匿名
其實逃出魔幻記講的好有道理,天主是不會接受人的試探的。
人類必須在天主面前謙卑,才有得救的盼望。

但是逃出網友想少了一點

就是當今世代,有詐騙,現在還有「詐騙園區」的存在。
而最好的詐騙,最具「可持續性的」的詐騙,就係不可證實,也不可證偽,利益巨大,關乎生死的議題。

真正的天主,也無理由不懂體諒,在詐騙環境嚴重下,下人類不信的心。

如果世界沒有詐騙,人類拒絕神,絕對是活該下地獄

但當今世代,連詐騙都有園區,天主又為何不能體諒?
beebeechan
但是逃出網友想少了一點

就是當今世代,有詐騙,現在還有「詐騙園區」的存在。
而最好的詐騙,最具「可持續性的」的詐騙,就係不可證實,也不可證偽,利益巨大,關乎生死的議題。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/8/26 05:38

「沒有看見而相信, 是有福的」,, 是講信耶穌....不用要見到耶穌做直播, 要見到復活既耶穌, 要見到神蹟..這才是有福。

「没有看見而相信」....不用學歷, 經驗....去 KK園工作, hea hea地就有幾萬皮一個月, 包食住.....呢啲係有禍。

你唔好大眼雞同東星班擺埋一碟蒸
leefeng
沒有看見自己户口有一千萬,而相信自己是有了一千萬, 繼續發夢是有福的。
旁觀者
不用學歷, 經驗....去 KK園工作, hea hea地就有幾萬皮一個月, 包食住.....呢啲係有禍。
beebeechan 發表於 2024/8/26 07:24

信屁眼教主要乜有乜,豈非有禍﹖Gay 督妖教不就是個詐騙園區﹖
抽刀斷水
回覆 21# Guest from 124.217.137.x

有人話:人如果沒有貪念的話,就很難受到詐騙。

如果人們不貪求天堂永恒快樂,

如果人們不貪求輕鬆洗脫罪孽,

如果人們不貪求自恃找到所謂「真理」,

如果人們不貪求虛假便宜的愛,

如果人們不貪求輕易尋找所謂「智慧」,

如果人們不貪求禱告應允,

基督教又怎可以輕易說服他們入教?
beebeechan
回覆  Guest from 124.217.137.x

有人話:人如果沒有貪念的話,就很難受到詐騙。

如果人們不貪求天堂永恒快樂,

如果人們不貪求輕鬆洗脫罪孽,

如果人們不貪求自恃找到所謂「真理」,

如果人們不貪求虛假便宜的愛,

如果人們不貪求輕易尋找所謂「智慧」,

如果人們不貪求禱告應允,

基督教又怎可以輕易說服他們入教?
抽刀斷水 發表於 2024/8/26 23:06

人想永恒快樂, 洗脫罪孽, 找到「真理」, 尋找「智慧」+找到愛.....唔可以用「貪念」嚟形容罷

唔通人民要自由平等, 普選領袖...都係「貪念」?? (獨裁政府可能真係會咁講)
leefeng
成功係從失敗中吸取教訓,當年農民一樣個個想當家作主自由平等,
冇學識的想指揮有學識的,懶惰的想指揮勤奮的,冇軍事學識和天份的想指揮有戰略知識的將軍。

耶穌話齋要揀選愚蠢的人,
所以耶穌都是江菁之流,信江菁耶穌就可以當家作主自由平等啦?

但是班愚蠢的從來冇想過自己是不是可以稱職,德可配位呢?
耶穌教的煽動分裂口號的確動聽。

這個世界叻的做主管,腦袋空白的做勞動者,不要妄想一個不學無術可以自己操控天下。

耶穌也是一個不學無術,就妄想做王(當然只是一個基督教傀儡的王)。
基督教又是什麼東西呢?
基督教是一個收會費,教你怎樣去妄想(留意呀,冥想有益,妄想會變哈狒狒地)。

不在其位 不謀其政。
做好自己崗位的事,當家作主自由平等管好自己的個人和家庭。
妄想對國家指手畫腳,背後究竟目的係乜野?

再退一萬步,俾个香港你班基督教徒好嗎?
怎樣治理? 求再殖民? 永遠做奴才? (奇怪的是寧願做殖民奴才,不如做自己人奴才啦,外國耶穌個屁股特別香嘅? )

民生如何? 去外國買水買糧?
求外國求基督教天降拉瑪? 或燒雞?

頭腦簡單成咁,
有今天的幾千萬身家或幾百蚊一樣自由食火鍋,去旅遊,耶穌可以俾你咩?
貪心係會人心不足蛇呑象的啦!

