Dalvm
主的說話:
我們就是遵著神的命令出去,我們還是不能盼望不遇見患難的;
這些門徒聽從主的命令出去,他們還是遭遇了頂危險的暴雨,甚至他們大聲急呼主的拯救.

是要使我們的信心經過試煉,而更增強; 使我們的禱告更加虔誠; 使我們得拯救的渴望更加迫切;
使我們從此更重視主的拯救.

主給他們一個溫柔的責備,說:「你們的信心何在?」意思就是說: 你們為什麼不向狂風怒濤誇勝說:「你們不能傷害我們,因為主在船上呢!」

在日光中信靠,比在風波中信靠,容易得多.
若不放我們在試煉中,我們決不會知道我們自己有多少信心.所以救主要一同與我們坐船.
倘若你經常因主而堅強起來,你的力量將在暴風雨中誕生.

基督耶穌說:「我們渡到那邊去罷.」祂不是說任憑我們沉在水裡.

-------------------------

相信有很多的人,也曾經與自己的父母吵過架. 回想起你們那些現在仍能一家人相處融洽,是因為你們早已經忘記了,或是已經寬恕了過去爭吵的事件. 學會寬恕和忘記彼此的過犯,現在不是能一家人生活得十分愉快嗎?

政府是人民的父母,當你們成為了父母的時候,就會明白當初父母一片苦心.
或許父母也有會出錯的時候,如果希望香港也能一家人生活相處融洽,學會寬恕和忘記彼此的過犯,
在恩典之下的家庭就能得到上帝祝福了.
旁觀者
移鼠教訓徒眾:
        「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
        「人的仇敵,就是自己家裏的人。」《馬太》10:34
        「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
beebeechan
移鼠教訓徒眾:
        「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太 ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 03:03

你係唔知經中有要孝敬父母, 兄弟和睦既句子囉。
逃出魔幻紀
回覆 1# Dalvm
呢個話題其實好大好複雜,我仲未搞得掂。我曾經問過唔少資深嘅修女同神父,因為所有配件嘅都有天主授權,我哋係咪要服從金正恩,票投民建聯?得到嘅答案亦都好唔統一。呢幾日望彌撒嘅時候,本堂神父講遊行,佢話當年支持反英抗暴收屘發覺唔妥,今次亦都係,人多嘅未必係啱嘅,我哋要小心要由聖神帶領,仲用登山寶訓打咗面遞右面,要去愛而唔係憎恨詛咒你嘅仇人,呢啲條文嚟講,我就即時喺教堂問心問自己究竟喺呢次反送中我應該企乜嘢立場?當場就知道自己嘅立場係:當年嘅反英抗暴係由撒旦教徒馬克思創造嘅共產黨所操縱嘅活動,我選擇企喺暴徒嘅反面,支持政府;今次送中條例亦都係撒旦教徒背後操縱,所以我選擇企喺遊行人士一面。不過作為基督徒 ,真係要好小心處理,我哋大家包括神父主教修女等等嘅諗法五花八門各有千秋,邊個啱邊個唔啱,最後都係要自己親自向耶穌交代。
旁觀者
送中條例係天誅教徒鄭月娥提出嘅,天誅教香港堂口嘅頭頭陳日君等等都未有異議。
        理性思維者會問:這些人,是否閣下口中嘅「撒旦教徒」﹖
beebeechan
回覆  Dalvm
呢個話題其實好大好複雜,我仲未搞得掂。我曾經問過唔少資深嘅修女同神父,因為所有配件嘅都 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 23:27

政見立埸與信仰係兩回事嚟
同宗教信仰都可以有唔同政見。

呢位基督教朋友看來就唔多認同反送中

真正的基督徒林鄭與她的十字架
https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=13341&extra=page%3D1

其中一段話民眾為反一個人, 寧可釋放一個殺人犯。。。。不要公義
我幾認同喎。

經書中的對對錯錯, 經常都在日常生活中重重復復發生。
beebeechan
送中條例係天誅教徒鄭月娥提出嘅,天誅教香港堂口嘅頭頭陳日君等等都未有異議。
        理性思維者會問: ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 23:51

