leefeng

基督教宣傳為咗想得到復活,永生,所以你們要信耶穌,信基督教。
信了基督教,你就可復活,和永生,對嗎?

但問題來了,
假設基督徒死的時候,已經老到動不了,躺在床上,死了。
耶穌給他基督徒復活,是躺在床上那個軀體呢?還是30歲? 40?50?的軀體復活?

根據本經書寫的耶穌復活示範,耶穌死時33歲,復活個樣子亦是33歲,對不?

假設上帝給基督徒在死的年紀和軀體狀況來復活,當然復活了之後,一樣也是動不了,和老弱殘是肯定的。

於是基督教徒終於盼來了復活,繼續這個老弱殘的軀體來無盡永生,基督徒一定高興得很。

另外,萬一基督教徒不小心甩咗個頭,應該也是會提着個頭来復活和永生了。如此類推。
至於變了骷髏骨的復活和永生,相信大家可以自行想像。

基督教徒不要忘記,本故事書完全沒有提到教徒是否可以選擇年紀來復活,可以判斷應該是死時的樣子和軀體才叫復活,合理嗎?
而且耶穌自己也一樣變不回二十歲的青春少年,他還管得了二千年裡,幾十億的亡魂嗎?

所以耶穌一定要揀選愚蠢的,否則在還未復活永生之前,個個聰明的都跑光了!

beebeechan

你更加唔知既, 就係耶穌死後, 門徒以為團體要摺埋, 散水。
兩個門徒離開耶路撒冷前往厄瑪烏。
耶穌向他們顯現, 談了大半天, 門徒都認不出眼前人就是師傅耶穌, (耶穌換臉? 手機換壳咁?)
直到晚上吃飯掰餅時才回復臉容給認出。
(此記述只在路加福音尾提到)

人死後的肉身復活, 有乜「升級」特質, 唔係你現在可想象得到的
leefeng
(此記述只在路加福音尾提到)

beebeechan 發表於 2024/8/7 06:05

只有一個路加福音....尾.....鬼鬼祟祟提到吖馬!
如果係事實,不是應該所有乜音物音大吹特吹咩?

leefeng
你更加唔知既, 就係耶穌死後, 門徒以為團體要摺埋, 散水。
耶穌向他們 ...

基督教最叻就是你有你作,我有我作,各有各作=耶稣故事。

,
leefeng
耶穌向他們 ...

門徒團體 散水。耶穌只向兩個門徒顯現?
如果是事實,還不大吹大擂?
嘩,呢兩個門徒真是受寵了不得!
leefeng
人死後的肉身復活,

哦,大前提是要有肉身才可以復活?
咁,骨頭打咗鼓果啲呢?

.
beebeechan
基督教最叻就是你有你作,我有我作,各有各作=耶稣故事。

,
leefeng 發表於 2024/8/7 06:40

挑...如要一模一樣, 不如去影印喇
beebeechan
只有一個路加福音....尾.....鬼鬼祟祟提到吖馬!
如果係事實,不是應該所有乜音物音大吹特吹咩?

...
leefeng 發表於 2024/8/7 06:37

有喎
唔係淨係路加先有

要不要老師我指條路俾你個「閱經」仲未嚟既小子

B按:聖經, 歷史, 科學....你都係少講為妙
講屎忽好喇
beebeechan
哦,大前提是要有肉身才可以復活?
咁,骨頭打咗鼓果啲呢?

.
leefeng 發表於 2024/8/7 06:48

大前提唔係有無肉身, 係你信唔信有復活。
點復活法, 你驚天主唔識搞咩
leefeng
挑...如要一模一樣, 不如去影印喇
beebeechan 發表於 2024/8/7 06:53

你既理解能力超低班。同一個故事幾個版本?你是在“挑”耶稣够假嗎?
leefeng
有喎
唔係淨係路加先有

要不要老師我指條路俾你個「閱經」仲未嚟既小子

B按:聖經, 歷史, 科學....你 ...
beebeechan 發表於 2024/8/7 07:19

講屎忽是你們的專利!

leefeng
beebeechan 發表於 2024/8/7 07:29

冇人信,你先表演黎睇下。
抽刀斷水
樓主呢個問題,真係神學研究上既好問題,值得深思。

陳版友在2樓輕輕帶過,模糊其詞,完全忽視呢個重要問題。

老人家去到80、90、100歲先死,咁永生後,仍然keep住呢副偈?又無牙又駝背?還是個個都回歸青春貌美25歲呢?

還是化成一縷輕煙,化蝶?
beebeechan

陳版友在2樓輕輕帶過,模糊其詞,完全忽視呢個重要問 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/7 12:55

#2樓有少少啟示架喇
耶穌顯現給門徒時, 可以用「門徒認不出的臉容」來相見。
(其中一個門徒是耶穌的亞叔.....亞叔都認不出個侄仔?)
耶穌手上也没有釘孔。
即是復活的肉身不同世上那個肉身, 有「可換殼」功能, 如手機咁?
beebeechan

條樓主都係在隔離個台執人啲舊鞋拎嚟當原創。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31660282&extra=page%3D1&tr_h=182702680566b375c6a25645_23367871
beebeechan
陳版友在2樓輕輕帶過,模糊其詞,完全忽視呢個重要問 ...

2 樓你都未反駁得到,
再重手啲, 你咪 KO?
旁觀者
beebeechan 發表於 2024/8/7 07:29

真有本事,就叫佢再「顯現」一次俾大家都見到!唔使再作古仔!
beebeechan
真有本事,就叫佢再「顯現」一次俾大家都見到!唔使再作古仔!
旁觀者 發表於 2024/8/7 21:49

你唔係話:「條友有本事就除咗條褲俾大家睇下佢係咪真女人」
係可以用其他既方法嚟証明, 唔係用你呢啲白痴思路
leefeng
#2樓有少少啟示架喇
耶穌顯現給門徒時, 可以用「門徒認不出的臉容」來相見。
(其中一個門徒是耶穌的亞叔. ...
beebeechan 發表於 2024/8/7 21:12

故事書講吖馬!
leefeng
即是復活的肉身不同世上那個肉身, 有「可換殼」功能, 如手機咁?
beebeechan 發表於 2024/8/7 21:12

主角是耶穌,神可以換臉必須是「不稀奇」。

說不定,某天站在你旁邊的先生是呂洞賓,賣花的是何仙姑啦!
如果地球幾十億人個個可以換臉,還需要還原復活嗎?

不過在中國變臉嘛,小菜一碟而已。
崇拜中東佬的基督徒大驚小怪。