beebeechan
你{旁觀者}雖然比瘋狗lee好少少
仍是【胡言】一族
leefeng

真神在此:孫悟空!
真正的神蹟與和平~~~

leefeng
一日有亞伯拉罕諸邪教(天主、基督、伊斯蘭、猶太教),一日都唔會有世界和平。

一個信奉殺人如麻嘅天主邪教教徒學人講世界和平,只能體現呢個教嘅虛偽同邪惡。
抽刀斷水
「我只會尊重其他人,不會尊重其他宗教(我指嘅係反對天主耶穌基督嘅宗教)」
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/1 12:54

你新增了條件:「反對天主耶穌基督嘅宗教」,係咪代表我閱讀理解同邏輯分析上發生咗錯誤,抑或你既表達能力有不足?

你有足夠能力分辨人和他們的宗教嗎?你燒咗人地既宗教典籍,咁係屬於不尊重那些宗教,還是不尊重那些人?

「我尊重所有人,尤其尊重正在努力尋求真理的人的良好意向。但作為基督徒,我不能尊重他們認為是已經找到了的『真理』的非真理」

你不尊重一貫道,或者那些被指為「異端」的基督宗教,它們並非屬於「反對天主耶穌基督嘅宗教」,這其實無異於在我引述的笑話中,不同基督教門派之間的衝突。你能否接受他們是找到了的都是「真理」?

「對的宗教一定希望其他令人失救的宗教消失,這是我認為的殘酷現實」

你也可看回我寫的:「一神論者期望將所有異教徒從世上消失(以前是殺絕,現在是游說對方改信),這種危險的想法,正是世界不和平的根源之一。」

希望其他宗教消失,一是殺絕,另一是游說改信,你想到其他「和平」的途徑嗎?
逃出魔幻紀
你新增了條件:「反對天主耶穌基督嘅宗教」,係咪代表我閱讀理解同邏輯分析上發生咗錯誤,抑或你既表達能 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/2 17:03

之所以點解我唔鍾意喺度討論嘢,就係因為好似覺得呢個討論區僅有嘅幾個發言者,除咗沙文、bbc、同你之外,個個都好似90幾歲人嘅思維邏輯噉,冇辦法講得佢明。就好似旁觀者噉,貼一大版嘢出嚟又話阿富汗有話伊朗又巴基斯坦也門噉,其實成篇野就係支持緊我所講嘅論點:回教徒就係認為宗教係不平等嘅,佢哋認為回較優於其它宗教,佢哋希望嗰啲「令人失救」嘅宗教同埋佢哋嘅信徒消失。但係旁觀者唔知佢自己講緊乜,佢以為喺度反對緊我,其實喺度支持緊我佢都不自知。你話我有乜心機討論呢?而家連抽都校長你都係噉樣,自從你出左櫃,就跌曬volt喇。
意見唔同好正常,但如果認知出現問題就冇得搞。你做得校長,理論上嘅嘢我假設你係明白嘅,估計簡約表述就足夠,點知原來你唔明,我就加多句「反對天主耶穌基督嘅宗教」,點知你仲係理解錯誤,噉就唔擔保如果我再加「天主聖三」、「死而復活嘅耶穌基督係最後嘅救贖係默西亞」你就會明,噉搞搞下我要整曬成篇尼西亞信經出嚟……,搞到我好似同旁觀者同leefeng講嘢噉,又攰又冇意義。
我話尊重其他人但係唔尊重其他令人失救嘅宗教,噉意味住我唔會因為佢哋信其他宗教而想殺佢哋,咁簡單?!我會燒左自己屋企嘅外教書籍而唔會燒人哋屋企嘅書籍,我係獨立個體,表達緊我個人嘅思想,點解其他人殺人燒書入埋我數?!唔通泰國緬甸佛教徒殺回教徒就等於你同哈佛好鍾意殺回教徒?咁簡單?!我喺本網成日比人喊打喊殺詛咒祖宗同埋子孫,我有冇咁樣對待過佢哋?你將一貫道講成並非屬於「反對天主耶穌基督嘅宗教」,咁周星馳嘅嘢我點同你講好呢?
至於你問我『希望其他宗教消失,一是殺絕,另一是游說改信,你想到其他「和平」的途徑嗎?』,我冇講過我諗到其它方法,我喺本帖都講「由此看來,要統一整個人類的思想而達至世界和平,目前來說好像天方夜談」,世界本來就註定不和平,聖經默示錄早有預言,人類最終要經過極大災難極大劫數新天新地先至會出現,所以任何災難痛苦我都唔會覺得奇怪,目前我哋所承受嘅精神同生活嘅困苦好濕碎。
我一向好欣賞你開放嘅辦網方針,但係你嘅思維同學習方式令我有啲失望,如果維持呢種氣氛,就只能夠吸引到一啲八九十歲嘅老粉紅入嚟作同溫層式嘅謾駡詛咒,有違你「不同觀點者理性討論,道理越辯越明」嘅開網初衷,耆英網友畢竟唔多,所以唔應該作為網務發展嘅主要方向。
抽刀斷水
我之前引述個「笑話」,就係想點出有人對別派既態度,至於如何拿捏到別派、異端、其他宗教、與及「反對天主耶穌基督嘅宗教」既分別,而且係响「不去研究其他宗教就可斷言自己的宗教必定是唯一正確道路,而非其他宗教」既前提之下,我就唔知你係咪真係咁有把握,而呢種思想同態度,正正就係不和平既根源之一。

