jimmychauck
回覆 100# 沙文

1. 癈話
2. 斬腳都可以reduce沙蟲嘅risk,you need?
3. 咁你揾唔揾到第一個雙眼皮手術成功年份?
4. 定義不同就不同,出世根本唔係一定要睇醫生,咩交唔交根本係癈話。

己盡顯你為左反駁要潑皮撒賴嘅功力,請繼續
沙文
耶穌就廢話啦。係病人先needs醫生?得閒叫醫生執劑補身唔得咩?我冇病但need to補下身唔得咩?
錯啦,斬腳係eliminate沙蟲risk.

雙眼皮就冇,整鼻就主前2000幾年咁啦。耳仔rebuild就主前一世紀。
生cancer都唔一定要醫生,你記住自己講過咩,到時睇親好衰仔
餵你信耶穌係want定need. 怕醜唔好意思講呀?你私隱黎架?
沙文
呀講講下我醒起嘞,先嗰排我縱慾過度,覺得腳步浮浮咁,但又唔係病喎,咁我睇醫生,問佢是否需要執劑補身,醫生都話you really need that.
而家身體好好多了,多謝關心
jimmychauck
回覆 102# 沙文

得閒,咪即係唔係need,係need得唔得閒都要做。癈話連篇。
eliminate 同 remove又要消歧,want 同 need 就可以混用,瞧,離教者邏輯。
咁即係你舉出隆胸及雙眼皮兩個例子都有問題。整形都不嬲係want唔係need,仲混淆做乜?

生cancer都唔一定要睇醫生咁當然啦,大把外國老醫生,知道自己cancer,就接左間診所返屋企陪家人,因為知道泰半都醫唔返仲活受罪。唔一定要睇又唔係一定唔睇,我亦都冇講過"生cancer都唔一定要醫生",你忽左邊忽?

"連天主教嘅我都唔洗答,我要幫BB答?佢自己唔識答㗎?我驚你要幫李瘋旁觀DIOR上下流答埋你招架唔住咋。"
人哋屌9你仲咁多口
沙文 發表於 2024/6/5 03:55

你講BB仔定BB仔呀?啲字混淆住用真係好啱你喎。
你連姑娘定醫生打針都未清楚,法理生理需要都混淆,仲諗住用啲咩歪理黎屌9人?
沙文
整形係 need黎咖,你唔了解女人啫。我話畀老婆聽你對波咁細,i want you to blow them up. 至少要有susanna八成。於是,佢就驚嘞,若果唔咁做就會畀我飛,she needs to do that.
咁,係唔係need,係我老婆決定咖嘛,幾時輪到你決定呢?
你信耶穌係need定want就由你決定。
沙文
你信耶穌係want 定need啫?有咩咁秘密啫?
沙文
係呀係呀。生cancer不一定要睇醫生這個當然。所以醫生這個行業唔係多9魚。
咁耶穌用醫生比喻佢自己,如此看來,又真係好貼切喎
jimmychauck
回覆 105# 沙文

明顯係忽視啲明顥道理"可醫治的疾病使人折壽"、"醫生有知識有藥物可使可醫治疾病痊癒",然後不停用字義去混淆各種概念去反駁耶穌的福音。

常人係唔會用你呢種以偏概全忽視比喻主軸嘅態度去理解。

胸細從來未被反類為疾病,連同性戀都被剔出精神科疾病,你連疾病嘅定義都忽視,亦忽視醫生主要職責係治療疾病。

為拗而拗係幾好玩㗎,玩吓邏輯動吓腦筋冇咩唔好。你忽視耶穌救人救你嘅實況,都係你自己走寶啫。
jimmychauck
回覆 107# 沙文

"醫生這個行業唔係多9魚"係點樣所以法?得閒果啲就叫need,唔一定要果啲又唔係多9魚,你咪睇吓自己仲想撑幾耐飯蓋。
沙文
要撐都係你撐啫。細胸唔係病,啱喎,所以細胸睇醫生就唔係“有病才用得著”啦,嗱你自己都話耶穌講得唔啱
jimmychauck
回覆 106# 沙文

