抽刀斷水
【本報訊】政府指推行室內禁煙對食肆有利,但香港餐飲業聯合總會調查發現,41%受訪食肆的營業額較禁煙條例實施前減少,當中以卡拉OK的影響最嚴重,75%受訪卡拉OK的營業額大幅下降,全部表示整體客流減少。有卡拉OK想出辦法突破困局,以創新手法推出「早餐K」及「詩歌K」,令部份人士「唔飲早茶都去唱K」,也吸收了教徒顧客去完教會聚會再到卡拉OK唱詩歌,令生意額回升。

加州紅董事經理駱國安表示,條例生效後首五個月生意額大跌三成,主要是失去約50%晚市的高消費力顧客,公司於是改變營運方針以增加客路,首先增加早場唱K時段,近期在歌庫中加入近200首基督詩歌,包括金培達的《神是愛》及歌手兄弟張崇基張崇德創作的《神你在掌管》,全線點播率達每星期數千次。他說:「多左教友去完團契或者聚會,之後一齊黎唱歌。」現時營業額已達去年同期的九成。

該公司市務經理文善進表示,早餐時段推出「29元任食任唱」優惠,成功吸引一班年長及主婦顧客。

香港餐飲業聯合總會委託理大科技顧問公司訪問560間食肆,比較它們在今年上半年與去年同期的整體營業額,結果發現41%受訪食肆有所減少,逾25%受訪食肆表示室內禁煙生效後在執行上「偶然遇到或經常遇到」問題。

K場禁煙受災行業

該會會長兼立法會議員張宇人表示,反映部份業界未能受惠於經濟好轉及禁煙條例。雖然卡拉OK只有約60間,但卻是室內禁煙的受災行業,希望當局正視問題,盡快制訂措施幫助業界,例如設立吸煙房。

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20070926&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=10204820

抽按:唔係下fa?!頂!

我這個非吸煙者從此加入反對禁煙的行列了!
沙文
有埋大秦寺善信姊妹伴唱喎
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-9-27 01:11 發表
有埋大秦寺善信姊妹伴唱喎

吹水啦 ~ d詩歌冇咁貴ja?
我識既基女, 唱k都係唱千樺架ja
唱聖詩?  聽得最多都係"我願意" 之嘛
通常我都會唱首男版既"女人的弱點" law佢景
抽刀斷水
原帖由 Step.King 於 2007-9-27 01:14 發表

吹水啦 ~ d詩歌冇咁貴ja?
我識既基女, 唱k都係唱千樺架ja
唱聖詩?  聽得最多都係"我願意" 之嘛
通常我都會唱首男版既"女人的弱點" law佢景

你未get 中 point...
你應該話:d大秦寺善信姊妹冇咁貴ja?
沙文
您揾一次,叫個媽咪來。問佢「大爺今晚要幾個大秦寺善信姊妹服侍。」

埋鐘出街個陣,又問:「乜又係咁嘅價茄?大秦寺善信姊妹唔係平啲嘅咩?」
Step.King
原帖由 沙文 於 2007-9-27 01:46 發表
您揾一次,叫個媽咪來。問佢「大爺今晚要幾個大秦寺善信姊妹服侍。」

埋鐘出街個陣,又問:「乜又係咁嘅價茄?大秦寺善信姊妹唔係平啲嘅咩?」 ...

老大, 以景教教義離講, 景教姊妹, 理應還是處女, 點會比非景教姊妹平呀?
不過世道中落, 人心不古, 貨不對貨辦既多的是...呢d就要靠b叔叔教教一眾消費者如何識別啦

抽刀斷水
原帖由 Step.King 於 2007-10-1 23:24 發表

老大, 以景教教義離講, 景教姊妹, 理應還是處女, 點會比非景教姊妹平呀?
不過世道中落, 人心不古, 貨不對貨辦既多的是...呢d就要靠b叔叔教教一眾消費者如何識別啦   ...

為何處女的價錢會比非處女的貴呢?難怪景教女信徒一直都自抬身價。唉,又是處女情意結惹的禍。
Step.King
原帖由 抽刀斷水 於 2007-10-1 23:57 發表

為何處女的價錢會比非處女的貴呢?難怪景教女信徒一直都自抬身價。唉,又是處女情意結惹的禍。

我都係聽番離 你可以搵b大仙求証一下