沙文
Victor Hugo嘅〈悲惨世界〉有咁嘅情節, 牧師收留條友, 條友就偷咗教會嘅銀器走佬, 畀人捉到帶佢返案發現場重組案情, 但牧師話銀器係佢送嘅, 放佢一馬。因此大家都覺得gay督教真夠騾氣!

賺人熱淚, 我都幾乎畀佢呃到。但可惜只係小說創作, 悲惨世界始終敵不過現實世界。

現實世界係點?

http://news.ltn.com.tw/news/local/paper/1004832
匿名
Victor Hugo嘅〈悲惨世界〉有咁嘅情節, 牧師收留條友, 條友就偷咗教會嘅銀器走佬, 畀人捉到帶佢返案發現場 ...
沙文 發表於 2016/7/1 11:56

咁人地耶教係現實生活中,的確係令好多曾經犯過錯誤嘅人改過自新,幫助人地重新做人。我身邊嘅耶教徒經常都會講呢一類呢一類嘅見證。當然,鬼神係不存在嘅,所以我唔會信教。但耶教的確起左穩定社會嘅作用。
沙文
係呀, 社会咁穩定, 全靠無論耶唔耶教, 條友都得到不予起訴嘅大恩
llofreda720
該帖被屏蔽
旁觀者
但耶教的確起左穩定社會嘅作用。
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/1 12:26

耶教確起到「穩定」社會作用:
十字軍東侵,死了六百餘萬人。
美洲在耶徒的殺戮和宗教政策下,人口由二億餘人被殺剩一千萬。
異端裁判所的設立,被虐殺的冤魂,多得無法計數。
太平軍造反,死了七千餘萬中國人。
天誅教徒在印度果亞虐殺了上百萬果亞人。
天誅教與新教徒在非洲廝殺,死了五百餘萬人。
耶徒對社會確起到「穩定」作用。
beebeechan
耶教確起到「穩定」社會作用:
十字軍東侵,死了六百餘萬人。
美洲在耶徒的殺戮和宗教政策下,人口由二億 ...
旁觀者 發表於 2016/7/2 07:43

點解唔計埋一, 二次世界大戰, 唐山大地震?
還有, 你廁格爆屎渠
沙文
算啦算啦,WWII就唔計啦。在長期的輿論壓力後, 妖酋話佢知錯lu喎

Vatican Gives Formal Apology for Inaction During Holocaust
真係唔話佢都唔得, 聖教会哩個咁曳曳嘅組織, 睇小眼都唔得, 請旁觀者網友繼續監察聖教会, 勞苦功高,奸爸爹
抽刀斷水
咁人地耶教係現實生活中,的確係令好多曾經犯過錯誤嘅人改過自新,幫助人地重新做人。我身邊嘅耶教徒經常 ...
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/1 12:26

穩定的背後往往很骯髒,且看被現今人們視為最幸福的國家不丹,之前是如何迫害反對者:
https://site.douban.com/127630/widget/notes/9826910/note/280835712/
沙文
回覆 8# 抽刀斷水
其實係啱啱調轉 - 社会穩定, 聖教会先会咁得閒理下您。社会唔穩定嗰陣聖教会都自顧不暇啦
聖教会用來施捨嘅錢, 係OPM黎嘛, 唔係聖教会自己嘔出來。市道唔好嗰陣, 只能用來保證神職人員嘅飯缽, 所以, 窮鬼生存嘅priority不可能高過神父牧師。若然神父牧師餓死咗, 咁边個負責施粥呢?一定係先穩定咗聖教会先講其它
匿名
回覆  抽刀斷水
其實係啱啱調轉 - 社会穩定, 聖教会先会咁得閒理下您。社会唔穩定嗰陣聖教会都自顧不暇啦
沙文 發表於 2016/7/2 12:03