咁急轉話題做乜?比喻都未講完咁急去下一題,會俾人以為你講唔掂想轉話題㗎。

套用返比喻裡面,要醫治可治愈疾病去保命,我要救自己靈魂的命,信耶穌咪我嘅need囉。
咁我want 唔 want,冇衝突㗎,有命要唔通唔want?
咁王維林喺坦克面前,佢似乎want命但唔need命喎。
所以want同need係碼子事,唔相互排他,唔相互依賴。
點解你一直要混淆?
沙文
need都要得閒先去得,好正常啫,唔一定要即刻喎,有咩咁奇啫?唔會因為得閒先去就變咗唔係need格,need to lunch不過要遲尐,成日都咁架啦
你咁得閒信耶穌係need定want啫?
沙文
咁即係you need to信耶穌,but 可能唔想嘅,咁你想唔想啫?
jimmychauck
回覆 112# 沙文

你搞錯啦,need係你得唔得閒你都要去。你棟大廈列左入檢測名單,你就幾唔得閒都要抽時間去。閒係自己得出黎,係優先順序問題,你去簽單deal或者去排隊檢測只能做一樣,你去簽唔檢測就犯法,meet唔到法律要求(need),你去檢測就去唔到簽,滿足唔到發逹嘅欲望(want)。
你need發逹嘅係你嘅事,可以喺呢個比喻裡面同大白講。
沙文
冇錯,幾唔得閒都要抽時間去,抽到嘅時間就係得閒去嘅時間咯,若是唔得閒就抽唔到時間啦
沙文
我們可以recap
我老婆驚我因為佢對波細而拋棄佢,所以need to谷大佢哋,

佢係咪need to咁做,係由佢決定的,正如你信耶穌係need,由你決定。就算你唔想信,因為need所以焗住要信。佢亦都焗住要谷波。

佢去睇plastic surgeon.波細唔係病-你話嘅。

所以,耶穌話有病先need醫生,係錯嘅。
至於話時代問題,佢唔會唔知自己講嘢會被載入聖經畀n年後嘅人睇,所以講嘢唔會只適用於某些年代。做神仙,前知五千年後知五千年,咁要求都唔過太卦?
沙文
回覆  沙文

常人係唔會用你呢種以偏概全忽視比喻主軸嘅態度去理解。
jimmychauck 發表於 2024/6/6 00:31

傳福音, 就梗係咩人都會遇到㗎啦, 咁你都要有辦法persuade我呢種人先得格
jimmychauck
回覆 116# 沙文

又抽空咩脈絡?我嘅need係直接生命嘅need,係無其他方法可取代。

你果個你老婆所謂need係同生命無直接關係,而係關係美觀、性趣、承諾、人性、心計、以上樣樣都同醫生冇直接關係。取代方面,要唔俾你拋棄,佢去做健身操下線條又可能得,中左六合彩用錢買住你又得,幫你納幾個有胸嘅妾又得。

講左好多次,你要喺一個錯嘅論點到繼續發揮出醜,不如重新構作一個論點黎講仲實際,除非呢個係你最好嘅論點。

時代問題,係你讀聖經時要明白人地時代背景抽取合理部份喺自己時代應用,唔係講果個要知曉前後五千年講出不容人有詮釋錯誤呀天才。用你以偏概全、偷換概念、混淆字義嘅手法,任何文字我都可以亂九詮釋啦。
jimmychauck
回覆 117# 沙文

唔需要㗎,福音係口認心信就得,唔洗咩複雜曲解嘅詮釋。

基督徒負責傳㗎咋,人地鍾意點曲解我冇責任㗎,大不了跺下腳底塵就完事㗎啦。
一個人信唔信係唔關我事㗎,我唔可以居功㗎,聖靈感動邊個信就邊個信㗎啦。
jimmychauck
回覆 115# 沙文

咁你就明顯無示我得唔得閒中取捨嘅問題啦。唔係need你又會捨其他want?