抽刀斷水
你條白痴仔在撐鄭觀應時, 你唔知鄭某曾撰一《拳匪》打油詩,
對義和團運動提出了批
判,在〈拳匪〉一詩中 ...
beebeechan 發表於 2024/6/29 01:53

原來你將首詩斬開,斷章取義呀,用心都幾歹毒喎。
beebeechan
抽刀斷水 發表於 2024/6/29 13:43

不「斷章」細讀, 更見鄭觀應之詩不盡不實, 與當時實情, 民間筆錄描述不符。
鄭說:

京津遭毒炮,屋宇成棘积。玉石谁為分,蘭艾同時毁。

趕赴北京保護使館的聯軍, 要快速上路, 亦没有配備重型火炮, 與清軍作戰都是步鎗, 加幾廷機關鎗。

在被圍的教堂內, 守軍唯一的炮是意大利手上只有120发一磅重炮弹的山炮。
如何能打到京城「屋宇成棘积。玉石谁為分」??

是誰在北京城用大炮亂轟呢?
據清末筆記《春冰室野乘》,董福祥的甘軍攻擊使館區久攻不下,朝廷召武衛軍以開花砲隊協助。
根據竇納樂的筆記,清軍在7月2日使用克虜伯大砲對使館區進行砲擊。在竇納樂的記載中,砲擊引起了房屋著火
beebeechan
抽刀斷水 發表於 2024/6/29 13:43

始緃焼教堂,繼則殺公使。震動五大洲,八雄乘勢起。

唔斷章仲清晰:
事件皆因「燒教堂」「殺公使」才引至「八雄乘勢起」啵
beebeechan
没有基督教又何来出拳匪呢?
基督教是first blood!
leefeng 發表於 2024/6/29 03:11

挑.....你學人講first 拔甩。
咁你唔好鬧黑暴曱甴喇,
如果唔係廿年都仲未落實民主普選, 又點會有黑暴?
咁人哋咪用第一滴拔甩來正義化了掟磚, 堵路, 裝修, 私了囉.....笨7!

原來你暗中實在說黑暴有理!
抽刀斷水
唔斷章仲清晰:
事件皆因「燒教堂」「殺公使」才引至「八雄乘勢起」啵 ...
beebeechan 發表於 2024/6/29 22:36

咁點解要「燒教堂」「殺公使」先得架?

再探究起因,都係要睇返盛世危言‧傳教先睇得透徹。

唔係靠現今教宗幾句好說話,中國人就會忘記基督宗教對中國既所作所為架喇喎(中國基督教徒除外)。

鄭老師既金石良言,過咗超過一百年都仲係咁醍醐灌頂既。
beebeechan

再探究起因,都係要睇返先睇得透徹。

唔係靠現今教宗幾句 ...
抽刀斷水 發表於 2024/6/29 22:56

挑...咪又係玩拔甩!!

即係窮, 收入低過6000蚊就可以打劫銀行, 係正義既咩?

唔係用「打劫」來解「窮」架喎

鄭觀應都唔同意拳匪的方式來解決傳教士與鄉紳間的衝突喎
佢本書中都有講應用甚麼方法, 改革來化解, 達到盛世。
beebeechan

再探究起因,都係要睇返先睇得透徹。

唔係靠現今教宗幾句好說話,中國人就會忘記基督宗教對中國既所作所為架喇喎
抽刀斷水 發表於 2024/6/29 22:56

1979年, 中越開片, 中國軍隊打到入越南, 「屋宇成棘积。玉石谁為分」

咁今日又忘掉當年的牙齒印, 好友好咁聯合軍演啵

越南人就唔應該忘記中國既所作所為架喇喎

才是45年, 雙方便握手言和。
200幾年前的教案, 爭執....你仲要記幾代都唔好言和??

再按:
祖國今日都可以忘掉八國聯軍時「俄德兵最兇,殺人如犬豕」
今日不知幾老友。

你咁小氣做咩?!
leefeng
1979年, 中越開片, 中國軍隊打到入越南, 「屋宇成棘积。玉石谁為分」

咁今日又忘掉當年的牙齒印, 好友 ...
beebeechan 發表於 2024/6/29 23:59

國與國的恩怨是非不是這里討論話題,咪拉到咁遠啦!
講返基督教啦!
為什麼不集焦在基督教每次入去別人國家必打殺搶姦淫?無所不用其極去傳教?迫人信教的強盜土匪行為? (不是一個中國,其他國家亦是一樣,有晒記錄,冇得抵賴!)而你要刻意去轉移視線呢?

OK, 我又姑且當你基督教以前是犯錯,小部分教徒的個人行為,中國應該忘掉當年的牙齒印?
咦,不是啵,除了中國,其他的呢?美洲,印加,印度,非洲…呢?
究竟是小部分教徒的個人行為?還是你這個基督教本身的問題?似乎全世界都有被基督教害過啵?

OK,又講返今世紀啦,你們基督教殺小孩子,性侵強姦小孩子,幾十萬(是有記錄的,沒有記錄的呢?),有人屈你們基督教嗎?
答案是:沒有! ! !

