沙文
係呀。「完整身體」冇屎痾的確令人相當頭痕。
beebeechan
係呀。「完整身體」冇屎痾的確令人相當頭痕。
沙文 發表於 2020/3/13 22:43

所以, 即使俾你領到聖體, 你都係在食耶穌篤屎, 唔係食咗耶穌的靈魂和天主性

打個比喻, 你就係食乳豬唔識食皮, 淨食豬頭豬腳, 白痴到唔知邊啲先係好野嚟
beebeechan
罪, 可以懺悔, 悔改,
白痴.....真係好難醫
沙文
所以, 即使俾你領到聖體, 你都係在食耶穌篤屎, 唔係食咗耶穌的靈魂和天主性

beebeechan 發表於 2020/3/13 06:47

您講得啱。最啱就係「即使」兩個字。
beebeechan
您講得啱。最啱就係「即使」兩個字。
沙文 發表於 2020/3/13 23:11

點解我要用即使兩個字?
因為扮信徒去領聖體係好易被識穿既, 神父或派聖體員係唔會派俾你既, 
你又欸又西, 哭哭啼啼咁話:我要, 俾我哩...我要....都無用.
沙文
最緊要有心學嗟, 都冇乜難度。#1 方法同餵狗一樣。我隻狗都係伸條脷出來接我塊狗餅
沙文
雖然食就一様咁食,但係即使我真係去排隊,亦只能食到耶穌嘅鳩毛同屎,這一點我係同意的。

而您去排隊,就食曬鳩、神性、鳩毛、靈魂、屎,完整身體,5大訴求缺1不可。
所以,加尐髪菜同朱古力,更添風味,冇介紹錯嘅。
beebeechan
最緊要有心學嗟, 都冇乜難度。#1 方法同餵狗一樣。我隻狗都係伸條脷出來接我塊狗餅
...
沙文 發表於 2020/3/13 23:36

見你嗱嗱聲咁去摷野睇, 就知你根本未識哩.
beebeechan
...

嘿.....你養過狗未㗎,  狗係咁食野㗎咩
beebeechan
...

睇下片就話識,  咁睇 TLC 都可以話識起間屋添, 唔難丫!
beebeechan
...

淨係識得伸條脷出嚟,就一定領唔到聖體。
抽刀斷水
淨係識得伸條脷出嚟,就一定領唔到聖體。
beebeechan 發表於 2020/3/14 00:40

鞠躬先丫嘛,呃餅食容乜易。
沙文
領唔到聖體,食到屎同鳩毛。
領到聖體就食到鳩、靈魂、鳩毛、神性、屎。著數好多。
沙文
嘿.....你養過狗未㗎,  狗係咁食野㗎咩
beebeechan 發表於 2020/3/13 08:20

沙文
回覆 32# 抽刀斷水

點解神父話唔准咬?唔通真係會痛?如果凈係神性同靈魂,咁咬開咗都冇所謂嗟。
beebeechan
鞠躬先丫嘛,呃餅食容乜易。
抽刀斷水 發表於 2020/3/14 00:45

咁講, 就係行外人哩......
唔係教徒, 唔識.....都係正常既
beebeechan
回覆  抽刀斷水

點解神父話唔准咬?唔通真係會痛?如果凈係神性同靈魂,咁咬開咗都冇所謂嗟。 ...
沙文 發表於 2020/3/14 01:04

所以我話你......搬片容易, 明白條片就難
(使唔使我同你加中文字幕?)
沙文
唔知係咪咬爛咗就失效?外行人就真係唔知嘞
beebeechan
唔知係咪咬爛咗就失效?外行人就真係唔知嘞
沙文 發表於 2020/3/14 01:12

你唔知既野真係多哩, 講既野就多, 尤其係屎尿毛。。。。

老師又教教你:

若望福音6:54
誰吃(trogo  )我的肉,並喝我的血,必得永生,在末日,我且要叫他復活,

原來的希臘文, 耶穌是用上 trogo 這個詞, 
意思真是如動物撕咬獵物時的模樣。
希臘文普通的吃, 是用 (phago)。

所以更加說明耶穌是特別要強調吃聖體時, 是在吃他的肉一樣。

天主教的聖體變體說, 不是無經依據, 亂咁作出嚟既。
(要sell, 都搵啲易 sell 啲既野哩, sell 塊威化餅會變咗肉同血。。。。好難搵人信㗎嘛!)
beebeechan
新教就 sell  塊餅係象徵耶穌既身體, 血和肉。。。
你看...........易 sell  好多哩。
可惜, 佢地係講錯野。