抽刀斷水
那平日高唱大慈大悲的佛教呢?
如何?????

作者很刻意地省去不提佛教, 
是否說佛教根本不入流,  ...
beebeechan 發表於 2020/4/3 07:11

佛教無咀神像咀墳墓之類儀式,又無鼓勵信徒唔戴口罩。作者成篇有五個「佛」字,而且表達咗「香港最近因到佛堂而感染的案例,與佛教本身也許並無太大關係」,你仲想佢有咩發揮呢?
beebeechan
佛教無咀神像咀墳墓之類儀式,又無鼓勵信徒唔戴口罩。作者成篇有五個「佛」字,而且表達咗「香港最 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/3 08:09

你又唔好只睇到你想睇既野。

咀神像, 回教徒咀聖墓, 呢啲唔係今年先有既, 更唔係因為有咁既儀式引至大規模病毒散播㗎喎。
咀神像,咀聖墓既習俗無一千年都有幾百年歷史哩, 照你咁講年年復活節期間全球都有疫症哩。

咀神像,咀聖墓的確係存在會傳播病毒風險, 過往即使信徒感染到, 都是身體有抗體, 成病時也有藥醫治的病毒, 不似現在面對的是變了種, 傳播性極高, 死亡率高,  暫時無疫苖對抗的新型病毒。 

況且, 今年回教徒往聖地朝聖活動也禁止了, 
天主教徒咀聖像儀式也取消了,你無理由把 covid-19 散播歸罪於『咀神像,咀聖墓』上既。
抽刀斷水
公平尐講,covid-19散播就唔駛咀都傳到既,留返尐罪孽畀要咀嗰尐體液傳播疾病啦。
沙文
本網都應該不遺餘力encourage这類聚會,共沐主恩

https://www.ct.org.tw/1359969
leefeng
那平日高唱大慈大悲的佛教呢?
如何?????

作者很刻意地省去不提佛教, 
是否說佛教根本不入流,  ...
beebeechan 發表於 2020/4/3 07:11

呢次啱咗, 佛教的確不入流:不入邪教之流!
beebeechan
呢次啱咗, 佛教的確不入流:不入邪教之流!
leefeng 發表於 2020/4/13 04:03

咁三教九流又如何?
抽刀斷水
新冠肺炎:教宗主持受難日彌撒 僅20人出席
04月11日(六) 09:00       

新冠肺炎疫情在全球爆發,以往會有大批信徒在復活節假期前往梵蒂岡參加彌撒,然而,為防止病毒傳播,信徒今年留在家中。教宗方濟各周五(10日)在幾乎空無一人的梵蒂岡聖伯多祿大教堂主持耶穌受難日彌撒,並為疫情祈禱。

以往會有樞機主教、主教及大約1萬名信眾出席受難日彌撒。不過,今年只有大約20多人出席,他們都是神職人員或詩歌班成員。教宗為新冠肺炎患者及醫護人員祈禱。在彌撒尾聲,只有教宗一人親吻十架苦像,往年每名樞機主教、大主教及主教也會輪流向十架苦像獻吻。

往年教宗會在羅馬鬥獸場主持拜苦路儀式,今年改在聖伯多祿廣場舉行。教宗府講道神師坎塔拉梅薩神父(Raniero Cantalamessa)表示,新冠肺炎疫情提醒民眾,人並非不死及全能,即使是軍事力量及科技也不足以拯救全部人。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/aean ... 0411_00912_001.html
抽刀斷水
幾好聽,可惜今年無

沙文
冇法啦,而家尐人冚扮冷都係咁綺話信,其實根本都唔係攞勇氣出黎信。
beebeechan
冇法啦,而家尐人冚扮冷都係咁綺話信,其實根本都唔係攞勇氣出黎信。
沙文 發表於 2020/4/14 03:44

有啲人以為教徒停止崇拜活動係教徒怕死, 無勇氣咁講, 無信心。
其實都可以話係保護公眾之喎。

教徒聚會染得病毒, 再將病毒傳俾其他人, 例如無去教會既沙文, 抽水, 旁觀者, 大怪獸, 二手瘋。
病死過個唔一定係傳毒既教徒, 可以係上邊呢堆人 (一來佢地唔要神庇佑丫嘛, 俾都唔受,二來神亦唔識佢地乜水, 點保佑? ), 瓜哂都得。

