逃出魔幻紀
今天是復活節,是一個關係人生終點的節日。
天主在耶穌出生前800年左右,曾經藉著多位先知之口,預告了耶穌的誕生、死亡及復活的地點、方式、目的以及功效(依53,米5,歐6:1-3),耶穌在生時亦多次向門徒預告了祂自己的死亡與復活的經過(谷8:31、9:31、10:32-34,若6:35-40)。試問古今中外還有誰能如此精確地預言並實踐這種不可思議的計畫?
復話節代表了天主耶穌基督的救世工程圓滿完成,正如耶穌基督所說:
「因為這是我父的旨意:凡看見子,並信從子的,必獲得永生;並且在末日,我要使他復活。」

復活節快樂!
leefeng
這些笨柒有冇預言耶穌出世日子會偷太陽神?復活日子是偷春季女神Ēostre咁呢?

一個被作者吹牛如何巴閉地出生,如何巴閉驚天動地咁死的一個蠱惑仔耶穌,
衰到出生復活都要偷別人神話故事的日子?
6000年個白痴耶和華創世,講過乜野都有作者記錄wor?
耶穌2000年前,唔係好耐啫,要抄人地既節日做聖誕做復活節?

基督教是世界上最大話,最不知羞恥的神棍教!
教徒一樣不知羞恥為何物,講大話口沫橫飛!犀利
旁觀者
「復活節」抄人唔在講,移鼠在對著一班聽眾吹水時,就話呢班人未死前就會見到「世界末日」:
    「我實在告訴你們:站在這裏的,有人在沒嘗死味以前,必要看見上帝的國(「世界末日」)有能力臨到。」《馬可》9:1
      二千年過去了,「世界末日」呢?「神父」、「牧師」都唔怕面紅,日日仍在吹。
leefeng
「復活節」抄人唔在講,移鼠在對著一班聽眾吹水時,就話呢班人未死前就會見到「世界末日」:
    「我實在告訴你們:站在這裏的,有人在沒嘗死味以前,必要看見上帝的國(「世界末日」)有能力臨到。」《馬可》9:1
      二千年過去了,「世界末日」呢?「神父」、「牧師」都唔怕面紅,日日仍在吹。
旁觀者 發表於 2020/4/13 03:11

「神父」、「牧師」在一個意大利已經有70多人死了(3月30 據意大利《未來報》消息,已經有74名意大利神父死於新冠肺炎。),
今天可能已經更多。
他们基督教徒已經嚐了死味;所以…
基督教的「世界末日」已在眼前了!!!

沙文
其實,由一開波就負責寫經的猶太佬話,基督根本就仲未降臨。

耶穌不過係自己認屎認屁,全無開口中。
我尐猶太街坊係咁話我聽。唔知係咪佢地唔識解Tanakh,要您先識。
beebeechan
其實,由一開波就負責寫經的猶太佬話,基督根本就仲未降臨。

耶穌不過係自己認屎認屁,全無開口中。
我尐猶太街坊係咁話我聽。唔知係咪佢地唔識解Tanakh,要您先識。

沙文 發表於 2020/4/13 20:09

唔使等哩, 猶太佬自己都話默西亞一早嚟咗, 仲早過耶穌.
在佢地既百科全書到:

"Cyrus" Jewish Encyclopedia. Vol. 4, p. 404. "This prophet, Cyrus, through whom were to be redeemed His chosen people, whom he would glorify before all the world, was the promised Messiah, 'the shepherd of Yhwh'

早認咗波斯王大流士就係默西亞。 人地放佢地返鄉下, 鑽石贊助猶太佬重建聖殿, 
班猶太佬就流哂口水, 捧老細大腳咁。
唔記得咗經上話默西亞要出自大衛家。係大衛後裔。 捧個波斯佬, 認賊作父啵。
(最弊日後班猶太佬卻用耶穌係出自Nathan 那房, 不是撒羅滿一房, 不正宗衣砵,
所以耶穌唔係默西亞)
旁觀者
「復活節」只是人家的太陽神節,鬼徒挪來使用,真是認錯老竇,拜錯山!
沙文
回覆 6# beebeechan

猶太佬先清楚边個係默西亞, 塘边鶴點紅點綠都冇用嘅
https://en.wikipedia.org/wiki/Messiah_in_Judaism
    https://www.aish.com/jw/s/48892792.html
beebeechan
回覆  beebeechan
沙文 發表於 2020/4/14 00:40

乜咁啞口無言呀?
沙文
回覆 9# beebeechan

您有進步, 識反躬自問
beebeechan

猶太佬先清楚边個係默西亞, 塘边鶴點紅點綠都冇用嘅

...
沙文 發表於 2020/4/14 00:40

你都唔係塘裡鶴喎
beebeechan

您有進步, 識反躬自問
沙文 發表於 2020/4/14 01:11

咁你幾時自宮自刎
沙文
回覆 11# beebeechan

所以我請教猶太佬, 唔會扮識Tanakh
beebeechan

所以我請教猶太佬, 唔會扮識Tanakh
沙文 發表於 2020/4/14 03:30

頑固既猶太佬仲等緊默西亞,
唔使向猶太佬『請教』都知哩, 
好普通既常識嚟唶。
沙文
由幾歲起我就被迫睇假默西亞認屎認屁,所以要提佢地一旦發現默西亞真身就通知我開下眼界。
beebeechan
由幾歲起我就被迫睇假默西亞認屎認屁,所以要提佢地一旦發現默西亞真身就通知我開下眼界。 ...
沙文 發表於 2020/4/14 16:08

你既眼界唔止要開, 仲要練