OK,為什麽基督教從古到今都插手別人國家政治呢?你個耶穌教除了斂財之外,還好攪政治?耶稣有做王成㽼的癖好?
一個小小的香港都被你們基督教徒攪到【屋宇成棘積。玉石誰為分】,打到異見者血流成河染衣衫(如果沒有法律的保護,你估下基督教黑暴會唔會【殺人如犬豕。淫姦復槍斃,婦孺全慘死】吖嗱?

OK, 都費事重複又重複基督教貪婪斂財搶掠既臭史啦!

由此可知,你們基督教是危害世界,偽道德的一個邪教,事實擺在眼前,不容你們教徒諸多抵賴粉飾!

從歷史到今天為止,你們基督教除了虛假地給教徒一張上天堂的空頭支票之外,究竟做了什麼好事了?
不要以為,開幾間學校,醫院,就當做好事,你們有没有在學校刻意傳教,收水呢?
你們從教徒身上得到的利益還少嗎?

基督教有沒有利用學校,孤兒院,醫院之偽善場所來方便性侵無辜呢?不但有,數目驚人!

所以你們基督教的所謂好事只不過是基於傳教方便,亦可斂財,當然做埋間諜!
耶稣教的什么審判,地獄究竟管制了誰?管制了什么?
耶稣教其身不正,還有面傳教?救人?

.
beebeechan
國與國的恩怨是非不是這里討論話題,咪拉到咁遠啦!

OK,又講返今世紀啦,你們基督教殺小孩子,性侵強姦小孩子,幾十萬(是有記錄的,沒有記錄的呢?),有人屈你們基督教嗎?
答案是:沒有! ! !
leefeng 發表於 2024/6/30 01:11

少...
依家講緊傳教士, 義和團.
你講「返今世紀啦,你們基督教殺小孩子,性侵強姦小孩子」把7咩!
不是這里討論話題,咪拉到咁遠啦!
beebeechan
為什麼不集焦在基督教每次入去別人國 ...
從歷史到今天為止,你們基督教除了虛假地給教徒一張上天堂的空頭支票之外,究竟做了什麼好事了?
不要以為,開幾間學校,醫院,就當做好事,
leefeng 發表於 2024/6/30 01:11

那要問問身為政府, 為甚麼不負起在窮鄉的教育責任,
要海外有心人頻頻捐錢「希望工程」, 自掏荷包建學校給鄉間兒童?

與甚麼偉大基建, 一帶一路....不相稱
leefeng
少...
依家講緊傳教士, 義和團.
你講「返今世紀啦,你們基督教殺小孩子,性侵強姦小孩子」把7咩!
不是這 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:22

【殺人如犬豕。淫姦復槍斃,婦孺全慘死】傳教士, 殺婦女小孩子,性侵強姦婦女小孩子啵?重唔認?
beebeechan
【殺人如犬豕。淫姦復槍斃,婦孺全慘死】傳教士, 殺婦女小孩子,性侵強姦婦女小孩子啵?重唔認? ...
leefeng 發表於 2024/6/30 01:32

屌...你唔識字架
鄭某係話緊啲俄兵喎, 唔係傳教士.

抽水話齋:你斷章嫁禍, 十分歹毒
leefeng
要海外有心人頻頻捐錢「希望工程」, 自掏荷包建學校給 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:30

是要海外有機心的基督教人!
leefeng
要海外有心人頻頻捐錢「希望工程」, 自掏荷包建學校給 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:30

以前中國窮吖馬?
你基督教咁有錢,幾千萬買得起豪宅,又叫人捐錢呢?
leefeng
屌...你唔識字架
鄭某係話緊啲俄兵喎, 唔係傳教士.

抽水話齋:你斷章嫁禍, 十分歹毒 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:35

幾百起教案殺這麼多中國人,咪賴俄兵囉!
beebeechan
是要海外有機心的基督教人!
leefeng 發表於 2024/6/30 01:35

挑...
咁佢咪好機心?

你咪求求其其發個帖, 又收一毛
beebeechan
幾百起教案殺這麼多中國人,咪賴俄兵囉!
leefeng 發表於 2024/6/30 01:40

挑....
乜L歷史你都唔曉
在眾多教案中, 被打死, 殺死的都是傳教士和 教民, 佔大部份啵
leefeng
挑...
咁佢咪好機心?

你咪求求其其發個帖, 又收一毛
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:44

看不懂【助人不求回報】是等於【捐錢要傳教+傳教才捐錢】嗎?
leefeng
挑....
乜L歷史你都唔曉
在眾多教案中, 被打死, 殺死的都是傳教士和 教民, 佔大部份啵 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:49

入你屋企姦淫打劫的賊被打死好可憐喲!
幫賊入你屋企姦淫打劫的二五仔被打死都好可憐喲!
leefeng
挑....
乜L歷史你都唔曉
在眾多教案中, 被打死, 殺死的都是傳教士和 教民, 佔大部份啵 ...
beebeechan 發表於 2024/6/30 01:49

個個基督教徒同情傳教士和教民?不同情自己中國人?原來信了基督教會變外國人?利害!