所以, 停止聚會, 都係為咗你地, 唔一定只係教徒滕雞。

因為。。。。。。。病起上嚟, 都唔知係邊個會死。
I don't want to kill you.
沙文
回覆 70# beebeechan

所以主耶穌吩咐「不停聚會」,您地照足做, 我地就唔会有事。
您地開始聚會就唔 好停, 一直留在現場, 咁就得咖啦

咁多聖詩, 唱到坐化都唱唔晒哩
beebeechan
回覆  beebeechan

, 我地就唔会有事。

沙文 發表於 2020/4/14 15:45

唔好咁大聲,
中咗招..可以幾日就埋單㗎哩

上埋架都得

呢排需求大過供應, 會起價,
你襯早訂番個位, 有得炒
beebeechan
我地就唔会有事。

沙文 發表於 2020/4/14 15:45

有時講野唔好講到太串咀喎,
舉個例:

1985年坦克雷多·內維斯選巴西總統
誇口話若得到500000票,  連神也不能把他拉下台

無錯, 佢係得超過500000票,當選
不過, 在就職前一天就染大病, 就職儀式押後,
但幾日後佢就香菇咗, 無總統做

或者真係有咁岩得咁轎哩。

(你上邊把咀, 同佢差唔多串)
沙文
回覆 72# beebeechan

速戰速決都好啫。您驚冇位, 我讓畀您先咯。唔話得啦?
沙文
回覆 73# beebeechan
巴西太多癲鼠教, 係格外邪過人
咁L大個公仔邪住 時運稍為低尐就好易畀佢剋死

leefeng
咁三教九流又如何?
beebeechan 發表於 2020/4/13 18:27

佛教是好是壊你可以問下愛因斯坦啦!

愛因斯坦:我願成為一名佛教徒
  “ 佛學是一切真正科學的原動力。”
  “ 如果世界上有一個宗教不但不與科學相違,而且每一次的科學新發現都能夠驗證她的觀點,這就是佛教。”—— 《愛因斯坦文集》第一卷
  在這個世界上,愛因斯坦無疑是最最偉大的物理學家,今天我們對宇宙的認識,幾乎完全建立在愛因斯坦的理論基礎上。但是愛因斯坦對佛教的推崇,卻完全出乎了人們的意料。同時,他認為宗教的偉大遠遠超過了科學的意義。
  “ 當科學家登上一座高山後,卻發現神學家早就坐在那裡了!” —— 愛因斯坦
  “ 我不能設想真正的科學家會沒有這樣深摯的信仰。這情況可以用這樣一個形象來比喻:科學沒有宗教就像瘸子,宗教沒有科學就像瞎子。”—— 《愛因斯坦文集》第三卷
  如果有一個既能應付科學需求,又能與科學相依共存的宗教,那必定是佛教
  他推崇耶穌基督,推崇摩西,但是他最崇敬的,則是釋迦牟尼佛。愛因斯坦在自傳中談到:“ 我不是一名宗教徒,但如果我是的話,我願成為一名佛教徒。”
  愛因斯坦對宇宙的看法,在我們看來,是深刻的, 但當年愛因斯坦研究了《大藏經》後,才發現那位30 00 年前偉大的導師,早已把宇宙的根本揭示得那麼徹底,最終愛因斯坦承認:“ 空間、時間和物質,是人類認識的錯覺” ,當然這句話你不會在課本上看到。
  “ 未來的宗教是一種宇宙的宗教。佛教具備了這種宇宙性宗教的特徵:佛教超越了一個人格化的神的概念,遠離一切教條和神化。它包容自然和精神兩個方面,尋求對萬法萬物—— 包括自然的、靈性的,以及有意義的和諧統一的體驗。因而,佛教具備了未來宇宙性宗教的特徵。如果有一個即能夠應付現代科學需求,又能與科學相依共存的宗教,那必定是佛教,佛教符合這種特徵。”—— 摘錄自1954 年普林斯頓大學出版的《Albert Einstein : The Human Side 》
  與弗洛伊德的意念實驗
  科學巨匠愛因斯坦與心理學大師弗洛伊德是兩位世人敬仰的大師。愛因斯坦思維敏捷深邃,思路廣泛無所不及,他曾研究過《大藏經》、《易經》,他知道科學是有局限的,在他的日記裡曾三次提到《易經》,並寫道:“ 如果將來有一個能代替科學學科的話,那麼這一學科唯一的就是佛教。” 雖然佛經只是無邊佛法的一部分,愛因斯坦已從佛經中看到了佛法超科學的端倪。愛因斯坦與弗洛伊德對科學抱著真正求實的態度,而對神奇的超科學現象,並沒有隨意否認和排斥,而是頗有興趣,進而去思考論證。
  當時在歐洲有一位特異功能高手,善於通靈術與隱遁術的大師沃夫梅森,他生於華沙附近的小城可拉卡尼爾利亞的猶太人聚居地,能用意念指使他人。1915 年物理大師愛因斯坦與心理學大師弗洛伊德,對當時世界第一號神奇人物沃夫梅森在維也納之郊的一間寓所,進行了一次轟動世界的實驗。
  弗洛伊德於心中發出無聲的命令:要梅森在一分鐘內,到隔壁衛生間取一把鑷子,拔下愛因斯坦的三根鬍鬚。
  弗洛伊德默念一停,梅森立刻照辦。奇怪的是,愛因斯坦彷彿被梅森施了魔法,像木人一樣,毫無反抗地讓梅森順順噹噹地拔下三根鬍鬚,時間恰好是一分鐘,兩位偉人在鐵的事實面前,驚得目瞪口呆。
  我願成為佛教徒
  “ 我知道很多人,會無法接受,因為這方面的信息接觸得太少了。多接觸一些現在最前衛的科學發現,你就會慢慢明白,人類對宇宙、對地球和對人體是多少的無知。人體對現在的科學家來說,還是一個迷!永遠的迷。”
  愛因斯坦所寫自傳的談論中談到:“ 我不是一名宗教徒,但如果我是的話,我願成為一名佛教徒。”

