抽刀斷水
全世界人口都是選民時,
天主(或稱上帝, 亞拉, YHWH) 又真係大比數得票當選架喎 ...
beebeechan 發表於 2024/8/27 20:33

原來條數老吹出黎既(見這裡),出現選舉舞弊。
抽刀斷水
「永恒快樂, 洗脫罪孽」在天國先有的。 不過有啲人, 好似你咁, 打死都唔願上去.....有都唔想去攞, 但又原 ...
beebeechan 發表於 2024/8/27 21:06

你玩個公仔玩到污糟晒,養隻狗又養到污糟邋遢,然後就賴個公仔賴隻狗做乜唔自己走去沖涼,又唔諗下係你搞到/容許個環境咁污糟,咁個公仔同隻狗先會污糟既。
beebeechan
你玩個公仔玩到污糟晒,養隻狗又養到污糟邋遢,然後就賴個公仔賴隻狗做乜唔自己走去沖涼,又唔諗下 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 09:53

當天主用大洪水來洗乾淨個世界時, 你班友咪又係嗌慘?!
beebeechan
原來條數老吹出黎既(見),出現選舉舞弊。
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 09:50

少......咁你選舉時, 選票放咗入箱, 有無得話要拎番出嚟先...?
有冇話我都係唔投1號, 改棄權。
匿名
獨裁政府樣樣管太多,冇曬自由,冇自由扑,冇自由姦,冇自由0元購,果然冇自由而且獨裁。

獨裁係原始的管理方法,建於簡單的政治結構,已經實行咗幾千年,大致有效。

但獨裁有很多問題和副作用,例如一旦獨裁者腦受傷患精神病,全國玩完。

民主在過去之所以無效,因為要實現真民主,實在太複雜,難度太高,成本太大。現在不成熟的國家,都一樣。

美國號稱民主強國,但其實美國都只係民選總統議員,而且總統2選1,唔算真係民主

目前真係做到接近民主的,網站就係Wikipedia,國家就係瑞士國,Wikipedia可以自由被任何網民寫野而不亂,瑞士可以實現合法擁槍,但治安遠比美國好,很少槍擊案,治安也不比香港差,可見民主係有效的。

香港2012年至2019年亂局,問題在於「半民主」狀態的尷尬,這種情況會導致「民選」陣營與「非民選」陣營嚴重對立對抗,最終演變成暴亂及內地與香港矛盾。因此香港說明,要麼民主,要麼現狀,半民主或循序漸進,並非一定smooth
匿名
獨裁係原始的管理方法,建於簡單的政治結構,已經實行咗幾千年,大致有效。

香港2014及2019年亂局,主要係當局犯了「訴諸循序漸進」的謬誤,或訴諸中庸的謬誤。即認為「循序漸進」一定或多數比「大刀闊斧式改革」風險低。
匿名
「沒有看見而相信, 是有福的」,, 是講信耶穌....不用要見到耶穌做直播, 要見到復活既耶穌, 要見到神蹟..這才是有福。

「没有看見而相信」....不用學歷, 經驗....去 KK園工作, hea hea地就有幾萬皮一個月, 包食住.....呢啲係有禍。

可唔可以講下背後個邏輯或原則有咩分別?

信耶穌 VS 信KK園區 不同的分式

唔用KK園區或耶穌,試下講beebeechan是神

信beebeechan是神的女兒的人有福的,因她為世人的罪而死,3日後復活,信她的人必得永生。不信她的人,罪已經定了,必不得見永生,反有神的震怒。有beebeechan經為證。信徒把10分之1,奉獻給信奉beebeechan 信眾的會址的負責人,神必把福氣加給他。
抽刀斷水
當天主用大洪水來洗乾淨個世界時, 你班友咪又係嗌慘?!
beebeechan 發表於 2024/8/29 10:08

大屠殺原來係為咗幫人沖涼?咁狗主為污糟狗沖涼,又要掟啲狗落泳池浸死佢地?

信咗教真係變得擁有另類智慧。
jimmychauck
回覆 4# 旁觀者

你倒是全不懂。
抽刀斷水
少......咁你選舉時, 選票放咗入箱, 有無得話要拎番出嚟先...?
有冇話我都係唔投1號, 改棄權。 ...
beebeechan 發表於 2024/8/29 10:11

唔係咁比喻喎,應該咁樣:

在選舉天堂話事人的現場:

受天主教嬰兒洗禮的佛教徒:咦喂,我想投阿釋迦喎。

選舉工作人員:Sorry呀,你張選票得耶和華呢個option,因為你啱啱出世就受洗咗。

佛教徒:有無搞錯呀!
beebeechan
信beebeechan是神的女兒的人有福的,因她為世人的罪而死,3日後復活,信她的人必得永生。不信她的人,罪已經定了,必不得見永生,反有神的震怒。有beebeechan經為證。信徒把10分之1,奉獻給信奉beebeechan 信眾的會址的負責人,神必把福氣加給他。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/8/29 18:51

淨係咁講梗係信唔過喇, beebee陳係乜水?