你响屋企去燒自己既書,同公開响其他人面前燒自己既書,與及燒人地既書,在部分人眼中都係唔尊重其他人既宗教,甚至被視為唔尊重人,而燒死其他異教徒,又係响唔尊重其他宗教同唔尊重有其他宗教既人之間,你依一刻睇黎好有信心分得好清楚,而稍稍分唔清楚既人,「希望其他宗教消失」呢種態度又好容易成為戰爭的理由,以史為鑑呀,歷代咁多單野,我估你唔係唔知,呢一刻你或同類既人壓抑到呢種「希望」在心中,難保有權有勢既時候又唔知想點執行呢個希望。

我唔知你做乜一定要我學習你既思想,我只係想點出呢種思想或類似思想既危險性,我都可以「明白,但不認同」架下話?我都以為我簡單講,你就會明白添。

你寧願接受世界永不會和平,都唔覺得「希望其他宗教消失」有咩問題,我諗呢個就係你同我最大既分別。

仲有,我咩出櫃呀?幾時既事?
beebeechan
我之前引述個「笑話」,就係想點出有人對別派既態度,至於如何拿捏到別派、異端、其他宗教、與及「反對天主 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/2 20:08

又要打個比喻

早前話本網俾大陸黑客入侵, 日日, 分分鐘..都話有二, 三百人在線..
(現在仍是)

於是你身為網主, 就搞些動作, 登錄要左問右問驗証, 搞個煩到嘔既 captcha 出嚟。
「希望某些登錄消失」

在宗教上, 中世紀時對異端邪說, 就是想法子打壓, 審裁...以保自己所傳的。
「希望某些宗教消失」好正常吖。

現在你對【黑客常在線】問題, 看來搞不掂, 理還亂, 索性不理了,
正如宗教一樣, 對異端管也管不了, 管時又話專制獨裁, 霸道...也是索性不理了,
捍衛宗教自由嘛!
beebeechan
都唔覺得「希望其他宗教消失」有咩問題

「希望其他宗教消失」, 與「做些動作, 措施去令其他宗教消失」,
會唔會有分別嘅呢?
逃出魔幻紀
回覆 26# 抽刀斷水

我冇叫你學習我嘅思想, 只係覺得你嘅思維好多時轉唔到彎, get錯曬方向。 bbc 同沙文都會經常執住一啲無謂嘢嚟拗,佢哋唔係唔明唔係get唔到, 而係特登玩野。但係你同阿leefeng同埋旁觀者噉樣認真地捨本逐末, 呢點令我比較失望。
beebeechan
呢一刻你或同類既人壓抑到呢種「希望」在心中,難保有權有勢既時候又唔知想點執行呢個希望。

你唧意思是話中世紀時, 歐洲國家幾乎全民皆信基督, 皆因教會在「有權有勢」, 獨家代理下形成, 尤如今日中東回教國家, 全民皆要信亞拉一樣?

