匿名
本人已離教幾年,去年因家庭需要去做兼職,近兩星期工作上很不開心,因自己又衰左係基督徒手上,見工時已知對方多數是耶狗,俸著你出錢我出勞力賺我應得,我是做鐘點,最初對方説做一星期兩次每次三小時,原來僱主根本想請兩個鐘點,事隔兩星期到同我講唔想我咁辛苦,所以請多一個,我已表明我可做多一天,我明佢想保障自己一定有人同佢做,一個返唔到有另一個補上,我有另一想法,耶狗好奸詐,佢比你知請兩個,你為著保住份工,也要好好做到她滿意,貶眼間到現在已做了五個月,期間她常同我講到全家對塵好敏感,個仔有多敏感,講到隨時會死,最初她扮好人扮得好好,令我心軟,因為我有戒心,很少同佢講嘢,做好本份,最終被佢扮好人心軟左,傾偈多左,所以每次我做到超時個幾兩個鐘,都希望同佢做得徹底,變相人工低左,佢有時見我做得辛苦放低多一百元給就叫晒全家匿晒係房,我直覺佢係冇心比,睇我是否貪心,我邊敢攞吖,玩嘢,依家好唔想咁做,我個心越嚟越憎佢,五個月來已覺得佢脾牲好惡,又鐘意認叻,佢仲讀緊神學,就嚟畢業做傳導人,比我感覺成家表面好友善,其實惡形惡相,期間見過佢兩母女鬧人好勁,根本無基督精神話去愛人,僱主常買啲又平又好啲嘢,好多時會同我講,我有時都想買,每次問佢都講得好含糊,令我冇辦法知到正確位置係邊到買,佢講過佢方向感好強,我都係,所以冇理由講唔到,貴嘅嘢就講得非常清楚,因為我唔會買,最近僱主買了一個迷你型飯煲產品,我想買,佢又講到好含糊,佢有時落銜買嘢,我心諗不再問佢,用手機拍下,諗住依佢講的附近問吓人,我拍下冇同佢講,幾星期前我有一樣嘢想問佢,拍攝了在手機,我打開手機,電量不太足,她很快一手將我手機拿住好似幫我揾,點知一路揾咪見到我私人拍下的照片,最後比佢見到我拍下她買回來的小型飯煲,因為我冇同佢講,自己也忘記了,斷正,我心諗我不是做些什麼,事發幾天後我同她道歉冇同佢講,佢扮冇嘢,但呢幾星期好大感覺,佢借意同我閒聊話好憎人呃佢,唔誠實,我心諗難道你好誠實,連買啲嘢問你都扮懵又成日老作,跨大啲嘢,,我好想駁佢係人都唔鐘意比人呃,不過我冇咁做,我唔知呃過佢乜嘢,反而佢用一些手段呃我鐘和勞力,係人都知一連四五個鍾不停做又要接觸清潔劑,係好傷,佢都冇叫我停依時走,留番下次做,雖然最初好似自己自願,自己亦好蠢,衰心軟,佢最初講左幾多嘢,令人心軟,而家態度冇咁尊重我,同埋比壓力我,成日借意入房擺一條褲,同埋比我見到佢係房門做埋一啲動作裝我有冇做嘢,近來天氣又濕又熱,都唔開風扇,要我要求開才開,佢出去一陣,即關掉風扇,好乞人憎,傢俱抹了也有濕氣啦,只係一幅飯煲相,佢睇過又冇影佢全家,佢拿我手機好似幫我揾相,已經不對辨,好多人係唔會咁做,除非熟得好緊要或家人,所以我覺得佢好奸,佢即將係最多明星同假波徒個間做騙子傳導人,我曾同佢提過假波徒,佢沒有講過一句公義話,説未見過佢,佢話黃毓民又點呀!語言偽術,好想大家教我點做,因做開頭超時,依家依足見工時的協議三小時,她一定不滿炒我,見工時佢問過我點解出嚟做兼職,我告訴了給她知,而家我好想保住份工,又唔想再超時,人工變了不合理,應該點同佢講做番初時定的時間,因為佢係耶狗,好難攪。謝謝大家幫忙給予意見。
leelee
還未熟習登入,我已登記會員,以上是本人擺的經過。
dior13dior13