吓,,,,,陳日君等等都未有異議?
乜你新聞觸覺咁遲鈍呀!(可能睇得《辟邪紀實》太多, 人都蠢咗)

陳日君有出嚟遊行㗎喎
beebeechan
証明呢位旁觀者係盲從一族
逃出魔幻紀
其中一段話民眾為反一個人, 寧可釋放一個殺人犯。。。。不要公義
我幾認同喎。
size=2]beebeechan 發表於 2019/6/20 00:35 [/quote]
我摷唔到林鄭與他的十字架嗰篇嘢,如果冇進一步解釋,我對上述嗰段話嘅觀點有保留,本人嘅觀點基於對兩個事件嘅比較:

殺耶穌放殺人犯事件中,猶太人考慮嘅係:耶穌幫唔到或者唔肯幫佢哋現世即刻復國,亦都保護唔到佢哋免受羅馬攻擊,淨係識搞搞震去搗亂街市鞭打兌換店老闆,而且話佢個神幾威佢自己係猶太君王噉話,所以佢唔死勢必激嬲羅馬皇帝屠殺猶太人,因此必須殺耶穌以免禍,呢度有害怕同討好羅馬帝國嘅成分。講唔定佢哋要放嗰個殺人犯,係受到大家同情同支持嘅奮銳黨成員。

而反送鐘事件就唔同,香港人要求殺死嗰個係羅馬嘅大官,釘死佢反而會激嬲帝國,唔釘死佢自己又玩完,順又死逆又死,冇得揀,所以香港呢次就係相當於一次起義,盡地一煲睇下搏唔搏到一線生機。至於嗰條臺灣殺人犯,放咗佢大家損失唔大,好過第日咁多人俾人老屈無辜辜變成殺人犯。
抽刀斷水
政府是人民的父母
Dalvm 發表於 2019/6/18 12:11

但有些人認為政府是人民的公僕,仲食緊人民既糧餉。

對待僕人,應該就無對待父母咁客氣了吧。
逃出魔幻紀
就算“人民的父母”係真嘅話,古今中外有唔少騎籬古怪嘅父母,遠到遠古嘅妲己,近到食人嘅烏干達總統,同埋北韓嘅金仔……點搞呢?
逃出魔幻紀
因為呢個“人民的父母”問題對我都有啲困擾,所以稍為再認真諗下,又諗到兩個近代好頂癮嘅極品父母:大西國皇帝張憲忠,同埋太平天國皇帝洪秀全,啊,仲有,柬埔寨波爾布特赤柬政府。
beebeechan
至於嗰條臺灣殺人犯,放咗佢大家損失唔大
size=2]beebeechan 發表於 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 15:42

嗯。。。。。
又不是我的女兒給謀殺了,
的確「損失不大」。

(那麼,第日也不一定是我的親朋戚友會「俾人老屈無辜辜變成殺人犯」,玩咁激,玩到咁大。。。為乜?)

香港人唔係成日上大陸消費玩樂,嫖。。。。又唔驚既?
要屈你
跟本唔使乜逃犯條例

要為政治目的而整你的話,就算是民主法制建全的英美加,歐洲。。。。都是一樣的黑暗,手段挪碴, 亦不需要甚麼逃犯條例才可入手。
beebeechan
但有些人認為政府是人民的公僕,仲食緊人民既糧餉。

...
抽刀斷水 發表於 2019/6/20 18:56

公僕是全人民夾份出糧俾佢地,
    不過,有啲人就要公僕只係服侍佢一個,要優先處理佢既需求
beebeechan
殺耶穌放殺人犯事件中,猶太人考慮嘅係:耶穌幫唔到或者唔肯幫佢哋現世即刻復國,亦都保護唔到佢哋免受羅馬攻擊,淨係識搞搞震去搗亂街市鞭打兌換店老闆,而且話佢個神幾威佢自己係猶太君王噉話,所以佢唔死勢必激嬲羅馬皇帝屠殺猶太人,因此必須殺耶穌以免禍,呢度有害怕同討好羅馬帝國嘅成分。
size=2]beebeechan 發表於 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 15:42

呢段分析有啲予盾。

一邊說當時猶太人期望有個默西亞,幫佢地趕走羅馬人,光復以色列。

下邊又說驚呢個耶穌默西亞「激嬲羅馬皇帝屠殺猶太人」「必須殺耶穌以免禍」?

