匿名
黃絲呢,就好似駕車,亂咁駕駛去目的地(目的地係民主),但駕駛態度非常魯莽,導致出意外,全車人去唔到目的地,還要倒退浪費大量時間,然後就話自己無心,所以無對唔住別人,無對唔住大家喎。
匿名
回覆  Guest from 203.145.94.x

明智、聰明,同公義、合神心意又有乜關係?你除左混淆詞彙仲成乜?

聖 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/12 21:05

即係呢,你們黃人覺得自己,唔識渣車,魯莽駕駛,係無問題的。
你們現在魯莽駕駛到全車香港人無晒民主,一句唔好意思都無,仲叫我們包容你哋?仲話自己有神的旨意?
jimmychauck
回覆 81# Guest from 203.145.94.x

淨係問你一樣野,犯法需唔需要拉要唔要有後果,你班藍絲都唔敢答啦。答唔出就唔好喺度懶公正公義聰明。

一係你就大大聲話犯法就係犯法,除非你係警察,再幫人地朱經煒平反。

犯法就要負責,咁簡單一個原則都講唔出,講東講西全屬虛偽嘅法利賽癈話。
jimmychauck
回覆 82# Guest from 203.145.94.x

香港冇民主係黃絲搞成而唔係共產黨搞成,你好野。出去仆街啦。
犯法就要負責,咁簡單一個原則都講唔出,講東講西全屬虛偽嘅法利賽癈話。
匿名

淨係問你一樣野,犯法需唔需要拉要唔要有後果,你班藍絲都唔敢答啦。答唔 ...
[

咁你覺得,司機魯莽駕駛導致意外,需唔需要負責?

現在明顯係黃絲魯莽駕駛(和勇不分策略)香港呢間民主列車,導致炒車出軌,搞到全車人死晒(無民主),仲覺得自己好偉大
jimmychauck
回覆 79# Guest from 203.145.94.x

黃絲犯眾憎,2019-11-24你建制派同我山泥傾瀉咁贏晒啲議席吖嘛。日日死雞撐飯蓋打J幻想。

匿名
如果,你們黃人真係成功爭取到民主的,個個封你黃人做英雄啦。

問題係,事實上係你們拖衰家,累到全港民主大倒退,仲要認屎認屁,唔肯認衰,唔願負責,呢個先犯眾憎嘛。
jimmychauck

回覆 85# Guest from 203.145.94.x

司你條命機,泛民主派自從回歸後幾時試過議過半?35+都又拉又鎖。宜家炒車賴我?你啲藍絲厚顏無恥嘅程度我唔洗出帖都俾個第一你。揾個有識邏輯嘅藍絲俾我得冇?

早講左講唔過人就轉話題,係藍絲通病。
jimmychauck
回覆 87# Guest from 203.145.94.x

當政22年嘅建制派淨係爭取到民主倒退我都未同你數,假嘅民主要黎把托。

匿名
[quote]回覆  Guest from 203.145.94.x

香港冇民主係黃絲搞成而唔係共產黨搞成,你好野。出去仆街啦。
犯法就要 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/12 21:17/quote]

犯法就要負責,當然啦,所以黃絲咪要負責囉

暴力革命,或者,和勇不分,始終都唔係好野,係下策。
暴革本身就是走魯莽路線。

如果暴革或和勇不分成功,都尚算半個英雄(和平就全英雄)
失敗左,如果和平,可以再接再勵。

但暴革失敗,你就係滿手鮮血的屠夫。
匿名

暴力革命,或者,和勇不分,始終都唔係好野,係下策。
暴革本身就是走魯莽路線。

如果暴革或和勇不分成功,都尚算半個英雄(和平就全英雄)
失敗左,如果和平,可以再接再勵。

但暴革失敗,你就係滿手鮮血的屠夫。
匿名

1)你死雞撐飯蓋,仲要話人地講唔過你,自HIGH到一個點
2)自HIGH係黃絲通病
3)無轉過話題,藍絲討厭黃絲,就係因為你們暴力+違反爭取+失敗+令香港倒退,四1合一。要是你們四樣是旦無一樣,都支持黃絲,但有晒呢四樣,先討厭黃絲。
jimmychauck
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/9/12 21:29

你講咩癈話?犯法拉左果啲咪負緊責囉。

831犯法果啲警察拉晒未?拉左一個未?唔犯法就幫朱經煒平反啦。

屌你犯法嘅都唔敢追究,仲諗住企道德因住仆街呀。

得啦,你冇其他癈話講,又答唔到問題,就過主啦。
匿名
1)你死雞撐飯蓋,仲要話人地講唔過你,自HIGH到一個點
2)自HIGH係黃絲通病
3)無轉過話題,藍絲討厭黃絲,就係因為你們暴力+違反爭取+失敗+令香港倒退,四合一。要是你們四樣是旦無一樣,都支持黃絲,但有晒呢四樣,先討厭黃絲。好多藍絲在2019年(有些係2014年前或2016前)都係黃絲,後來因為2019年(有些是因2014年,有些是因2016年宣誓事件)事件就變成藍絲。
匿名
講真那句,如果唔係黃絲佔中爭取民主,以及2019年反送中
2017肯定已經有假普選 ,起碼市民可以從林鄭和著片,二選一。
2020可能已經有立法會真普選(因為規定要有行政長官假普選先,之後可以普選立法會)
但你們黃絲,搞到現在,連區議員都只得19%議席可以選。
beebeechan

