beebeechan
你無新野講, 咁我加插個新節目

在中世紀, 曾流行過一個傳說, 說在尼西亞會議上, 尼古拉主教(後來變成是傳說中聖誕老人的那位),
在會議爭辯時, 火氣猛, 燥....一拳(或是一巴掌)打了亞流派的亞略一下。
有些中世紀畫作以此為題材
[attach]457[/attach]
[attach]458[/attach]
[attach]459[/attach]

下次你跟人論「主教在皇帝威懾下被強迫簽署認同三位一體」時可以添一些本錢。
抽刀斷水
屈贏咗人地,仲畫畫唱輸家畀人打,被歷代(三位一體)信徒嘲笑,真係好可憐。
beebeechan
屈贏咗人地,仲畫畫唱輸家畀人打,被歷代(三位一體)信徒嘲笑,真係好可憐。 ...
抽刀斷水 2018/12/6 20:49 提交

何以見得是唱亞流派輸咗,
唱三位一體派專橫唔得架咩?

你唔好輸咗就寧舍自卑。
抽刀斷水
你太投入了,你地鬼打鬼關我咩事。
beebeechan
你太投入了,你地鬼打鬼關我咩事。
抽刀斷水 發表於 2018/12/8 18:35

那為甚麼人地未離教又關你事?
為甚麼人地說三位一體又關你事?
人地自願捐錢俾教會又關「個條友」事既呢?

抽刀斷水
小弟天生好打不平,為少數人發聲,有咩唔啱?

你地唔係有句名言既咩:

納粹抓了共產黨人的時候,
我沉默了;
因為我不是共產黨人。

當他們關了猶太人的時候,
我沉默了;
因為我不是猶太人。
當他們抓工會成員的時候,
我沒有抗議;
因為我不是工會成員。
當他們抓天主教徒的時候,
我沉默了;
因為我不是天主教徒。
最後當他們奔向我而來,
再也沒有人站起來為我說話了。
beebeechan
小弟天生好打不平,為少數人發聲,有咩唔啱?

你地唔係有句名言既咩:

...
抽刀斷水 發表於 2018/12/9 02:10

但係你上邊先啱啱講完:關我咩事
突然間又咁好打不平.....

說話在打架

(其實係咪有水可抽就抽,
無得抽就關人隠士?)
beebeechan
為少數人發聲,有咩唔啱?

...
抽刀斷水 發表於 2018/12/9 02:10

#14 早講咗呢種態度點樣唔啱法
(你回帶 RWD 睇睇)
抽刀斷水
你入戲得滯,以為我係否定三位一體既耶證/亞流派,就話我「輸咗零舍自卑」。

實情係贏咗三位一體果班友,仲想贏盡人,畫畫唱衰亞流派。一拳打落亞流派既畫,其實係象徵三位一體KO了亞流派,沾沾自喜、自我感覺良好之餘,仲可以向後代申述勝利,持續展示失敗者既狼狽。

你地都係可憐人。
beebeechan
你入戲得滯,以為我係否定三位一體既耶證/亞流派,就話我「輸咗零舍自卑」。

實情係贏咗三位一體果班友, ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/15 12:47

幾多位一體對你無興趣,你只係想描繪出尼西亞會議,教會靠皇帝撐腰,為所欲為,話指鹿為馬,日出西方都可以。

所以,我介紹呢幾張畫俾你,等你下次同人講時,牙力都好啲
抽刀斷水
權鬥既結局,有咩咁值得同人講?說到底,都係要為解決「上帝又係神,耶穌又話係神,咁仲點同人講只有一個神?」呢個所謂難題,後期再加上「聖靈」概念,就係為咗掩飾「二位一體」既明顯企圖。
beebeechan
權鬥既結局,有咩咁值得同人講?說到底,都係要為解決「上帝又係神,耶穌又話係神,咁仲點同人講只有一個神 ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/16 11:18

三位一體呢樣野, 又真係幾難過得人明。

你話耶穌係神, 唔係人...........咁就錯咗
你話耶穌係人, 唔係神..........又錯
你話耶穌即係耶和華(父).............係錯
你話耶穌唔係耶和華(父),係兩個神嚟........又係錯

加埋個聖神。。。。。仲摟餃
抽刀斷水
明白三位一體既人,都係自己以為自己明啫。

好似呢條算式:

736 = 1

當好多人話呢條算式係啱既,用心去諗,參考大量文獻,又有人話係奧秘,加上自我暗示,自我實現,搞搞下,就真係以為自己明白架喇。
beebeechan
明白三位一體既人,都係自己以為自己明啫。

好似呢條算式:

736 = 1

當好多人話呢條算式係啱既,用心去諗,參考大量文獻,又有人話係奧秘,加上自我暗示,自我實現,搞搞下,就真係以為自己明白架喇。 ...
抽刀斷水 發表於 2018/12/16 23:02

咁好多科學家唔係用心去諗, 參考大量文獻,自我實現,都唔會弄得出咁多理論哩啵。
例如亞霍金既多維宇宙。。。。。都係好很抽象下既野黎

你唔識點向人解釋乜係多維宇宙時, 唔等同係無呢樣野架啵。
beebeechan

或者亞霍金都係佢自以為有多維宇宙, 其實係無咁既事?

超越時空。。。。古可以到今, 今可以返回古代。。。
同三位一體。。。
都係....『用心去諗,參考大量文獻,又有人話係奧秘,加上自我暗示,自我實現,搞搞下,就真係以為自己明白架喇』, 既天方夜譚
leefeng
三位一體呢樣野, 又真係幾難過得人明。

你話耶穌係神, 唔係人...........咁就錯咗
你話耶穌係 ...
beebeechan 發表於 2018/12/16 11:44

唔係人?又唔係三位同體?怪胎?
嗱,係咪咁?

beebeechan
你做乜笠亂貼你太爺, 亞爺, 老荳同亞仔相出嚟?
leefeng
睇清楚啲啦!係你個媽聖母馬脷亜,你老豆耶和蛙,你大佬耶稣,尾二果個係你天兄洪秀全,最尾果個係你!
beebeechan冚家黎架!