抽刀斷水
撰文:朱棨新
最後更新日期:2019-06-19 13:11

政府就修訂《逃犯條例》引發激烈警民衝突,有基督教牧師在記者會透露,衝突時向警方提出是否可先舉旗,才發放催淚彈,有警員回應:「叫你耶穌落嚟見我哋!」有市民入稟高院申請司法覆核,指該警員的要求荒謬和不合邏輯,並令教友感冒犯及難受。該市民指警方要求屬越權、不合法及不合理,而警務處處長就此事向公眾作出道歉。

申請人為譚志輝,曾任職法庭書記,答辯人為警務處處長,而天主教香港教區和中華基督教會香港區會則被列為有利害關係一方。

指警無權褻瀆他人信仰

入稟文件指,有警員於本月12日於金鐘執勤時,向神職人員要求:「叫你個耶穌落黎見我地!」惟申請人指,根據《警隊條例》並無授該警員執行職務時,可作出基於宗教的歧視行為,或褻瀆他人信仰。

要求傳召「非自然人」屬荒謬

而傳召屬「非自然人」的主耶穌基督,明顯屬荒謬和不合邏輯,在新聞披露後,令所有教友包括申請人,感受冒受及難受,成為「次受害人」,其不合理程度超出合理性原則,是任何據理行事的執法人員都不會作出。

申請人要求法庭頒令,指警員當時的要求超出《警隊條例》所賦權力,屬越權、不合法及不合理。申請人又要求警務處處長向公眾作出道歉。

案件編號:HACL1678/2019

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 9%E9%81%93%E6%AD%89
beebeechan

咁都話告, 要道歉,
點解唔要楂磚掟警察過啲人要告, 要出嚟道歉

告畜意傷人, 意圖謀殺都可以。
(邊個有點腦既人唔知掟磚係可以致命)
對呢啲就包容
點解對一個警察既一句話就唔包容?
beebeechan
民主變爛仔
beebeechan
撰文:朱棨新
最後更新日期:2019-06-19 13:11

答辯人為警務處處長,而天主教香港教區和中華基督教會香港區會則被列為有利害關係一方。

抽刀斷水 發表於 2019/6/19 16:06

「天主教香港教區和中華基督教會香港區會則被列為有利害關係一方」
真係有無問過人同唔同意㗎,
不如話70億地球人都係利害關係一方哩

民主, 民到有點白痴
beebeechan
唔該順便告埋呢條友:

人生列車的方向與燃料
就算唔係口痕我都會講:「你叫耶穌嚟講囉...」
當然次次耶穌都係潛水啦。 ...
龍井樹 發表於 2019/6/18 14:23

https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=13339&extra=page%3D1
抽刀斷水
人地係司法覆核,唔係告。

你都可以搞個司法覆核,要求本網網主作答辯人,並就有網友講「你叫耶穌嚟講囉...」道歉,睇下個官點處理。