哈佛專家
香港有好多天基同基基話係信耶穌基督,但係係現實生活中很多都係行不義之事,都係魔鬼一類!
抽刀斷水
你之前唔知既咩?
哈佛專家
以前係互聯網睇見人地講過。唔記得係2008年以前或2008年以後。總之,2004年前後都有人咁講過。

2005年再次接觸天主教,都係對天主教有幻想。因為在現實生活中很少接觸天主教教徒,所以有幻想。大黃傻貓就話過,天主教好多人好賤。

呢排真係嬲嬲地,嬲上來罵一下。孽瘤、田北辰(甚至田北俊)、李慧琼、謝偉俊等好多人都係信天主教或基督教,卻出名奶共!
旁觀者
上樑不正下樑歪,耶和華「上帝」、移鼠又有那個是好東西?
哈佛專家
抄自我的筆記——

除了我比較喜歡天主教外,在基督教亦有我自己的偏好。我的偏好排序如下:首先是路德宗,第二是加爾文宗,最後是安立甘宗。所以,除了天主教外,我比較偏好路德宗的家庭,如路德會 (Lutheran Church) 、信義會 (Evangelical Lutheran Church) 與循道衛理聯合教會 (Methodist/Free Methodist) 。

簡而言之,我的選擇與德國人很相似,多數是選擇天主教與信義會 (Evangelical Lutheran Church) 。

在神學方面,我比較偏好自由主義神學。我的真正神學立場會介於自由派神學與福音派神學之間,而且非常抗拒基要主義或基要派。保守派通常等於是基要派。

15-4-2013
沙文
其實靈恩派先最啱您
哈佛專家
靈恩派好邪,咪搞我!
沙文
靈恩派所做嘅嘢,经文的確有記載喎。
其他教派唔夠功夫請唔到師父上身, 妬忌佢地, 所以監硬屈佢話人地邪啫
哈佛專家
我同靈恩派感應過,唔多舒服!肯定係邪靈,唔係聖靈!
沙文
就係因為唔多舒服所以肯定係聖靈!
良药苦口, 忠言逆耳嘛。邪靈先会搞到您好舒服
哈佛專家
俾你吹脹!沙文怪論怪到無人有!
沙文
黐線, 我論得好正氣

好似去鬆骨, 邪骨一定舒服過正骨。唔信您問下抽水
哈佛專家
哈、哈、哈、哈、哈!
抽刀斷水
未去過之前,你鬼知邊間正骨邊間邪骨咩。

正與邪其實都係發自於自己內心之嘛。你要正,邪骨都唔搞你;你要邪,正骨都邪比你啦。
beebeechan
就係因為唔多舒服所以肯定係聖靈!
良药苦口, 忠言逆耳嘛。邪靈先会搞到您好舒服 ...
沙文 發表於 2016/8/17 19:54

食屎,一定係你既良藥
沙文
越王勾踐卧薪嘗胆復國, 一靠靚女, 二靠食屎。用呢兩樣嘢面對逆境東山再起, 係千古勵志嘅textbook case.
旁觀者
在神學方面,我比較偏好自由主義神學。我的真正神學立場會介於自由派神學與福音派神學之間,而且非常抗拒基要主義或基要派。保守派通常等於是基要派。
哈佛專家 發表於 2016/8/17 11:46

廣義的基督教無論什麼教派,用的都是同一妖書,没有那個好些,只有更邪。
沙文
回覆 14# 抽刀斷水

正骨都畀您变邪, 咁就證明您都好認同邪骨舒服過正骨啦

唔知邊間正骨邊間邪骨, 係畀老婆周到先講嘅啫:"哎呀, 係沙文條衰仔帶我去咖咋", 對住版友唔駛咁純潔嘅
抽刀斷水
回覆  抽刀斷水

正骨都畀您变邪, 咁就證明您都好認同邪骨舒服過正骨啦

沙文 發表於 2016/8/18 02:58

我都係聽朋友講之嘛。
哈佛專家
原來香港的天主教同基督教係邏輯思考方面十分薄弱!唔怪得香港有咁多無神論者。讀完教會學校之後離教的大有人在!