沙文
12:33 你們或以為樹好、果子也好.樹壞、果子也壞.因為看果子、就可以知道樹。17:7 這樣、凡好樹都結好果子、惟獨壞樹結壞果子。
7:18
好樹不能結壞果子、壞樹不能結好果子。

看果子: https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=4968&extra=page%3D1

處理辦法:
7:19
凡不結好果子的樹、就砍下來、丟在火裡。
beebeechan
12:33 你們或以為樹好、果子也好.樹壞、果子也壞.因為看果子、就可以知道樹。17:7 這樣、凡好樹都結好果 ...
沙文 發表於 2019/3/6 19:18

耶穌係呢到就咁講:
馬太福音 13:24-30
耶穌又設個比喻對他們說:「天國好像人撒好種在田裡,及至人睡覺的時候,有仇敵來,將稗子撒在麥子裡就走了。到長苗吐穗的時候,稗子也顯出來。田主的僕人來告訴他說:『主啊,你不是撒好種在田裡嗎?從那裡來的稗子呢?』主人說:『這是仇敵做的。』僕人說:『你要我們去薅出來嗎?』主人說:『不必,恐怕薅稗子,連麥子也拔出來。容這兩樣一齊長,等著收割。當收割的時候,我要對收割的人說,先將稗子薅出來,捆成捆,留著燒;惟有麥子要收在倉裡。』」

依家你乜都唔使你搞
要搞, 都唔係由你來搞。
beebeechan
12:33 你們或以為樹好、果子也好.樹壞、果子也壞.因為看果子、就可以知道樹。17:7 這樣、凡好樹都結好果 ...

處理辦法:
7:19
凡不結好果子的樹、就砍下來、丟在火裡。
沙文 發表於 2019/3/6 19:18

經文無叫你依家斬,
更無話由你出手斬
沙文
唔係我斬,我温馨提示大家, 根據founder自己宣稱, 教會係一棵本應要斬嘅衰樹, 現況只不過係應斬而未斬咁啫
沙文
回覆 2# beebeechan
我温馨提示下阿穌啫
就算麥子都可以係衰果, 绝非分咗稗子麥子就得, 一棵衰麥就傳染成塊田衰麥, 連稗子都畀佢陀衰埋, 到分咗稗子麥子,發現原來係衰麥,連人工都蝕L埋, 咁仇敵就笑甩下巴矣
https://cropwatch.unl.edu/documents/Wheat%20Disease%20Identification.pdf

憑阿穌嘅農業知識水平仲好意思教人耕田
beebeechan
回覆  beebeechan
我温馨提示下阿穌啫
就算麥子都可以係衰果, 绝非分咗稗子麥子就得, 一棵衰麥就傳染成塊田衰麥, 連稗子都畀佢陀衰埋, 到分咗稗子麥子,發現原來係衰麥,連人工都蝕L埋, 咁仇敵就笑甩下巴矣
https://cropwatch.unl.edu/documents/Wheat%20Disease%20Identification.pdf

憑阿穌嘅農業知識水平仲好意思教人耕田

沙文 發表於 2019/3/6 23:18

成幅麥田有幾棵衰麥都唔使好似你咁大驚少怪卦。
麥田中有幾株病麥就成幅田燒哂佢呀?

比如你架車俾老婆楂時撞凹咗個泵把, 
你都唔會馬上就話架車 total loss 卦。
費很事整, 『連人工都蝕L埋』?
beebeechan
唔係我斬,我温馨提示大家, 根據founder自己宣稱, 教會係一棵本應要斬嘅衰樹, 現況只不過係應斬而未斬咁啫 ...
沙文 發表於 2019/3/6 23:16

以一棵樹來比喻教會?
唔知你睇部經書既邊度係咁講呢,
真係賣山草藥, 罨得就罨
沙文
比喻,就要apply落乜都係咁,如有例外就要備註:
12:33 你們或以為樹好、果子也好.樹壞、果子也壞.因為看果子、就可以知道樹。但教會樹除外。
除了不可apply教會之外,世上還有幾多嘢不適用都要一一列明,以及理由為何 。

若唔駛講都可以將某些事rule out樹的比喻, 我又夠可以話用撒種比喻信教, 唔知你睇部經書既邊度係咁講呢,真係賣山草藥, 罨得就罨
13:3他用比喻對他們講許多道理、說、有一個撒種的出去撒種.
13:4撒的時候、有落在路旁的、飛鳥來喫盡了。
13:5有落在土淺石頭地上的.土既不深、發苗最快.
13:6日頭出來一曬、因為沒有根、就枯乾了。
13:7有落在荊棘裡的.荊棘長起來、把他擠住了。
13:8又有落在好土裡的、就結實、有一百倍的、有六十倍的、有三十倍的
beebeechan
比喻,就要apply落乜都係咁,如有例外就要備註:
12:33 你們或以為樹好、果子也好.樹壞、果子也壞.因為看果 ...
沙文 發表於 2019/3/7 03:14

只是你喜歡的話
要你把教會比喻作及第粥, 雲吞麵都任你哩
沙文
咁經書又冇把教會比喻作及第粥, 雲吞麵。
同時經書亦冇話唔准把教會比喻作衰果樹
beebeechan
咁經書又冇把教會比喻作及第粥, 雲吞麵。
同時經書亦冇話唔准把教會比喻作衰果樹 ...
沙文 發表於 2019/3/11 21:19

無厘邏輯

第一句:咁經書又冇把教會比喻作及第粥, 雲吞麵。
要經書上有講先可作準

第二句:同時經書亦冇話唔准把教會比喻作衰果樹 ...
經書上無講的也可以作準
沙文
經書上係有講佢冇把教會比喻作及第粥, 雲吞麵喎
經書上無講的也可以作準, 聖教會就向來都係。例如避孕、神父娶老婆.....
beebeechan
經書上係有講佢冇把教會比喻作及第粥, 雲吞麵喎
經書上無講的也可以作準, 聖教會就向來都係。例如避孕 ...
沙文 發表於 2019/3/11 21:51

經書上卻又有講
掌門人宗徒在地上要捆綁的,天上也捆綁

係全權代理

唔識就睇多啲經先
唔好扮識
沙文
dark ages之後, 掌門人捆綁碌葛
宗徒畀人捆綁就成日有
https://www.mcall.com/news/break ... 20190305-story.html
beebeechan
dark ages之後, 掌門人捆綁碌葛
宗徒畀人捆綁就成日有
沙文 發表於 2019/3/11 21:57

被捆綁既人拒捕嘛,
唔止拒捕,仲襲警

另外, priest 同「宗徒」你都未曉分
沙文
宗徒都係咁嘅啫, 咪以為真係有分別
beebeechan
宗徒都係咁嘅啫, 咪以為真係有分別
沙文 發表於 2019/3/11 22:12

無分別就唔使叫宗徒呢個名銜哩。
沙文
虛衔啫, 即係雞姦同屌屎窟, 名堂不同實則1也
宗徒月前開會就最明白
beebeechan
宗徒月前開會就最明白
沙文 發表於 2019/3/11 22:21

姦,同屌 又真係唔同㗎喎
beebeechan

沙文 發表於 2019/3/11 22:21

係咪屌口就唔算係性侵嚟