“窮則獨善其身,達則兼濟天下”,咁都冇錯架。無論點都好,近百年來,中國動蕩頻頻,饑民遍野,耶教多次向窮苦人伸出援助之手,救左好多幾乎因爲飢餓、疾病而死亡嘅人。耶教仲收養左好多係動蕩中失去父母的孤兒,將距地養大成人,培養成才。我就覺得,離教者之家係批評耶教嘅時候,對耶教嘅善行只字不提,我覺得咁樣對耶教唔公平。
leefeng
“窮則獨善其身,達則兼濟天下”,咁都冇錯架。無論點都好,近百年來,中國動蕩頻頻,饑民遍野,耶教多次 ...
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/2 13:51

耶教收養孤兒,孤兒的經歷如何你又知唔知?剩係識宣傳耶教收養点好,以為真係善行牙?
真实内容又唔知?耶徒自己天真就以為全人类都係白痴?!
匿名
回覆 11# leefeng

我已經講過好多次,本人唔信任何宗教,我認爲世界上沒有鬼神存在。但人地耶教做左好多善事,我不過係想講幾句公道説話姐。
沙文
其實戰時做医院係比較著數嘅。根据日內瓦公約交戰各方都唔准炸医院, 所以教會比較鈡意經營医院, 就係咁解。
和平時, 就開孤兒院玩:
http://www.exmoo.com/index.php?m=content&c=index&a=show&catid=20&id=34115
孤兒大個仔後個個成才 - 精通口技, 無與倫比
戰則獨善其身, 和則兼賤天下
匿名
其實戰時做医院係比較著數嘅。根据日內瓦公約交戰各方都唔准炸医院, 所以教會比較鈡意經營医院, 就係咁解。 ...
沙文 發表於 2016/7/2 14:38

任何一個團體都會有敗類,要睇多數人,唔可以因爲有極少數人做左壞事,就否認曬成個團體。我接觸過好多耶教徒,距地當中,絕大部分人都十分純樸,心地好,距地真心對人好,唔求回報。雖然我堅持無神論,但距地毫不介意。
沙文
任何一個團體都會扮唔係敗類,要睇多數人,唔可以因爲有極少數人扮做左好事,就承認曬成個團體。我接觸過好多耶教徒,距地當中,絕大部分人都扮十分純樸,心地好,距地扮真心對人好,扮唔求回報。雖然我堅持無神論,但距地扮毫不介意。
匿名
任何一個團體都會扮唔係敗類,要睇多數人,唔可以因爲有極少數人扮做左好事,就承認曬成個團體。我接觸過好 ...
沙文 發表於 2016/7/2 19:38

沙文先生,點解你會認爲人地係扮好人?你嘅依據何在?你有冇惗過或者人地唔係扮個呢?
沙文
遊客先生,點解你會認爲人地唔係扮好人?你嘅依據何在?你有冇惗過或者人地係扮個呢?
主教又善用善款做善事, 等我攞下福利先,您繼續捐錢啦多多益善

[url=http://www.christianpost.com/news/vicar-of-baghdad-andrew-white-suspended-from-charity-over-buying-back-sex-slaves-from-isis-165857/]Vicar of Baghdad' Andrew White Suspended From Charity Over Buying Back Sex Slaves From ISIS[/url]
leefeng
沙文先生,點解你會認爲人地係扮好人?你嘅依據何在?你有冇惗過或者人地唔係扮個呢? ...
Guest from 188.166.227.x 發表於 2016/7/2 20:24

耶徒表面扮好人 呢点好多人可以作证,包括我,另外所有离教者亦是顶唔顺或被耶教/教徒迫害的一群!
点解会有咁多人憎耶教呢?点解只有耶教徒咁乞人憎呢?点解有咁多人逃离耶教呢?点解只有耶教会有咁多人反佢呢?
你自己完全冇到一丁点疑问既咩?!
如果你完全冇疑问:1@因为你係耶徒,2@因为你太幼稚!
抽刀斷水
耶徒表面扮好人 呢点好多人可以作证,包括我 x 2
beebeechan
耶徒表面扮好人 呢点好多人可以作证,包括我 x 2
抽刀斷水 發表於 2016/7/3 00:28

幾淑既淑女, 都會偶然挖下鼻屎

有多數時間你係睇唔到
只係有時咁岩俾你睇到唶。

嗯。。。抽刀會唔會挖鼻屎既呢?