好了, 現在教會無權無勢哩,
不過, 仍是最多信徒的宗教啵, 23-24億之間哩,
這種信, 在自由旨意下的信, 即使信了, 也没有在社會上有特別優惠, 階級益處,  才是上主想見到的罷
beebeechan

70, 80 年代, 人去澳門, 都是葡京...葡京....把何先生捧至如澳門總督。

今日澳門賭權開放, 遊客去澳門, 還有多少人去葡京呢?
威尼斯人, 永利, 美高梅, 金沙.........取代了葡京, 昔日光輝不再

這種現象出現在基督教, (天主教)上, 才是打臉囉。
beebeechan

自刪
逃出魔幻紀
又要打個比喻

早前話本網俾大陸黑客入侵, 日日, 分分鐘..都話有二, 三百人在線..
(現在仍是)

於是你 ...
beebeechan 發表於 2021/1/2 21:55

呢樣比較詭異, 我留意過, 相同嘅在網人數數字會維持10日8日, 然後又再換另外一組數字, 維持一段時間,然後換另外……我仲以為係抽刀さん扮鬼扮馬添。
beebeechan
但係你同阿leefeng同埋旁觀者噉樣認真地捨本逐末, 呢點令我比較失望。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/2 22:37

E......
個條下流寄生虫榜上無名啵

佢一向都係打鑼打鼓既小嘍囉
旁觀者
旁觀者唔知佢自己講緊乜,佢以為喺度反對緊我,其實喺度支持緊我佢都不自知
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/2 19:12

在邪教嘅觀點,「對的宗教一定希望其他令人失救的宗教消失」,所以天主教/基督教、伊斯蘭教,都要將異己消滅(而且是付諸行動)。
    宗教級數是有高有低(這就視乎個人看法),但爺爺並不同意你天主教/基督教看不順眼的就盡行殺滅。爺爺是說若你站在伊斯蘭教徒立場,就會為消滅天主教/基督教教徒拍爛手掌。
    一個能入到野雞學校而歡欣雀躍的人,其水平自然遠低於野雞學校,一個正常人當然唔明佢講乜。
旁觀者
仍是最多信徒的宗教啵, 23-24億之間哩
beebeechan 發表於 2021/1/2 22:39

唔係三十三億咩?
beebeechan
在邪教嘅觀點,「對的宗教一定希望其他令人失救的宗教消失」,所以天主教/基督教、伊斯蘭教,都要將異 ...
旁觀者 發表於 2021/1/3 00:51

嘰哩咕嚕,唔隱知你翕乜春夏秋冬
beebeechan
..
一個正常人當然唔明佢講乜。
旁觀者 發表於 2021/1/3 00:51

咁我咪真係好很正常?
beebeechan

有些人 (當然包括抽刀斷水)常把世界不和平與宗教卦鈎,認為信仰紏紛是不和平的元兇。

那看看現代社會學的研究,調查,根本是兩幅圖畫。

有圖有真相:

用世界各國的「和平指數」與「人民有信仰程度」比一比,(圖的右邊)
有信仰度高的國家,不一定是多一點不和平。
無神論佔大比數的國家,亦不見得是和平。
至少在統計學上,没有呈現有意義的相關關係 (R square=0.02)。
beebeechan
我雖然信教,我都幾科學㗎喎,比你哋仲科學
至少,不會坐在井內來幻想外邊的世界,不理現實。