victory999

AAA
匿名
樓主兄
與其說點解神要做人...
倒不如話「神點解要人知道他的存在」

我深相,任何一個希望自己變得知名的人
內心一定存在慾望
既然神是完美...那麼他必定沒有任何慾望
所以他不是神,而只是以色列人對自我慾望的表現而已
weakest
Also, if this world's existence is simply 純粹恩典, why should we worship that Christian God? Who knows that this God (if it really exists) would appreciate their worship to it? Or it would appreciate those people don't believe in it?
prussianz
原帖由 victory999 於 2008-1-18 21:00 發表
神為何要創世造人?

如果神有任何需要的話,即是說神有不足處,有缺陷所以有需求(例如:榮耀),那就不是至完全者!

基督徒為解答這個問題攪盡腦汁,但結果越說越糊塗;楊牧谷博士為了替基督教解困,在壞鬼神學一書中指世界純然 ...

>>>>神為何要創世造人?

4[for] torture ,
expecially in the style of cat playing rat ,

God , too alone ,
so ,
he created all things + lives 4him2play
匿名
神確實有需要... 祂需要受造物人類回應祂的愛...

奧古斯丁說 : 『上帝給我們自由意志來愛『愛』 』
Jom
類似的學說之前也聽過不少,要是將耶經中"神"的存在肯定,得出來的假設結論是"人存在正是為彰顯神的愛及榮耀",說得直接點就是:人一生營營役役,穿梭來回喜樂和悲傷中就是"神"的一份作品/成績表;人家能力的確認.

在這前提下,對於人的存在價值其實是零,因為萬物存在都只是:
1.基於"神"的一己私慾,滿足自己,又或者
2."神"有更高層次的主管/主宰體位/理由,要以這世界的演化/進行而作交待.

之所以有這假設是因為耶經多次強調老耶是"過去/現在/未來永遠的",似乎是它是在四次元或更高階次元的體位,而同時可以控制三次元世界中時間/物質/力量的設定/產生/重組,以至可以控制每一件事/物的成因,發生及結果.

所以大家在使用電腦的同時,其實亦是摸疑一個"神"的位置:在電腦中你可以將資訊進行"設定"(setting),"產生"(create/new file/folder/project/database)和"重組"(editing/delete/save).而在電腦世界/資訊網絡中,時間是沒有意義的,例如只要你會輸入適當"指令"(command),你就可以在今天發一個昨天或明天的電郵.

即是說"假如老耶是真的"和"我的神是老耶"兩點同時成立的話:這賊老耶只當大家是sim city中看不見的市民,生死於它無關痛痕,總之你要做好你的那份,不要讓它頭痛;所有戰爭/飢餓/仇恨通通都是它在開始設定時,覺得只有和平和愛的世界不夠彰顥其能力而加入的.但相對而言,要在和平和愛裡彰顯它的話,有天使就已經夠了.要再高層次的表現,實在少不了這一群苦命集團的存在.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

但若果以理性化去解讀這所謂"神"的物體,我只可以先將它歸類為"因為恐慌引發傳染性人類自我保護而作出逃避現實的自我催眠症候群".開始時是古代人對不能解釋/捉摸不了流程/軌跡的事/物/自然現象產生恐懼,而強加上去的理由.及後演化成當權者作為一種有效的統治手段,編造了一系列的故事,去將族群/團體/社區/國家中的主流價值觀統一,從而控制受制者的意願及力量.

在這假設中,人的存在基於"物競天擇,適者生存"這條件,開始是巧合,但後來得以繁衍則是進化中淩駕了其他物種.
匿名
因為 神 要滿足自己高高在上的慾望
Ysky
我比較偏向於「世界純然偶發」
而我地既存在又對世界產生左嚴重既影響
因此神才不得不干涉我地既生活
抽刀斷水
原帖由 Ysky 於 2008-1-20 18:06 發表
我比較偏向於「世界純然偶發」
而我地既存在又對世界產生左嚴重既影響
因此神才不得不干涉我地既生活

你是指世界不是由神所創造?但他卻干涉我們的生活?

我認為創世造人的神並不存在。
匿名
營營役役 :

神創造人原設不是要人營營役役, 乃是要管理世界萬物, 犯罪使人虧缺神的榮耀, 失落了神造人原設的角色...

就算是這樣, 人 "營營役役,穿梭來回喜樂和悲傷中" 是人在世暫存因著現有 "失落神價值觀" 的觀點而有的 "感覺", 活著, 有工作, 有休息, 有目標, 活得有意義有價值, 就活出了神造人的榮耀~

時間

時間(過去、現在、未來)可能只是暫存人觀念對現下世界的記存方式, 在神而言, 可能根本就不是一個影響祂的要素
沙文
咁佢有冇發現原來佢整世界萬物個陣已設定咗一個自動運作系統,其實係唔駛點打理咖?
匿名
打理又唔同管理既咁, 如果唔係做management果d咪做晒打雜阿四?
沙文
打理都唔駛就遑論manage啦。您唔係想話本來我地係要排排坐開會,agenda係决定哈雷慧星每76.1年環繞大光一次好呢,定係齊頭76年,唔好加0.1年咁零丁好呢?
人頭生個龜殼可減少工業意外,但個殼咩色好睇呢?
男人有鬚好呢,定女人有鬚好呢?
Jom
原帖由 Guest from 219.76.240.x 於 2008-1-22 10:29 發表
營營役役 :

神創造人原設不是要人營營役役, 乃是要管理世界萬物, 犯罪使人虧缺神的榮耀, 失落了神造人原設的角色...