咁當時猶太人想唔想推翻羅馬統治咁呢?

即係只想用和平示威 (最多掟幾嚿磚唶),係談判桌上使羅馬人徹出以色列的福地?
逃出魔幻紀
呢段分析有啲予盾。

一邊說當時猶太人期望有個默西亞,幫佢地趕走羅馬人,光復以色列。

下邊又說驚呢 ...
beebeechan 發表於 2019/6/20 21:54

呢樣嘢其實係噉嘅:嗰啲猶太人鋪曬啲衫同埋啲棕櫚枝喺地下高呼賀珊娜賀珊娜嘅時候,佢哋係諗住盼望左好耐嘅默西亞終於唔思思縮縮,進入耶路撒冷大顯神威喇,即刻可以復國喇!
點知耶穌一入城,經過城門右邊嘅羅馬兵營,冇打佢哋一獲甘反而過門而不入,反而走咗去左邊個大笪地街市聖殿揼咗啲兌換店唱錢佬一身,所以咪覺得耶穌冇q用,一齊話要釘死佢囉。至於驟技耶穌有組織能力兼話自己係猶太人嘅君王(呢個係羅馬帝國嘅死罪),驚住連累成個民族舐嘢嘅主要係法利賽人經師,嗰班人,聖經有記載佢哋嘅相關談話。
逃出魔幻紀
嗯。。。。。
又不是我的女兒給謀殺了,
的確「損失不大」。

(那麼,第日也不一定是我的親朋戚友會「 ...
beebeechan 發表於 2019/6/20 21:23

歐美冇咁易,首先係價值觀唔同,冇咁容易幫你,你睇賴昌星案就知道搞咗咁多年;,其次係香港政府同大陸係從屬關係,根本冇得say no,我60歲人經過好多事,今次睇逃犯條例三部曲嗰三條片,拍得一啲都唔誇張,嗰種肅殺氣氛,未經歷過嘅人係根本體會唔到嘅,你睇黃榮基劉鑾雄一早著草就知啦。
beebeechan
其次係香港政府同大陸係從屬關係,根本冇得say no,
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 23:25

咁2047年一到, 又根本唔使逃犯條例, 
送中無得反。
今日點撐, 最多俾你玩多28年。

咁2047年前, 快啲走?
beebeechan
呢樣嘢其實係噉嘅:嗰啲猶太人鋪曬啲衫同埋啲棕櫚枝喺地下高呼賀珊娜賀珊娜嘅時候,佢哋係諗住盼望左好耐 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 23:01

其實高呼賀珊娜賀珊娜, 又係咪同要釘死耶穌, 係同一班百姓呢?

耶穌背負十字架時, 路加福音中有此描述:
有許多人民及婦女跟隨著耶穌,婦女搥胸痛哭衪。
耶穌轉身向她們說:「耶路撒冷女子! 你們不要哭我,

如百姓都是想耶穌死, 抵佢死既心態, 應該係叫賀珊娜賀珊娜,
唔係『搥胸痛哭』
旁觀者
回覆  Dalvm
今次送中條例亦都係撒旦教徒背後操縱
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 23:27

閣下能否告訴我,「今次送中條例亦都係撒旦教徒背後操縱」,那些「撒旦教徒」是誰﹖
    由此又引出理性思維者嘅疑問,妖酋曾怒批梵蒂岡18宗罪;全球各處「神父」雞奸兒童,而當地教會百般維護,他們是否「撒旦教徒」﹖
    理性思維者又有疑問,那麼整個天誅教是否「撒旦教」﹖天誅教徒不就是「撒旦教徒」﹖