不過, 如有人(唔係一個, 兩個人, 係一大班人) 肯同beebee陳作証, 話見過復活後既beebee陳, 寧被處死也不會改口...証明阿beebee陳講既野唔係流既, 係堅既。
再加埋阿beebee陳之前講過既野, (例如50年不變, 有普選, 恒生指數到50000點....)一一應驗, 落實咗。
咁你都咪話唔係真啵。
beebeechan
唔係咁比喻喎,應該咁樣:

在選舉天堂話事人的現場:

受天主教嬰兒洗禮的佛教徒:咦喂,我想投阿 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 20:50

我又咦喂一下.....
嬰兒可唔可以有投票權架?
香港都要18歲以上先可登記為選民啵。

其它教會我唔講, 講天主教....嬰兒附洗不是完成了洗禮。
到了12歲後, 兒童有足夠的認知能力, 要去堅振班, 完成後才領「堅振」,, 才算是完整的受洗。
(成人領洗, 是洗+堅振一同進行, 普通人看以為只是洗)。

所以, 你講嗰個「受天主教嬰兒洗禮的佛教徒嬰兒」是尚未投票。

B按: 你個比喻都甩甩漏。
點解有佛教徒會拎佢地嬰兒去受天主教洗禮?
旁觀者
基督妖徒有「三十三億」都係真呢。
beebeechan
大屠殺原來係為咗幫人沖涼?咁狗主為污糟狗沖涼,又要掟啲狗落泳池浸死佢地?

信咗教真係變得擁有 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/29 20:44

幫99沖涼, 係為洗去身上啲污糟野, 啲9蝨

大洪水滅世就係為除去世上的污糟野.....乜係「世上污糟野?」.....咪就係啲犯哂罪既人囉
匿名
[quote淨係咁講梗係信唔過喇, beebee陳係乜水?

不過, 如有人(唔係一個, 兩個人, 係一大班人) 肯同beebee陳作証, 話見過復活後既beebee陳, 寧被處死也不會改口...証明阿beebee陳講既野唔係流既, 係堅既。
再加埋阿beebee陳之前講過既野, (例如50年不變, 有普選, 恒生指數到50000點....)一一應驗, 落實咗。
咁你都咪話唔係真啵。[/quote]

咁好簡單唧,beebeechan經話有1000人見證beebeechan從死裏復活,升天,坐在全能父的右邊
匿名
淨係咁講梗係信唔過喇, beebee陳係乜水?

咁你都咪話唔係真啵。

咁好簡單唧,beebeechan經話有1000人見證beebeechan從死裏復活,升天,坐在全能父的右邊
beebeechan
咁好簡單唧,beebeechan經話有1000人見證beebeechan從死裏復活,升天,坐在全能父的右邊 ...
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/8/30 00:26

你簡單一滯啵

唔係耶穌話有1000人見証佢復活
係1000人(其實仲多啲)話見過復活後既耶穌

我beebee陳真係搵唔到1000人肯為我作証勒
匿名
唔係beebeechan話有1000人見証beebeechan復活
係《beebeechan經》和「beebeechan會」話,有1000人(其實仲多啲)話見過復活後既beebeechan
beebeechan
唔係beebeechan話有1000人見証beebeechan復活
係《beebeechan經》和「beebeechan會」話,有1000人(其實仲多 ...
Guest from 124.244.37.x 發表於 2024/8/30 00:55

在「beebee陳會」以外的史書, 都有記下有1000人(其實仲多)肯為復活耶穌作証, 甘願領死喎。
(你唔知有呢啲史書文獻存在咩?)
匿名
在「beebee陳會」以外的史書, 都有記下有1000人(其實仲多)肯為復活耶穌作証, 甘願領死喎。

Beebeechan 會見信徒奉獻的錢太多,暗中出鈔,找到數位權威人士,幫佢記下有1000人(其實仲多)肯為beebeechan復活作証, 甘願領死喎。

(你唔知猶太人係全球做生意最聰明,最會賺錢的民族咩?)
(而且不少猶太人做生意的手段都引起爭議,接近不擇手段,令好多人都不喜歡猶太人)