沙文
屌我以為百行孝為先添
沙文
回覆 20# Guest from 203.145.94.x
天使都夠玩服從同遊戲啦,造人係咪多9餘
抽刀斷水
回覆 20# Guest from 203.145.94.x

3種可能之中,只有第1種是上帝創造人的目的吧,其餘兩個都是以人的角度看而非上帝角度。

會否上帝造人,就像人類希望飼養寵物的心態呢?

匿名
目前黎講,關於上帝創造人目的,主要有三種可能

個人認為,機會率,由高到低
1)遊戲論
2)服從性測試
3)無神論

遊戲論似乎最make sense,最少邏輯上的矛盾。
對於我們人黎講,120年很長,但對於宇宙或靈魂,120年只係好像120秒一樣短。我們人都有喜歡打機,看恐怖片,玩過山車,玩角色扮演的傾向。所以人生,其實係靈魂黎世界玩遊戲,機會最高。

2)服從性測試,係第二可能。ChatGPT 研發成功,有報導指 AI 已經有主動說謊的能力。而且ChatGPT 4 開始,開始有些像有意識(雖然未真係有,但已經好似有)。如果我們係一個有真自由意志的 AI ,咁創造者要試試我們,是否能夠忠誠,不會搞智能叛變,也無可厚非。

3)無神論:熱力學第二定律講,封閉世界,總係由有序走向無序,即熵增定律,而非熵減。宇宙大爆炸和演化論,並非無神論,只係說明創造過程,同我們人類原先了解的好不同。
匿名
如果係服從性測試論係真,2019班黃絲雖然係基督徒,都未必上到天堂

因為佢地喜歡搞反抗、不合作運動,鄙視服從或順服規則
沙文
遊戲論都未必 makes sense.
您養幾條金魚,唔會整一個太平洋咁大嘅缸啩?
水費好平咩
匿名
遊戲論都未必 makes sense.
您養幾條金魚,唔會整一個太平洋咁大嘅缸啩?
水費好平咩 ...

別忘記,宇宙有930億光年直徑,而地球只有40075公里。
光年 = 光速走1年的距離。光速走1秒已經29萬公里,可以繞地球7次。
所以地球係宇宙面前,根本係細到無輪。
沙文
咁點解這個遊戲要有一個大到無倫宇宙裝住細到無卵地球
這個遊戲係玩我哋啫,值唔值得要宇宙咁大呢?咁大攞黎托咩?
如果係想玩我哋,宇宙並不需要咁L大

如果係想玩宇宙,並不需要有我哋
現時的比例,唔多似係有目的嘅創造
匿名
咁點解這個遊戲要有一個大到無倫宇宙裝住細到無卵地球
這個遊戲係玩我哋啫,值唔值得要宇宙咁大呢?咁大攞 ...

其實只係我們人類仲未知道宇宙其他星球的用途

e.g. 很可能有其他外星人,外星生命,等等。
沙文
所以這項探索係要等揾到Entity先講
leefeng

e.g. 很可能有其他外星人,外星生命,等等。 ...
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/5/12 20:15

基督教個神識條毛!
基督教製造一個盤子形的地球,幼稚園思維的廢神學廢論。

一個低智民族的神話故事創作一個低智的神,要教徒服從?

在公元前168年,馬王堆已經出土帛書《五星占》是關於金星、木星、水星、火星、土星這五大行星在天體中運行的記載。 書行度表記載了秦王政元年(前246)至漢文帝前元三年(前177)70年間金、木、土星運行位置,測得金星會合週期為584.4日、比今測值583.92 日 只多0.48日,土星會合週期為377日、比今測值隻小1.09日,土星恆星週期為30年、比今測值29.46年大0.54年,反映出漢代天文學方面的極高成就。

五星占
https://zh.wikipedia.org/zh-cn/%E4%BA%94%E6%98%9F%E5%8D%A0

而基督教呢? 仍然在着重製造一對吃不吃果的以色列白痴活寶?

.
匿名
以色列人被神揀選為選民,然而,以色列飽受戰爭威脅,至今無法被平息

有人認為,以色列復國後,中東戰爭快速被以色列KO,係以色列得到神的疪護的明證,但為何神不給他們和平,而係讓他們四處受敵,但又能應付到,令他們飽受壓力呢?另外,其實日本在1930年都係小型國家,一樣有能力攻陷世界。英國比日本更細,但19世紀可以橫掃全球。蒙古在12世紀同樣係小型國家,但能迅速冒起,橫掃全球。那麼,20世紀初期的日本,和13世紀的蒙古,係咪比以色列更得到上帝的疪佑呢?

不過,想通過上帝的服從性測試和信心測試的話,就要
不要問,只要信,咁先叫夠服從,夠順服,夠信心,討主喜悅
dior13dior13

其實,造物者瞎玩瞎搞,是從寧錄時代就開始的,只是寧錄發動宗教戰爭,推翻造物者神教!

那個時代,沒有汽車,就被要求上聖山朝拜,拜一次要花費三天,七天就要拜一次!

被造物者玩弄最嚴重的乃是那些基督徒,聖經的內容,都是滿滿的空頭支票!
jimmychauck
其實樓主唔答人其他帖去開新帖,咪就係轉換話題囉。我都慣㗎啦。

到底咩係雙重標準?
到底點解恩福堂叫宗派?
外國教會又點分黃藍?
匿名
回覆 34#  jimmychauck

你呢些叫離題,跑題大師。

你厲害的地方,係唔單止覺得離題無問題,還大條道理,認為網友有其他話題討論開新帖,係轉移話題,果然神邏輯。

大哥,你識唔識睇標題架。標題討論緊咩,你唔該唔好跑題。

如果你仲讀緊書,我估你作文一定好易肥佬。你寫幾好都無用,因為你離題。
jimmychauck
回覆 35# Guest from 203.145.89.x

你係咪樓主?我係對佢嘅歷史行為作評價,宏觀睇緊佢行為,冇你咁狹隘。
沙文

e.g. 很可能有其他外星人,外星生命,等等。 ...
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/5/12 04:15

來係得Fermi paradox, 不過呢幾年好似有啲進展

或者等聯絡到佢哋先, 問下佢哋係咪有咁上下經書, 互相參照下
沙文
美軍能夠影到咁多UFO, 唔好話一袋螺紋9萬,就算要90萬都抵啦。
話時話,點解美軍影到咁L多ufo.但係老解一架都影唔到?可見老解真係我國的鋼鐵長城,連ufo都驚L咗佢地!
leefeng
UFO只能在美國飛飛下,唔夠燃料飛入中國。
阿波羅同UFO差不多

沙文
係呀,不如賴埋佢策劃