就算是這樣, 人 "營營役役,穿梭來回喜樂和悲傷中" 是人在世暫存因著現有 "失落神價值觀" 的觀 ...

咦?呢位老細有d要求喎...

就咁,根據耶經既描述,老耶當初設定人的而且確係唔駛捱既,日日係伊記行行企企食吓野果咁又一日.

要捱,係因為阿蛇昆阿夏娃去扇阿當.

咁請問:

1. 阿老耶擺蘋果樹係伊記為乜呢?係地型需要/美觀/手痕留番樣野黎玩人類呢?照耶經講到阿老耶咁勁,無理由唔知阿當會偷食喎.
2. 阿老耶放阿蛇落伊記又係所因何事呢?又話阿蛇係佢管既,但又由得佢鼠落黎玩野,點架?照耶經講到阿老耶咁勁,無理由唔知阿蛇會玩野喎.
3. 阿老耶乜事幹咁多舊魚要整多件師奶過阿當嘆呢?照耶經講到阿老耶咁勁,無理由唔知呢個師有幾無知喎.
4. 管理就當然唔同控制,但乜解究佢連做個禁區唔俾阿當兩公婆入去都唔做?係唔記得?技術上既問題?定係因為阿當係照老耶自己個款砌出黎,唔想俾人話物似主人形就求其俾個莫須有就將罪名質俾人/蛇呀?照耶經講到阿老耶咁勁,無理由會有呢D位俾人入到之餘重要做得咁肉酸喎.
5. 綜合以上幾點,好明顯成個case係有連鎖性既管理失當啦.如果真係有心管理好既,又點會照耶經講到阿老耶咁勁,無理由唔一個debug果喎.

咁即係話:
一係就老耶唔係耶經吹到咁全能;
一係就老耶有心玩人;
一係就老耶根本係一件老作;

咁人丟老耶架...亦其實係老耶丟自己架??!!哦...唔怪得知週不時聽到有人講"面係人俾,架係自己丟既"呢句金句啦...

----------------------

你所講既"失落神價值觀"係咪既係話無老細照就會好徬徨呀?...大人大姐...東家唔打咪打西家囉...

----------------------

時間對老耶有乜意義我就唔知啦,但對世人就相當具意義,好話唔好聽你又可以試吓去基系企業返工,每日因為要做善事/做老耶應許既事而係咁遲到,返到去重同老細講話"時間對神可能係無意義"既...我諗佢一定加係你係天上既人工...又幾好喎又...
prussianz
原帖由 Jom 於 2008-1-22 23:37 發表

咦?呢位老細有d要求喎...

就咁,根據耶經既描述,老耶當初設定人的而且確係唔駛捱既,日日係伊記行行企企食吓野果咁又一日.

要捱,係因為阿蛇昆阿夏娃去扇阿當.

咁請問:

1. 阿老耶擺蘋果樹係伊記為乜呢?係地型需要 ...

hi My Dear Sir Jom ,

although ..... your comments may sound a little bit too long 4 me this busynessman+businessman
who is really very weary right now ,
but ....
i did still have just ,,,,,wasted'''' my time 2 read your comments through ,
i enjoy it , every bit of it ,

sorry couldnt quote out any particular 金句 from it ,
cause : :::::
every bit of it , is a cup of pretty coffee4me , i.e. , it drove me laugh so much n thus wake UPs ,
ThANKye

i do expecially like this paragraph
|
|
v
時間對老耶有乜意義我就唔知啦,但對世人就相當具意義,好話唔好聽你又可以試吓去基系企業返工,每日因為要做善事/做老耶應許既事而係咁遲到,返到去重同老細講話"時間對神可能係無意義"既...我諗佢一定加係你係天上既人工...又幾好喎又...

very specially ,,,,,tailor-made'''' 4[[=for]] any 基基 working 4[[=for]] any 基系企業 ,
gracias[[ThANKs]]

匿名
其實, 1-5點只不過係一個問題 : "神為何不防止人犯罪?" 駛唔駛懶係分點咁複雜?

呢d問題, 我認為人靠估估下梗同絶對真實係有出入, 不過又即管講下前人估估下的答案...