leefeng
有啲人以為教徒停止崇拜活動係教徒怕死, 無勇氣咁講, 無信心。
其實都可以話係保護公眾之喎。

教徒 ...
beebeechan 發表於 2020/4/14 08:53

嗱,一大堆被提的基督教徒,信了耶稣可以在萬人坑内永生,不用買!
基督教徒有福了,感恩啦!

beebeechan

速戰速決都好啫。您驚冇位, 我讓畀您先咯。唔話得啦?
沙文 發表於 2020/4/15 00:14

你個位係劏房, 格仔舖嚟, 
唔啱用。
 天主教係唔贊成火葬, 最好係土葬既。
我有豪宅,呢間屋仔留番你自用。

beebeechan
巴西太多癲鼠教, 係格外邪過人
咁L大個公仔邪住 時運稍為低尐就好易畀佢剋死

...
沙文 發表於 2020/4/15 00:21

你未見過大L像勒,
李先生既觀音都L大過巴西嗰公仔哩。。。
咪仲邪?
leefeng
你未見過大L像勒,
李先生既觀音都L大過巴西嗰公仔哩。。。
咪仲邪?
...
beebeechan 發表於 2020/4/15 06:09

歐美的病毒利害,因為有耶穌呢個妖孽企在山上邪住晒
但,點知耶穌係妖孽够邪呢?
嗱,本性經又話萬物是耶穌(耶和華)造出來的?
咁,雷也應該是耶穌創造出來的!對嗎?

咦?雷神反骨仔?够胆劈老豆?
耶穌要不要判雷神世世代代好似亞當夏蛙咁受罪呢?
要不要叫雷神信主同懺悔呢?

奇怪,雷神劈9耶稣不是劈一兩次啵?

而是呢個代表耶稣權威既耶稣建成至今已經被雷劈了上百次咁多
究竟說明了什麼呢?
是雷神唔妥耶穌吖?
或是耶穌根本就是邪靈騙子,所以要劈9佢呢?大家可以想像一下!

呢個咁大舊的耶穌像企在山頭邪住晒,(教徒叫做保佑)
不是應該保護所有耶穌教的國家同教徒咩?

點解死成百個歐洲神棍屍?(計其他的美國+乜國+物國++++的神棍)
全球成千百萬基督教徒中病毒呢?

件流野耶稣在冠炎病毒之下完全冇料到,
有件神棍吹【堅信上帝比病毒強大】 然後呢件拿拿聲冠肺確診死掉了
證明件耶稣係超廢,完全冇到任何神力!
大利天主教信馬利亜:神棍死,信馬利亜的天主一様死?

信徒想繼續呃人耶稣/耶和蛙/馬利亜係救世主同創世主?
騙子神棍死開啦!咪再昆人咯。