逃出魔幻紀
差唔多啦。

神蹟按定義,是神做出來的事蹟。

1. 神蹟不是用來拉客
2. 神蹟不是用來幫助世人(寧願 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/28 09:38

我又重提我成日講嘅概念:信與唔信嘅兩種人,係喺兩個唔同嘅領域度思考問題,交集空間好少,所以比較難互相理解。老實講,我信耶穌之前,思考邏輯同你相似,所以明白你對基督徒嘅睇法,但就唔係好明白旁觀者、沙文同leefeng嘅思想結構(雖然聖經大量說明過人類嘅呢種思想同行為),呢個就係我到而家都未曾肯定預定論同自由意志論孰對孰錯嘅原因,但我係偏向自由意志論。
你對神跡嘅理解,係我嘅理解的極小部分,而且只將神跡視為信仰嘅一種副產品
抽刀斷水
你咪走火入魔囉
神蹟目的不是為(1)同(2)而做
也不能否定神蹟會有(1)同(2)既效果。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/28 09:50

side effects 對神主動要做既事蹟,呢方面既討論有咩意義呢?

點解有人年年都要搞六四集會, 對一班未見過六四既九十後講始未?
正如猶太人對子子孫孫講祖先如何出埃 ...
beebeechan 發表於 2020/1/28 09:53

神要靠神蹟黎做傳承?咁要部聖經同聖傳做乜野?
抽刀斷水
我又重提我成日講嘅概念:信與唔信嘅兩種人,係喺兩個唔同嘅領域度思考問題,交集空間好少,所以比較難互 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/28 10:18

所以,你如果能夠游說到我呢個叛教網主入教,其實係好大功德,其他同你思維唔太相同既人,你就唔駛咁大動力。

Come on, convert me~~

關於預定論同自由意志,你可以諗其實兩者係無衝突既。試想像:人係必須進食(預定論),但係就可以揀食蘋果或者食蛋(自由意志),但係又唔可以食泥、食頭髮(預定論),咁諗會唔會容易接受尐?
逃出魔幻紀
所以,你如果能夠游說到我呢個叛教網主入教,其實係好大功德,其他同你思維唔太相同既人,你就唔駛咁大動力。
回覆 143# 抽刀斷水

1)你呢個諗法忽略咗每個人嘅自由意志;
2)如果你入咗教,呢個網站咪變咗「返教者之家」?你啲friend咪樹倒猢猻散囉。雖然勸人信教嘅網站多過米鋪,但我相信如果多你一家,天上邊起碼有99個義人開心到不得了。
beebeechan
side effects 對神主動要做既事蹟,呢方面既討論有咩意義呢?

神要靠神蹟黎做傳承?咁要部 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/28 21:55

你上邊 #138
「咁,神又為乜要keep住一班信佢既人呢?」
只係講keep 住一班人為乜,
突然間你就轉咗係「靠神蹟」?
無喇喇換角
beebeechan
人係必須進食(預定論),
抽刀斷水 發表於 2020/1/28 22:00

呢啲唔係「預定論」,係「置定論」
因為人人都要進食,
人人都要做的,又何需預定
抽刀斷水
回覆 145# beebeechan

我係回應你#140既疑問,並唔係自主地無喇喇換角。
beebeechan
所以,你如果能夠游說到我呢個叛教網主入教,
抽刀斷水 發表於 2020/1/28 22:00

言談間我唔覺得你係「入過教」
所以不是叛教卦
逃出魔幻紀
回覆  抽刀斷水
1)你呢個諗法忽略咗每個人嘅自由意志;
2)如果你入咗教,呢個網站咪變咗「返教者之家」 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/28 22:16

補充:就算你唔係唔係用個網做投名狀而係孤身入教,或者阿福阿水任何人只係帶梳蕉入教,天上便都有99個義人為你/佢開心。
抽刀斷水
補充:就算你唔係唔係用個網做投名狀而係孤身入教,或者阿福阿水任何人只係帶梳蕉入教,天上便都有99個義 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/28 23:17

但係據陳版友所言,神蹟又不是用來拉客,點解唔拉下客咁呢?
beebeechan
抽刀斷水 發表於 2020/1/29 00:26

上邊講過哩, (見 #97)
尤如闊少只用哂$$$$$$$來溝女,
無錯, 係會有好多女湧埋嚟
但搵唔到真愛既
beebeechan
你係用緩交女既角度嚟睇
當然係能見到條仔愈多$$$$$$$愈好哩
beebeechan
做過有錢人既, 就易領會#151既野勒
旁觀者
被摸的人無信德既話, 係無效既
beebeechan 發表於 2020/1/25 23:23

有「信德」,嘅就靈,個「神父」就係因為有「信德」去玩蛇,結果就被咬死,可見有「信德」都唔會靈。
旁觀者
我話『六合彩會有人中』,
你就變咗我話『人人買六合彩就會中』
beebeechan 發表於 2020/1/28 07:28

BB仔,你爺爺有講過「人人買六合彩就會中」咩,唔好講東講西,生安白造嘞。依你咁講,爺爺話:「神父」想屌BB仔屎窟,你都可以話,爺爺話「神父」屌咗BB仔屎窟。
    BB仔,要亂套,你就去「套」「神父」啦。
beebeechan
BB仔,你爺爺有講過「人人買六合彩就會中」咩,唔好講東講西,生安白造嘞。依你咁講,爺爺話:「神父 ...
旁觀者 發表於 2020/1/29 01:26

係啵, 你淨係識講屎窟
beebeechan
有「信德」,嘅就靈,個「神父」就係因為有「信德」去玩蛇,結果就被咬死,可見有「信德」都唔會靈。 ...
旁觀者 發表於 2020/1/29 01:24

有神父玩蛇顯信德咩?

用埋你個C眼, 睇清楚啲新聞先哩
(可能你個C眼俾野塞住, 睇唔清楚)
逃出魔幻紀
抽刀斷水 發表於 2020/1/29 00:26

陳版友講得有道理,信係要靠真心相信先有效,有信德先有效,求神蹟吸引去假信係冇用嘅,正如耶穌講過看不見而相信的人更有福。
我係將神跡理解成副產品,就好似煮飯有飯焦,但係冇人將飯焦當主食,最多整個鍋巴調劑下噉嗻,冇人特登整鍋巴黎教細路仔戒奶轉食固體食物嘅,冇益噶嘛。
抽刀斷水
尤如闊少只用哂$$$$$$$來溝女,
無錯, 係會有好多女湧埋嚟
但搵唔到真愛既
beebeechan 發表於 2020/1/29 00:41

咁當假既神蹟被篤爆後(例如五餅二魚聖包皮),又係咪會令信徒無咁信/離教呢?

我係將神即理解成副產品,就好似煮飯有飯焦,但係冇人將飯焦當主食,最多整個鍋巴調劑下噉嗻,冇人特登整鍋巴黎教細路仔戒奶轉食固體食物嘅,冇益噶嘛。
逃出魔幻紀 發表於 2020/1/29 09:02

咁如果唔係飯焦,係煲燶哂尐飯(假神蹟五餅二魚聖包皮),你咁食又會唔會有害架?
beebeechan
咁當假既神蹟被篤爆後(例如五餅二魚聖包皮),又係咪會令信徒無咁信/離教呢?

咁如果唔係 ...
抽刀斷水 發表於 2020/1/29 20:15

有問是誰有這把炮, 能篤爆了五餅二魚不是神蹟?