火柴
唔同意。除非你拎吉之島阿嬸做成人教育,唔係你咪又要等幾十年,等佢老死-_-
研究下對付「擺到明話要玩野」既情況仲好啦。
PeterSo
原帖由 Step.King 於 2007-2-28 21:05 發表

我覺得加強一下道德教育實際d wor
現在問題是因為有刁客 才有受害人
我相信如果"人"的質素改變  無論客人還是服務員 都會一樣得益

那要借助一下耶教文明才可.........
Invisible
我都係費事quote文回OTL

>Step.king
其實之前我都講過,有D人本身就係「江山易改,本性難移」,就算推行道德教育,對呢D人未必有用架喎
況且,一個人既品德修養係由自小養成,細路哥就話易教jeh,大人未必架喎
更何況一個成年人本來就有自律能力,駛鬼人教佢點做人咩? 佢碰多幾次釘就會慢慢知道點去改變自己架啦

>火柴
計我話最好就係將果D擺明去搞事玩野既刁客列入黑名單,唔好俾佢地再黎

>PeterSo
論耶教文明,我反而覺得有少少保留
有D人根本就借耶教既教義去幫自己搵著數,甚至以為自己有耶穌撐腰就可以亂咁黎架喎
萬一真係有刁客假借耶教名義變本加厲咪大檸樂? OTL|||||

Step.King
[quote]原帖由 Invisible 於 2007-3-1 13:35 發表
我都係費事quote文回OTL

>peterso
>火柴
>寶姐

你地講既都有道理  但從社會學的角度看來 人的性格先天故然重要
但很多時都是我們社會的"社教化"結果  社教教 不單是提教育
而是包括一個自小所受社會上任何事物的影響  包括父母 朋輩 傳媒等等等等
所以 只要整個社會風氣改變  他們就會改變
其實我們時常說的公民教育不就正正是指這方面的教育嗎
只是我們的政府做得太軟弱無力而已
火柴
政府太有力你就知驚,你睇某大陸……
hund
原帖由 火柴 於 2007-3-2 03:37 發表

你想講咩?
Step.King
原帖由 火柴 於 2007-3-2 03:37 發表

火柴兄  物極必反
這只是兩個極端而已