你好,日安。

基督徒留戀自己信神後的依據身價非凡,或是比一般人高等,難處哩,不如你就順服他們口頭的幼稚,但想辦法不要超時巴,基督徒很現實自私,因為他們認為愛是條件上的交換,面對它們好難處理
一般的小人都喜歡用凹的。

工作嘛,不愉快三天愉快四天,希望你能有想到好方法不超時。
抽刀斷水
不想得罪僱主而又想準時的話,是十分高技巧的事情。你可藉因要照顧家庭而需要準時離開,不知是否可行?
leelee
因為今早要預備去做兼職,所以現在才有時間看網站,
dior13dior13 提醒了我基督徒很現實自私,他們愛是有條件上的交換,我已遺忘左佢地啲小人行為,回心想傂主根本老作話比我知佢個仔有敏感症對塵或隨時食錯嘢瓜得,咁咪即係玻璃人,出去食飯要去酒店,總之衰左心軟。
抽刀斷水生呢個耶狗僱主我已做左幾個月,佢要求我一早去佢家,而家學生全日制,知我不太趕時間,佢要送飯,半小時來回到,最初頭一個月我是同佢一齊離開佢家,後嚟比佢坤掂我咪一次過做多左好多功夫,所以每次都超時很多,佢寧願留低我都想我做到徹底,可想而知佢想用到我盡,回來一刻,極速開門,僱主點會信任我,大家又唔係認識好耐,仲係到扮嘢你仲未走,後來我同佢講如你未回來我又要走怕你的街坊入屋,我要負責,一聽知我唔想留低,佢話門不鎖也不怕,街坊好熟,樓下有閉路電視有看更,我真係冇嘢講,抽刀斷水生你都覺得對僱主係要有高技巧,我想依家見步行步,揾機會。
我好慶架,之前佢同我講佢老公驚佢煮飯辛苦,不如請番外傭,咁而家令我超時,佢真係好狗,請抽刀斷水生不要嫌我煩,我今日都好慶,佢今日吩咐了我做嘢,我個人冇乜記性,咪同佢講盡量記得佢要求啲程序,佢即刻比面色我睇,飯煲相之前她不會咁對我,好似好客氣,今日佢全家總動員著晒啲耶狗衫去做耶狗活動,很快會回來,剩番我一個人,我都好怕佢地裝左針孔攝錄機,今日返到屋企whatsapp比佢通知佢有啲嘢掛係邊,我輸入中,佢明明在線上,我send出左個刻,佢即刻離線不覆我,我認為呢種人尤其耶狗,有錢請人就係度擺款高人一等,如超時少少我都可接受,依家係每次超得太多,好多謝抽刀斷水同dior13給予意見,今次真難攪諗爆頭,我都預左佢地可能會睇到呢個網站,因為浦教會啲有錢耶狗得閒,無憂米。
抽刀斷水
其實僱傭之間關係可說是對立的,對方有顏面令你超時而不補水,你亦可據理要求做回原定時間,藉詞說要照顧家人只是一個藉口,即使對方明知也是可以這樣說。
dior13dior13
只要是離教者,這裡都歡迎!
leelee
抽刀斷水生好多謝你的意見,提醒左我僱傭之間係對立嘅立場,我心裏暫時需要這份工,因為近,我同僱主立場唔同,佢有錢可請第二個,這幾天同你們講出了不快,想了好幾天教徒的行為,僱主係耶狗,個腦好似錄影帶回想番之前呢個僱主耶狗所做所講嘅嘢,邊到會有愛心,好識運用手段控制人令佢得益多,總之係自己蠢,我會嘗試找個籍口慢慢逐次早啲走,多謝抽刀斷水生和dior13支持我,我一諗起啲教徒就火滾。
抽刀斷水
你咁長做盞唔開心,騎牛搵馬吧啦。
leelee
我都係咁諗,背後我會揾定後路,有適合即走,!抽刀斷水生,謝謝您!