你條周
沙文
阿穌門人係咁咖啦
一味靠血腥暴力解決問題:
5:29        若是你的右眼叫你跌倒、就剜出來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身丟在地獄裡。若是右手叫你跌倒、就砍下來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身下入地獄。

淨識斬腳趾避沙蟲, 唔怪之得做生意唔掂啦
beebeechan
5:29        若是你的右眼叫你跌倒、就剜出來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身丟在地獄裡。若是右手叫你跌倒、就砍下來丟掉.寧可失去百體中的一體、不叫全身下入地獄。

淨識斬腳趾避沙蟲, 唔怪之得做生意唔掂啦
沙文 發表於 2016/5/29 06:26

懂投資的人 (看來你不是了) 便明白這叫『止蝕』,
你就攬住堆蟹貨做人世。
唔曉止蝕, 必是股埸低手, 仲有排要交學費
沙文
呢尐唔係止蝕, 係斬腳趾避沙蟲
識止蝕就唔会教人瞓身買一粒珠啦低能
幾時見過賭仔買樓
beebeechan
呢尐唔係止蝕, 係斬腳趾避沙蟲
識止蝕就唔会教人瞓身買一粒珠啦低能
幾時見過賭仔買樓 ...
沙文 發表於 2016/5/29 10:28

俾你返去 2009年, 可以用$28便可買一股 0005,
你會唔會瞓哂身買哂落去呢?
真係嫌買得少呀
beebeechan
幾時見過賭仔買樓 ...
沙文 發表於 2016/5/29 10:28

個個洗黑錢既, 貪官既都話賭埸嬴左錢架哩

賭王何生唔止買樓, 仲可以買多幾件老婆
沙文
听一個人講嘢, 唔止要听佢講乜嘢, 仲要听佢冇講乜嘢
阿穌成日講佢唔熟悉嘅各行各業, 例如畜牧業、農業、建造業、軍事、漁業、金融。講親都自暴其醜, 畀我一睇就睇出佢充內行。

對於佢自己嘅本行- 鬥木佬, 反而隻字不提, 顯見此人對自己嘅出身覺得自卑, 因而漸發展成自大狂, 認屎認屁。其實若果佢真係能知過去未來, 應當知道鬥木佬公輸般都可以享有崇高地位, 佢唔駛咁避諱鬥木佬喎, 講下鬥木好過話唔見一隻羊就賴低99隻去揾咁戇居 -- 你話唔見咗一隻床腳,賴低3隻床腳去揾, 咁咪十分合理咯
beebeechan
對於佢自己嘅本行- 鬥木佬, 反而隻字不提, 顯見此人對自己嘅出身覺得自卑, 因而漸發展成自大狂, 認屎認屁。其實若果佢真係能知過去未來, 應當知道鬥木佬公輸般都可以享有崇高地位, 佢唔駛咁避諱鬥木佬喎, 講下鬥木好過話唔見一隻羊就賴低99隻去揾咁戇居 -- 你話唔見咗一隻床腳,賴低3隻床腳去揾, 咁咪十分合理咯
沙文 發表於 2016/5/29 10:50

挑。。。乜無講呀
佢話聖殿要塌, 佢就三日便可重建。。。好pro就真
勁過中國速度
中国速度 57层高楼19天建成
https://www.youtube.com/watch?v=9XrWKROMeHY

(你估西九工程, 做十年都仲係造緊地基)
沙文
挑, 聖殿係建築業, 係建築師至有資格起,猶太佬聖殿係石建築,
唔輪得到低級鬥木佬亂噏24, 聖殿入面嘅傢俬都要睇判頭畀唔畀佢做

鬥木佬去起中國佛寺就或者OK, 佢投錯胎兼信錯教啦陰公
匿名
挑, 聖殿係建築業, 係建築師至有資格起,猶太佬聖殿係石建築,
唔輪得到低級鬥木佬亂噏24, 聖殿入面嘅傢俬都 ...
沙文 發表於 2016/5/29 11:16

沙文網友,我谂你搞錯喇,小耶唔係鬥木佬,係石匠黎架。
马太福音里面原文的意思是“builder”,小耶果個時代,房屋都係用石頭做嘅.后黎唔知班耶徒做緊乜,翻譯錯誤,譯成“carpenter”。
沙文
網友,我谂你搞錯喇,小耶唔係石匠,係鬥木佬黎架。

有乜yi旭, 就話譯錯, 您以為我唔知耶徒呢招咩?若是譯錯就一早改咗啦。

小耶一定唔係石匠, 理由並唔係因為佢對石建築知識嘅貧乏,而係因為佢對石建築全無知識:
好比一個聰明人、把房子蓋在磐石上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、房子總不倒塌.因為根基立在磐石上。凡聽見我這話不去行的、好比一個無知的人、把房子蓋在沙土上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、房子就倒塌了.並且倒塌得很大。

其實無知嘅係小耶, 佢唔識現今最古老的石建築之一Shahr-e Sukhteh, 就係建在沙上嘅, 埃及金字塔亦係建在沙上嘅。

至今都超過5000年矣。磐石上嘅教堂倒塌晒都未輪到佢地
匿名
網友,我谂你搞錯喇,小耶唔係石匠,係鬥木佬黎架。

有乜yi旭, 就話譯錯, 您以為我唔知耶徒呢招咩?若是譯 ...
沙文 發表於 2016/5/29 23:04

哦,原來係咁。原來係我搞錯左。沙文網友的確學識淵博,令人敬佩。另外,我有一個長期都百思不得其解的問題想請教:保羅呢件蛋散一直都鎮壓基督教,為何拒突然間信左耶穌。一個人就算改變信仰,都冇理由快成咁嘅。我一直覺得,其中必有黑幕,但一直苦思都冇答案。不知沙文網友對此有何高見?
沙文
過獎過獎。

好簡單。佢先前之所謂"鎮壓基督教", 只不過係扯貓尾。做一場大龍鳳"本來鎮壓基督教但結果都屈服於基督教嘅淫威", 咁後世傳教就有豐富內容啦嘛
沙文
好比一個聰明人、把房子蓋在磐石上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、渣都冇得剩.

beebeechan
其實無知嘅係小耶, 佢唔識現今最古老的石建築之一Shahr-e Sukhteh, 就係建在沙上嘅, 埃及金字塔亦係建在沙上嘅。.
沙文 發表於 2016/5/29 23:04

原來金字塔是沙文的「房子」?

金字塔的住客!
beebeechan
好比一個聰明人、把房子蓋在磐石上。雨淋、水沖、風吹、撞著那房子、渣都冇得剩.

...
沙文 發表於 2016/5/31 03:10

保單都無包火燒
沙文
您尐窮等人家就梗係冇資格啦,生前起定陰宅, 我地名門望族係閒事啫, 仲有堪輿家睇風水添
沙文
聰明人最聰明就係捉蟲:日日返工放工仲隆重過去拜山
beebeechan
聰明人最聰明就係捉蟲:日日返工放工仲隆重過去拜山
沙文 發表於 2016/5/31 09:04

呢間都唔弱, 日日要衝上雲霄
沙文
回覆 874# 沙文

其實, 沙上起嘅屋有一個優勢 -- 可以即刻用沙救火
磐石上嘅屋就無此優勢 - 油起火, 用水救就会好似救恩咁, 唔救好過救
所以, 小耶先致無法為磐石上嘅屋買火險

小耶哩個人嘅特點, 就係睇嘢淨睇一面