神既然滿意佢手所造的人類, 佢會俾信心佢地, 所以唔會一開始就抹煞
"選擇權", 而 "全能" 的意思唔係唔俾人揀, 而係就算你揀左一個最差既結局, 佢都有辦法帶領你去返一個佢預設的結果~
匿名
叫管理層去落手落腳, 係唔係即係叫曾蔭權去倒垃圾, 叫管家去剪草呢?

彗星、人頭龜殼同男人生鬚議題, 如果撥左入 "大地" 的範疇, 我地先諗下開唔開呢個會啦?
沙文
拿,係您自己話「打理」唔同「管理」嘛,咁唔駛掃街就緊係開下會啦,唔係點做好呢份工喎?;而「管理世界萬物」就不限於大地定小天啦。
Jom
問題其實係有三/四個,唔分點好似又剩係三言兩語講唔明乜事...耶經咪又係一章章一兩句都分晒節咁...

老耶如果唔防人犯罪,好似你話俾信心咁;咁即係話佢係一早預咗人會有機會去"丟佢架".咁到底為乜佢唔去避免呢樣野呢?"俾信心令佢唔會發生"同"有能力唔俾佢發生"係兩件事黎果喎...咁到底係人丟佢架定老耶丟自己架呢?聽耶經口吻,阿老耶似乎都唔係好想人丟佢架喎...但咁既setting...得咩?而家既耶徒都唔得啦...

事情發生咗,又話呢野係原罪...哦...你係咪話阿老耶係有心等人犯事,從而成長為全人/從失敗中成功而更榮耀阿老耶呢?即係話做爸爸既見個仔學行,個仔跌倒...跟手個爸爸就應該踢個仔出街,等佢自己係彌敦道人來人往既大街學行?但因為阿老豆係開porsche既,咁你係我個仔/我件作品就算跌跛腳都要行得快過架porsche先叫光宗耀祖咁呢?如果唔係就係丟個老豆架,一世都要仰個老豆既鼻息做營養咁呢?

而且阿當兩公婆係未食蘋果之前,係無善惡之心既.阿老耶按照自己個款造人,好嘞,跟手又搵阿蛇黎扇佢兩個.咁請問係無善惡之心既阿當兩公婆,為乜一向聽老耶話,突然又轉向聽阿蛇話呢?咁阿蛇既惡念又從何而黎?好似話阿蛇都係老耶既產品,咁我地係咪應該憐憫阿老耶佢手藝唔夠好,整件次貨出黎搞彎咗成個伊記以至地球呢?

如果講到管理,點會無風險管理架?又話點愛阿當兩公婆,但又任得人四圍走,又擺晒危險品係附近,明知食完會出事,但又乜都唔理,交帶一句就算...你做人爸爸媽媽都唔會任由個無智商既仔/女走入廚房玩石油氣掛?定抑或係唔駛收番好D漒水哥士的,任得個仔/女大時大節趁高興攞出黎猜咗佢咁呢?如果你話叫管理唔代表要落手落腳去做,咁最少都叫阿獅子老虎是但一件去門口mark實吖,定抑或係伊記既獅子老虎無而家既咁肥壯,阿當可以一手捽死佢地咁呢?

佢當然有辦法,講黎講去咪又係得三種:
打開個厠所蓋按"洪水"沖走晒你班友,一乾二淨,好似未開發呢個世界之前咁;
一把火燒晒所有野,咪搞掂囉;
將所有人回歸到去阿當果個level,始終都係無智商既易管;

講黎講去,耶經話係阿老耶做人,但做咗出黎,對佢有乜作用從都來無講過.要榮耀神,天使點都好過人多多聲,又乖又唔會偷食.咁做呢堆次貨出黎係為乜?大量生產成本低D咁話呀?諗住出口去邊樹架?產地証寫地球定銀河系呀?

大家都係估估吓,但估之前,先分返成件事既莊閒."老耶做人與否","有無老耶"根本對人或者對老耶(如果有)都係無關痛癢既,因為大家既layer唔同,以耶經講老耶係高高在上既,你下面既蟻民生死,就好似你對細菌既存亡無也感覺一樣.

但如果呢個老耶係教會老作出黎,作為自己凝聚力量既工具,咁人生存既意義就真係被扭曲啦.明明你返工係為咗出糧;但有管理層又話你知你返工唔係為出糧而係為咗令企業壯大,咁為咗令企業更壯大,你係唔應該出糧既;到你真係唔出糧都返工但做錯咗野時,管理層又話你點解做錯野咁唔專業,你會唔會覺得好輸打贏要呢?
匿名
好大段文字... 我諗我都係抽key point答算...

"未食蘋果之前,係無善惡之心既" <= 呢個問題亦都係人既有知識的限制

甚麼是分善惡? 已經有幾個層面 :
- 究竟是"學似神咁分善惡"係唔係100%足定係爭d?
- 甚麼是善惡? 是人現在已知的善惡或是神標準的善惡?
- "分辨善惡樹"又名"知識樹", "分辨善惡" 和 "知識" 卦勾?

所以, 呢d問題未有定案, 就判神死刑, 似乎不公平 ~