.
leefeng
不獨裁政府可以做到行夜街被打刧扑頭,
警察叫你把車鑰匙放在門口,以免啲賊傷及你屋企人(真是德政,記得順便倒杯茶或咖啡放在鑰匙旁邊,等個賊在偷你架車的時候可以潤下喉)。

0元購$950 是小事,咪call 警察,警察好唔得閒。
或者遲些可以升到0元購$1000 ? $1500?
如果一個月閒閒地去Store 0元購 四次,真正可以快樂地躺平!

呢個政府真是不獨裁,而且抵錫!
學校又教你啲仔女正確用避孕套,打針拍毒記得用新針筒,怎樣用毒品比較安全。
下一代,代代真是教育有方,未來可期!

獨裁政府樣樣管太多,冇曬自由,冇自由扑,冇自由姦,冇自由0元購,果然冇自由而且獨裁。

.
dior13dior13

回覆 17# leefeng

「我既不抗拒天主,又不挑戰耶穌,只是希望祂向我展示其大能,好讓我確信祂是凌駕諸神的至高者,是堪受敬拜的至強者,我渴望跟隨這樣的神;
逃出魔幻紀 發表於 2024/8/24 15:51

這種人多了起來,教會自然有別墅!
麼麼東西吹得越大,越有餓死見耶穌的人氣歐!

抽刀斷水
唔通人民要自由平等, 普選領袖...都係「貪念」?? (獨裁政府可能真係會咁講)
beebeechan 發表於 2024/8/27 01:48

自由平等就唔駛分信徒、非信徒、上天堂或下地獄啦,要普選領袖幾時可以普選天主?
beebeechan
自由平等就唔駛分信徒、非信徒、上天堂或下地獄啦,要普選領袖幾時可以普選天主? ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/27 20:13

全世界人口都是選民時,
天主(或稱上帝, 亞拉, YHWH) 又真係大比數得票當選架喎
beebeechan
自由平等就唔駛分信徒、非信徒、上天堂或下地獄啦,

「永恒快樂, 洗脫罪孽」在天國先有的。 不過有啲人, 好似你咁, 打死都唔願上去.....有都唔想去攞, 但又原地怨無呢樣, 無嗰樣。

「永恒快樂, 洗脫罪孽」...雖唔一定要「上」天國才有, 請天國「降來」人間都一樣。
(咁要人人都願行天主的道, 不過恐怕難度高啲....都係「貪貪地」第日上去)
beebeechan
自由平等就唔駛分信徒、非信徒、上天堂或下地獄啦,

咁有啲人唔「貪心」,, 係唔想要「永恒快樂, 洗脫罪孽」啵
俾埋呢啲人上天國, 咪天國無咗「永恒快樂, 洗脫罪孽」?
旁觀者
咁要人人都願行天主的道, 不過恐怕難度高啲....都係「貪貪地」第日上去
beebeechan 發表於 2024/8/27 21:06

「行天主的道」就係叫以色列人殺清異族,你要「行天主的道」,就要快D去俾以色列人殺死!難度一D都唔高(口架)。
beebeechan
「行天主的道」就係叫以色列人殺清異族,你要「行天主的道」,就要快D去俾以色列人殺死!難度一D都唔高 ...
旁觀者 發表於 2024/8/27 22:58

成久日叫人「就要快D去俾以色列人殺死」「「就要快D去俾回教徒殺死」..
好似條女叫你屌佢..
你淨係識屌佢屎忽, 唔識行前門。
實在你係青頭仔唔知邊個窿先岩, 定係你根本有特殊辟好?
beebeechan
(口架)
旁觀者 發表於 2024/8/27 22:58

個「㗎」字都唔識, 返去讀bb 特低班喇
上流寄生族
我奉基督之命傳福音時,經常遇到反基督的人發出這樣的挑戰:「你說的天主根本就不存在,你這樣傳播假消息不
... 沒有看見而相信,才是有福的
逃出魔幻紀 發表於 2024/8/24 15:51
同意,a福祿壽
上流寄生族
回覆  leefeng
這種人多了起來,教會自然有別墅!
dior13dior13 發表於 2024/8/27 12:34
请问吾师,怎令他们醒?

谢谢谢谢谢谢吾师
上流寄生族
個「㗎」字都唔識, 返去讀bb 特低班喇
beebeechan 發表於 2024/8/28 00:05
個「丑」字都唔識【写】, 返去“天国”喇
旁觀者
成久日叫人「就要快D去俾以色列人殺死」「「就要快D去俾回教徒殺死」..
好似條女叫你屌佢..
你淨係識屌佢屎忽, 唔識行前門。
beebeechan 發表於 2024/8/28 00:05

呢D都係真理,聖父、聖子講嘅。只是你蠢過隻豬,無智慧領受,只好勞動你爺爺提醒你。
屌屎窟係gay督妖徒嘅特殊癖好,係嘞,記得時刻趷高屎窟吖,救主會時刻「復臨」(口架)。