沙文
美国这里能一夫多妻 最高拥40名妻子
现在大部分的国家都实行一夫一妻制,美国的宪法也是如此规定,但因为美国是联邦制国家,每个州在不违宪的前提下都会拥有属于自己的律法,不过今年2月时,美国犹他州参议院通过了一项法案,同意一夫多妻制在自愿的成年人中除罪化,而这背后与“摩门教”有着极大的关联。

耶稣基督后期圣徒教会又称为“摩门教”,该教的总部位于犹他州,早在1852年时实行一夫多妻的制度,摩门教的创始人斯密约瑟(Joseph Smith Jr.)更是娶了40名妻子,创下了摩门教徒娶妻的最高纪录,不过这项制度在1890年遭到美国国会禁止,该教也正式宣告停止实行多重婚姻,不过有一部分教友仍将一夫多妻视作摩门教的基本教义,并持续在实行当中,这一派系的人又被称作“基本教义派”。

而这些男性教友的伴侣通常也都会是基本教义派的女性教友,也因此对于这种一夫多妻的制度接受度非常高,通常对自己的婚姻生活感到满意,而摩门教也是一个不提倡离婚的宗教,要求教友们得彼此包容,因此婚后的冲突也会随之减少。
http://m.stnn.cc/pcarticle/731364
beebeechan
好似講緊中國男人仲係紥辮, 女人紥腳咁
抽刀斷水
好似講緊中國男人仲係紥辮, 女人紥腳咁
beebeechan 發表於 2020/3/31 07:39

同成班人輪住咀個神像差唔多之嘛。
beebeechan
同成班人輪住咀個神像差唔多之嘛。
抽刀斷水 發表於 2020/3/31 19:40

唔同,
「摩门教的创始人斯密约瑟(Joseph Smith Jr.)更是娶了40名妻子」
係斯密夫约瑟追住咀成班女。
beebeechan
美国这里能一夫多妻 最高拥40名妻子
摩门教的创始人斯密约瑟(Joseph Smith Jr.)更是娶了40名妻子,

沙文 發表於 2020/3/31 02:51

雖然唔係咁認同摩門教,都唔好唔知頭唔知路咁盲中中指責既。

斯密约瑟(Joseph Smith Jr.)40個老婆,唔係個個都靚模嫩妹,同教主結婚時年齡由20-50。
50歲女人,好難令麻甩佬起痰卦,(又唔係亞巴郎個老婆。)有啲仲係二手野添。

雖話情人眼裡出西施唶。

40個老婆中,斯密约瑟(Joseph Smith Jr.)唔係個個都用嚟屌㗎喎。
摩門教中係叫  sealed  (留座咁解卦)

在19世紀初,未有社會福利,我看可能只是一群無依無靠的婦女,由教會照顧。

「摩门教的创始人斯密约瑟(Joseph Smith Jr.)更是娶了40名妻子,」唔好太用現代人既淫念嚟睇事。
抽刀斷水
有尐唔係二手野,係人妻黎,好似聖經故事上的上帝搞瑪利亞咁。
http://www.wivesofjosephsmith.org/
beebeechan
有尐唔係二手野,係人妻黎,好似聖經故事上的上帝搞瑪利亞咁。
抽刀斷水 發表於 2020/4/1 00:26

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133218&ptid=13665][/url]

正正因為瑪利亞許配咗俾若瑟, 先係最合適人選。
族譜無論跟老母, 或者若瑟數上去。。。。都係出自大衛家。
beebeechan
有尐唔係二手野,係人妻黎,
抽刀斷水 發表於 2020/4/1 00:26

[url=https://exchristian.hk/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=133218&ptid=13665][/url]

今日都有啲女人, 同老公生咗兩件勒, 
就完成任務咁, 從此封閪隔離,
好似今日封關咁。
沙文
佢sealed啫, 我去就唔会咁屣。
畀人sealed咗都寂寞假, 我於心何忍
抽刀斷水
佢sealed啫, 我去就唔会咁屣。
畀人sealed咗都寂寞假, 我於心何忍
沙文 發表於 2020/4/1 11:15

數樂於助人者,還看沙文。
beebeechan
數樂於助人者,還看沙文。
抽刀斷水 發表於 2020/4/1 18:48

善有善報, 賤有賤報......他日受惠者的老公齊齊向佢既羅莎蓮回饋
沙文
所以將烏利亞解決的辦法, 都做得幾啱
beebeechan
所以將烏利亞解決的辦法, 都做得幾啱
沙文 發表於 2020/4/1 21:19

一命抵一命喎
你要押上同羅莎蓮生既仔,(或者記住唔好生仔,只好生女哩)
係咁依covid-19 香菇哩。
經上說大衛個仔都係咁上下死法。

而且,你要密密生喎,好個單要找數,
唔夠仔用
沙文
養唔到1個嗟,後來若干代終於生到一個对福傳貢献鉅大的人就乜都抵番。
經上所記的教導就係咁
beebeechan
養唔到1個嗟,後來若干代終於生到一個对福傳貢献鉅大的人就乜都抵番。
經上所記的教導就係咁 ...
沙文 發表於 2020/4/1 21:41

咁你要慳啲屌街外羅莎蓮,
生不應求。。。怎麼辦,怎麼辦

如果你家中既羅莎蓮少唔切
就好似園主主人咁,早上,三個時辰,六,九,傍晚到市埸上出一個德納搵人返嚟開工
沙文
我唔會咁自私,為了私心就唔為聖教會製造機會生對福傳貢獻至鉅嘅偉人。
beebeechan
我唔會咁自私,為了私心就唔為聖教會製造機會生對福傳貢獻至鉅嘅偉人。
沙文 發表於 2020/4/2 02:47

咁很偉大囉, 好似前期教會咁, 一切挪為公用耶?
幾時拎你羅莎蓮出嚟咁呢?
你都幾似民長紀中那個肋未人, 為了自己, 推自己個羅莎蓮出門口俾本雅明既黑暴玩佢一個通宵達旦
沙文
我唔似您仲係有紮腳思想。要自願先得嘅,邊度到我「拎出來」?
貴教姊妹自己有這様的覺悟就會去做咖啦。
beebeechan
我唔似您仲係有紮腳思想。
沙文 發表於 2020/4/2 03:28

你還不要臉說人有紮腳思想?
本帖的紮腳思想由你創哩。
人地摩門教早已不一夫屌多妻好很耐㗎哩, 
你仲拎嚟唱
沙文
唔係我, 係"不过今年2月时,美国犹他州参议院通过了一项法案,同意一夫多妻制在自愿的成年人中除罪化"

我賀下國際友人, 在此情绪低谷, 一齊高