沙文
若然有條友多重人格,有一人格離教,有一人格仍然篤信,咁照本網standard,此人算係離教者定係點呢?
哈佛專家
沙文兄,你係咪話我?但我係先信佛教,後來對天主教有興趣。但我從未入教。我在青年時期被人拉去基督教教會,從此對基督教沒有好感。我又沒有多重人格,我只是相信耶穌係觀世音菩薩的化身,而且係佛教的秘密事業護法。同時,我又相信耶穌勝過共產黨。我算係離教者啩?
沙文
既然您冇多重人格就唔係話您,唔好自行對號入座
抽刀斷水
呢吓犀利喇,如根據基督教教義,呢位多重人格朋友,死後的靈魂將會橫跨天堂地獄,每個地方都有佢既身影,都咪話唔勁。

如果本網黎講,精神分裂者可被視為不同的人格在同一人身上,我認為只承認佢係離教者呢個人格啫。
沙文
咁在宗教包容方面,原來本網不及基督教。只要有一部分人格信主,基督教都容許嗰一部分入天國。
但係本網無視該人已離教的部分
抽刀斷水
回覆 5# 沙文

此言差矣,我咪話「只承認佢係離教者呢個人格」囉。
沙文
sorry, 上面手民之誤, what I am trying to say is:
但係本網無視該人離教的部分

就係因為您只承認佢係離教者呢個人格, 忽視其餘人格吖嘛
抽刀斷水
回覆 7# 沙文

為集中資源,本網只係會服務離教者既人格。對於篤信部分既人格,請聯絡有關教會。
沙文
本網只局部地提供不完整人格服務, 未能好似教會咁全面評估服務對象, 就其具體人格百份比採取相應措施
抽刀斷水
對於其教徒人格百分比,本網係會採取忽視呢個相應措施既。
沙文
所以本網只能提供片面的服務, 教會就全面而宏觀
抽刀斷水
教會要錢有錢,要人有人,敝網小小網站又豈能相提並論呢,你話佢宏觀就宏飽佢啦。
沙文
咁係因為敝網吸引唔到離教者定係根本就冇乜人離教
抽刀斷水
唔知喎,你認為呢?
龍井樹
咁係因為敝網吸引唔到離教者定係根本就冇乜人離教
沙文 發表於 2019/5/14 21:03

呢度陰氣重,留多陣好易惹到污糟嘢。
沙文
心口tattoo沙文兩個字做護身符就唔怕