犯法就要負責,咁簡單

...
jimmychauck 2024/9/12 21:26 提交

你呢到就唱犯法要負責。
當日五大訴求之一求就係釋放所有被捕示威者,撤銷控罪既?
打爛地鐵售票機,通街掟磚、非法裝修唔係犯法?
旁觀者
回覆  旁觀者
呢啲屎尿屎忽野不嬲你最耍家,我學校就冇教呢啲,你鍾意話邊個係正字咪邊個係囉。 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/12 00:27

玩屎窟,有誰及得上Gay 督妖教﹖
jimmychauck
回覆 92# Guest from 203.145.94.x

回覆  Guest from 124.217.137.x
所以你嘅態度咪就係識時務者俊傑。黃絲講承諾、講責任、講原則,你就鍾意講利益。
jimmychauck 發表於 2023/8/3 15:07

一年前我講嘅野一啲都冇錯吖,黃絲講承諾、講責任、講原則,你就鍾意講利益。

共黨嘅狗睇黎你就冇資格做,你就似隻攤大手板乞食嘅港豬。

為香港當然要以博奕論去自身利益的政治問題,而非寄望靠乞求的行逕從一個有七十年懕迫人民歷史的政權中收到民主。
jimmychauck 發表於 2023/8/4 07:54

咁講真似乎又好難叫你呢啲乞慣嘅人明白出面嘅世界係點運作。

政府用高樓價超支掠奪香港經濟利製造民間疾苦燒唔著你果疊你就唔出聲。激起民憤壓力爆煲不講武德武力鎮壓改革失敗,你就因為自己利益受損去怪罪被壓迫者。
其實在情在理,你係應該承受今日嘅損失㗎。

在理因為你冇預視呢啲事情會發生,呢啲係你自己嘅短視。我呢就醒啦,睇到個政府咁仆街知道香港冇好日子過,高位出清晒香港啲物業。
在情,人地受壓迫時你冇關心過,共情過,冇想過辦法一齊解決,你今日利益受損,冇人對你有道義責任。
人不為己天誅地滅,我黃絲當日見唔係路要爭取民主制度桿衛我自己經濟權益及免於恐懼嘅自由,唔單只係幫自己,係幫全香港。我作為一個個人,唔通你啲龜縮苟活嘅需要要凌駕我自己嘅基本需要之上?I am sorry 冇人對你有呢啲責任,否則天誅地滅。呢啲都係符合你地藍絲嘅原則㗎。

你落喺今日利益受損嘅田地,依然要抱住啲自私嘅價值觀,咁其實原來同你講責任、講原則只係我太蠢。算吧啦,其實我嘲你今日嘅際遇都夠晒。

犯法就要負責,咁簡單一個原則都講唔出,講東講西全屬虛偽嘅法利賽癈話。道德高地你上就仆硬街㗎啦。要同你講嘅就似乎冇野未講過。你要話我自HIGH,你覺得自己反駁晒我,又真係你鍾意話乜咪乜囉。宜家利益受損我就已經好好控制左,我鍾意點HIGH咪點HIGH。

你講嘅野超唔出以前講過嘅範圍,你講唔出做唔出犯法就要負責,你就唔好再嘥我時間啦癈物。
jimmychauck
回覆 96# beebeechan

你一日到黑講東講西做乜?我一早講左,犯法咪拉囉。

2019-06-16開始講撤回暴動定性時,打爛地鐵售票機,通街掟磚、非法裝修發生未?你一啲時事常識都冇,次次時空錯亂倒果為因邏輯混亂同我講乜柒啫?

13.b why give amnesty?
4 years of history have proved, up until now, not a single police had been charged, numerous protestors had been charged
Amnesty is the only way out as a part of this political event, the event in essence of itself political. Amnesty itself does not rely on justification but sole discretion of the Chief Executive, and he / she will have to answer politically to that action.
Oh by the way, the way we see it now? all the polices had been granted amnesty, hooray!
jimmychauck 發表於 2023/7/29 07:13

早一年講過啦,宜家警察咪攞晒amnesty囉,你嘈乜呀?唔滿意同港共嘈丫嘛。

831犯法果啲警察拉晒未?拉左一個未?唔係犯法就幫朱經煒平反啦。

我咬死你唔會放㗎啦,你每次唔答只不過顯示你自己雙重標準虛怯無比啫。
匿名
不如咁講啦
黃絲失敗的係,係因為迷信「努力和對抗」,「平等」,「點都要做返一些野先有用」,不信「守株待免」,不相信理智、不相信冷靜、也不信要「懂分莊閒」、不信「有時候,等候比努力工作更重要」。不少黃絲雖然係敎徒,但受香港的努力工作增值文化影響,不相信等候神。總之就係,明明無野做到,點都要亂搵野去做,去爭取。