ivanqi
大家好, 先黎問2個問題, 有關聖經創世紀既, 尋晚剛剛看到創世紀12章, 有D疑問,
1. 果個亞伯蘭老婆系比邊個埃及法老強左?
2. 由大洪水到亞伯蘭下埃及大概只系過左338年(如有錯誤請高手指教), 請問埃及甘大個國家D人系邊度黎?
beebeechan
大家好, 先黎問2個問題, 有關聖經創世紀既, 尋晚剛剛看到創世紀12章, 有D疑問,
1. 果個亞伯蘭老婆系比邊個 ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 09:18

法魯幾時強了撒辣依?
去重讀, 還要細心讀, 創世紀12章
beebeechan
2. 由大洪水到亞伯蘭下埃及大概只系過左338年(如有錯誤請高手指教),
ivanqi 發表於 2016/5/4 09:18

338年條數點計出來?
有無計錯數先?
ivanqi
哦,冇強,maybe系自願, 呢個講唔定。法老個臣宰見佢靚女,講比法老知,法老就叫帶左條女入宮,法老因條女而對亞伯蘭好好,比好多奴婢,牲畜條友,唔通法老淨系想同條女傾傾計??
呢個唔系重點,我囉黎講講姐,重點系想知道系邊個法老。 明白?

問題2, 我系甘計既,唔知岩唔岩,有冇計錯數,所以我咪叫指教囉,你認為我計錯,請指出,唔系反問,同意?
呢個亦都唔系重點,重點系想知道埃及國d人點黎。
ivanqi
繼續坐等高手!
沙文
据稱, 亞伯拉罕2166 BCE出世:
http://www.oc.org/big5_txt/bh001 ... ahambeverlyyup1.htm

大概係9th Dynasty嘅法老

Nebkaure Khety 2160 - 2130 BCE
ivanqi
哦,thx, 即系之前有8個? 第一個傳到呢條法老大概幾多年啊? 埃及系大洪水之後先建國嘎?
leefeng
會唔會有點奇怪耶經內除了圍著以色列講古仔,完全沒有亜洲,非洲。 。 。其他國家的資料?
所謂創世之神竟然低B成咁?不知以色列以外的世界,更不知天外有天,人外有人?
ivanqi
果d唔系好奇怪,如果佢系一本神話故事書既話,問題系佢個名叫聖經呢!
beebeechan
哦,冇強,maybe系自願, 呢個講唔定。法老個臣宰見佢靚女,講比法老知,法老就叫帶左條女入宮,法老因條女 ...

問題2, 我系甘計既,唔知岩唔岩,有冇計錯數,所以我咪叫指教囉,你認為我計錯,請指出,唔系反問,同意?
呢個亦都唔系重點,重點系想知道埃及國d人點黎。
ivanqi 發表於 2016/5/4 10:56

無既,
見你無喇喇拎出338呢個數,
好奇問下點黎唶..
點解唔係833, 383, 838, 337?
你若有難言之隠就唔好勉強哩.
beebeechan
哦,冇強,maybe系自願, 呢個講唔定。法老個臣宰見佢靚女,講比法老知,法老就叫帶左條女入宮,法老因條女 ...

問題2, ,重點系想知道埃及國d人點黎。
ivanqi 發表於 2016/5/4 10:56

應該係埃及既男人同埃及女人性交,
十個月後便生出一個人.
beebeechan
果d唔系好奇怪,如果佢系一本神話故事書既話,問題系佢個名叫聖經呢!
ivanqi 發表於 2016/5/4 12:39

你一方面就話這是『神話』,
另一邊又用理性, 科學去看話:
2. 由大洪水到亞伯蘭下埃及大概只系過左338年(如有錯誤請高手指教), 請問埃及甘大個國家D人系邊度黎?

呢個唔係故事話既問題, 係你有問題。

例如, 看嫦娥奔月, 你說是用游走飄移, 或是坐穿梭機。。。九不搭八
ivanqi
呵呵,你都幾搞野,你從何覺得我有難言之隱呢?
如果你知道我系計錯,咪指出囉,如果你都唔知既,咪當系岩先囉,你對我d字眼理解有難度?
beebeechan
据稱, 亞伯拉罕2166 BCE出世:

大概係9th Dynasty嘅法老

Nebkaure Khety 2160 - 2130 BCE ...
沙文 發表於 2016/5/4 12:00

問題是『據稱』,
卻不知是據甚麼來稱。

而再好奇的, 便是有人一句「據稱」便信是真是這樣了,
前thx you, 後thx橋, 不管去問多一問
ivanqi
(⊙o⊙)哇,答左甘多,岩岩先睇度,簡單講2句啦,第一,岩先我回答吖leefeng既野,你答么q嘴姐,你如果可以解惑我d問題咪講囉。第二,你答左,無論岩唔岩,我都thank you你,你唔系答問題,系揾交哎,你就過主。
beebeechan
(⊙o⊙)哇,答左甘多,岩岩先睇度,簡單講2句啦,第一,岩先我回答吖leefeng既野,你答么q嘴姐,你如果可以 ...

你唔系答問題,系揾交哎,你就過主。
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:26

逗下你玩玩唶

掃你兩掃你就動情了。
beebeechan
呵呵,你都幾搞野,你從何覺得我有難言之隱呢?
如果你知道我系計錯,咪指出囉,如果你都唔知既,咪當系岩 ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:05

你都無講你點計
我點知你點錯呢?
(我又唔係高人, 高到可以猜謎)

再者, 你唔使咁無信心喎
你既計法實錯架咩?
ivanqi
呵呵,我對你一d興趣都冇,你逗度d咩呢。
其實錯唔錯又點呢,你替我緊張d咩呢?
beebeechan
呵呵,我對你一d興趣都冇,...
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:47

呢樣野,我又唔覺喎
見你有帖急回,你把口同你作為不相符
beebeechan
其實錯唔錯又點呢,你替我緊張d咩呢? ...
ivanqi 發表於 2016/5/4 21:47

哦。。。。只管發聲,不管對錯