沙文
細路嗰陣好多位老師都講這個古仔,所以入嗮腦。

大個仔之後,我就悟出一條真理: 夫妻關係,係建立在信任之上。平時唔好隨便呃老婆,目的係,當您需要呃佢嘅時候,佢就會信您。

所以教育係好緊要嘅,我完全認同。
抽刀斷水
你仲有幾多次機會?
沙文
每次穿㷛我都摯誠認錯, 保證再冇下次, 以後唔敢。
佢就話再有下次就冇得原諒。
其實下次再摯誠認錯, 保證再冇下次, 佢又係原諒............
以上嘅前提係"穿㷛"。
所以犯罪的最高鐵律永遠係: Don't get caught.
抽刀斷水
但穿煲既前提係犯錯喎……

沙文
佢就係犯咗don't get caught 呢個大前提
沙文
老師講完古仔,問我地明唔明教訓係乜。

我幾年後升咗中學先明。以後多年都陸續有不同領略,只可惜不能夠feedback畀嗰位老師聽。

由金庸先生開始啟發。
首先,韋爵爺教,大話唔可以咁單純,講大話時要夾雜幾分真話喺入便。
沙文
同一個大話, 唔好講完又講。
除非係傳教。
beebeechan
同一個大話, 唔好講完又講。
除非係傳教。
沙文 發表於 2020/3/14 23:05

唔係一定既

你話羅莎蓮, 你好靚好索好身材, 你講十次都唔使, 佢就會信哂㗎哩
沙文
話咗"除非係傳教"啦。
讚美主就係咁
beebeechan
話咗"除非係傳教"啦。
讚美主就係咁
沙文 發表於 2020/3/14 23:23

羅莎蓮信佢好索㗎哩, 都係仲想你成日講住㗎啵
你講少一日都乸埋塊臉口㗎
沙文
所以天主同女人一樣咁易氹
主啊祢好L叻啊, 主啊祢恩典好L大啊, 主啊祢寶血好L傑啊...........
咁佢就烚熟鸠頭
沙文
希特拉嘅愛將亦提出同狼來了不同政策, 不過唔知點解小學冇教。
大概因為要等您有權先可以咁

beebeechan
希特拉嘅愛將亦提出同狼來了不同政策, 不過唔知點解小學冇教。
大概因為要等您有權先可以咁

...
沙文 發表於 2020/3/16 23:00

唔見得,
你見呢到個哈佛專家話佢信耶穌又拜觀音, 都講咗十年哩。
搵鬼信

應該係:鬼都唔信
沙文
係有人信天主又拜觀音顧播, 佢冇呃我地
http://askfrfrancis.org/qa/how-t ... s-the-only-true-god
沙文
教小朋友《狼來了》,其實反而有機會助長戈培爾嘅信念。
細路仔會以為既然講得多嘅就係大話,咁就唔會有人將一個大話講完又講。所以,戈培爾先至有機可乘。
連我亦都得米:「如果我係呃妳,咁夜返唔係因為生意應酬,我點會上次係咁講,今次又係咁講呢,作都作過第個理由啦。righr? honey. 我地不如早尐瞓好過啦。唔好諗咁多,妳除咗件night robe先,等為夫同妳揼骨……」