沙文
14:21 喫的人除了婦女孩子、約有五千。
加埋婦孺,算12,000人

時間係sunset
9:12        日頭快要平西、十二個門徒來對他說、請叫眾人散開、他們好往四面鄉村裡去借宿找喫的.因為我們這裡是野地。

場地 layout
9:13        耶穌說、你們給他們喫罷。門徒說、我們不過有五個餅、兩條魚.若不去為這許多人買食物就不夠。
9:14        那時、人數約有五千。耶穌對門徒說、叫他們一排一排的坐下、每排大約五十個人。
9:15        門徒就如此行、叫眾人都坐下。

派餅/魚的 logistic:
9:16        耶穌拿著這五個餅、兩條魚、望著天祝福、擘開、遞給門徒擺在眾人面前。
9:17        他們就喫、並且都喫飽了.把剩下的零碎收拾起來、裝滿了十二籃子。

有冇教會做過實驗, 最後一個食到魚/餅嘅人, 係翌日幾點鐘? 佢地當中患糖尿嘅弟兄姊妹low blood suger/暈/死咗幾耐?
沙文
假設係12000人, 每排50, 即240排.

"遞給門徒擺在眾人面前"
即是buffet形式, 如果每排50人大概需5分鐘拎嘢食(夜媽嗎需時更長,但我大方尐唔同您計)

240 x 5 = 1,200min = 20小時
估計將已作法的餅/魚由1排運送至下1排, 需時約7秒 = 28 min

=20.5小時

由sunset 6:00 pm起計, ladies/kids/seniors first, 即是最後的弟兄在翌日2:25pm先有嘢食
由於6:00 pm食完嘢都將近天黑, 起程歸家怕治安不靖, 野地又多猛獸出没, 市民都係等天光先動身。但到時又肚餓要食早餐, 所以實際上這個5餅2魚program耗時會比我估計長得多。
沙文
或者使徒有㸃頭腦, 工作人員分组, 5個餅分5組。咁咪快5倍咯?

但係兩條魚 limited 咗呢個辦法, 其中3组會有餅無魚
除非叫市民在已作法的魚中拎3條出來畀阿穌再作法, 咁就可分成每組1餅1魚的5组

但可惜經文冇記述阿穌有此安排, 甚至連兩條魚至少都可分兩組都冇
沙文
不要忘記, 同時他們又要數麻甩佬
太14:21
喫的人除了婦女孩子、約有五千。

如果照阿穌的辦法, 計總人數本來唔難. 50人一排, 只要count有幾多排, 乘50就係總人數

但唔知點解寫聖經要咁屎窟痕, 净計麻甩佬, 咁就麻L煩矣

1排中有幾多麻甩佬, 真係要數過, 因為聖經係一本具極高可信度的記載, 不能好似我地咁由5千麻甩佬反推出總共1萬2人咁草率
沙文
較方便的方法係,用清真寺規例,分開男女排隊,有幾多排係麻甩佬就一目瞭然。但此法又產生第個problem.好似前嗰排Donald Trump處理難民家庭咁,要分開尐细路仔,被democrat屌。
一個widower帶住细路女來聽道理,您叫佢點搞呢?後生仔同80歲老母又點搞呢?

同時,咁又會出現老婆食完嘢可以走,但老公未食,咁老婆始终都係要等到明日中午先走得。屆時, 老婆又再肚餓了。
沙文
即使係一家人一齊在同一排,都係會食完dinner等天光起程,但早餐又再肚餓。所以,以咁嘅排場,5餅2魚program是否可行,真係要進行案件重演方可取信於民。
除非,趁夜媽媽混水摸魚,使徒派畀市民嘅係事先買定的大批魚餅。黑暗中饿到肚打鼓,市民unlikely會計較擺在面前的是否先前作法祈福的魚餅,咁就可分组進行。因為好似古代打仗都有前隊同後隊通訊不良問题,您好難知道黑暗中100碼以外的一排在做乜嘢
旁觀者
聖經係一本具極高可信度的記載
沙文 發表於 2019/2/9 18:01

係真嘅就好囉。
移鼠話信佢嘅「永不饑渴」,班友根本唔使飲食,連五餅二魚都慳番,搞咁多嘢做乜呀。
beebeechan
係真嘅就好囉。
移鼠話信佢嘅「永不饑渴」,班友根本唔使飲食,連五餅二魚都慳番,搞咁多嘢做乜呀。 ...
旁觀者 發表於 2019/2/10 00:29

你老婆話佢性饑渴, 
你唔係嗱嗱聲去煮野俾佢食過啲白痴嚟係嘛!
沙文
6:8        有一個門徒、就是西門彼得的兄弟安得烈、對耶穌說、
6:9        在這裡有一個孩童、帶著五個大麥餅、兩條魚.只是分給這許多人、還算甚麼呢。

萬幾人都冇帶嘢食, 點解一條lang仔有7件嘢食帶喺身?
如果係在五、六個人身上揾到7件嘢食, 我都話comparatively咁就有小小可信度

但聘請5個人做咖喱啡成本太高, 聖教會係唔會亂駛錢嘅
沙文
條lang仔有7件嘢食帶喺身, 安得烈問都唔駛問過佢本人/guardians是否同意拎出來祈福, 顯然係事先夾定扯貓尾。聖教會做戲做唔足
沙文
稍有經驗的公眾人物遇到咁嘅情形,都會趁機表演一下親民:「小朋友叫咩名呀?今年幾歲讀幾年班呀?」

「耶稣叔叔我叫陳小蜂,今年智力三歲仲未有特殊教育學校肯收。」
「啊,咁您畀5餅2魚我祈福得唔得呀? 回頭我叫識得人多嘅安得烈睇下幫唔幚到您揾學校…………」

好似阿稣咁老奉問都唔問就mit爛小朋友魚餅作法,唔駛問阿貴就實係同陳小蜂事前夾定。您試下見到條細路揸住5杯雪糕兩條雪條,您一手搶咗佢,睇下會唔會喊到拆天?
beebeechan
當兒童做得比成人更好時,
成人往往用難以置信, 另有內情.....來遮蓋羞愧之心?
沙文
除了阿穌對於陳小蜂財物問都唔駛問老奉予取予携,仲有一點可輕易睇出究竟5餅2魚是否阿穌集團事前交畀小蜂做大龍鳯的道具。

若然5餅2魚真乃小蜂之物,咁祈完福開完大食會,5餅2魚就應完璧歸趙而不能趙完鬆。聖經係一本極有嚴謹的史實文獻,斷斷唔會寫得咁有頭冇尾。今根據記載5餅2魚並無還畀物主,故可斷定根本係教會交畀小蜂的道具,所以唔care用完駛唔駛還