beebeechan
山羊與莠子在什麼地方有何分別﹖牠們最終都會變成主人屙出來的臭屎! ...

既然不愛世界,為啥你仍要留在世上呢﹖

旁觀者 發表於 2021/1/6 02:23

又好比你去食自助餐, 其他人都係去揀龍蝦, 阿拉斯加蟹腳, 魚生, 吞拿魚刺生,時令燉品....
你見到碟炒飯, pizza , 星洲米....就拿拿聲去搶, 唔知仲有好野.

邊有牧羊人會養山羊, 農夫種莠子既呢
beebeechan
睇下異端裁所嘅監獄就知。
旁觀者 發表於 2021/1/6 02:27

依加啲電視劇集好興用超越時空做題材,
唔知你係咪中世紀既人, 超越咗嚟21世紀呢
旁觀者
你見到碟炒飯, pizza , 星洲米....就拿拿聲去搶, 唔知仲有好野.
beebeechan 發表於 2021/1/6 02:37

理屈辭窮就講東講西,BB仔你有乜本事呀,你所謂好嘢就當孌童。
    爺爺就曾點醒過你無數次,去坐妖酋個位,使做個二打六,日日係離教者之家門口哭鬧咁戇鳩。
抽刀斷水
各大宗教, 不約而同, 都係認為有「下一世」的。

純屬巧合, 還是真是為神所啟示? ...
beebeechan 發表於 2021/1/6 02:20

因為有下一世的話,吹水容易得多:有審判、報應等,今世做唔到就下一世做;如果無下一世,吹極都吹唔到落去囉。
beebeechan
因為有下一世的話,吹水容易得多:有審判、報應等,今世做唔到就下一世做;如果無下一世,吹極都吹唔到落去囉。
抽刀斷水 發表於 2021/1/6 08:35

怪唔知無神論吹嚟吹去都吹唔落去哩......因為佢地無下一世
逃出魔幻紀
喺離教者之家,風和日麗係異象,潑糞詛咒先至係常態。稀有嘅陽光都未曬暖討論區,即刻就落狗屎。
話就話討論區,其實「離教」嘅討論氛圍,就好似義和團同紅衛兵噉,向世界展示人類某啲僵化同愚昧嘅劣基因,藉以曲線促進人類智慧嘅提昇。
leefeng、旁觀者等網友成日話我唔回答問題,理屈詞窮,唔叫天主顯現,唔摸好病人等等,其實如果佢哋識聖經就會知道原因:
『那時,有幾個經師和法利塞人對耶穌說:「師傅,我們願意你顯示一個徵兆給我們看。」他回答他們說:「邪惡淫亂的世代要求徵兆,但除了約納先知的徵兆外,必不給它其他的徵兆。有如約納曾在大魚腹中三天三夜;同樣,人子也要在地裡三天三夜」』(瑪12:38-40)
雖然佢兩個唔明白,但沙文肯定明此道理,但老沙都係抱怨我好似國務院發言人噉唔回答問題。我點解要回答呢?呢個討論區嘅功能唔係正正就係《申命記》27章噉,一人企一邊大聲祝福同咀咒以光榮天主咩?我哋唔係正正就係用呢種方式拯救咗刹華咩?刹華臨走拋低嗰句說話,係我喺本討論區聽過嘅最有哲理嘅一句:「但這裡真的很恐怖哦~~離教後就變成這樣,倒不如繼續信,起碼聖經教人做好人。」我估計除咗刹華之外,我哋嘅合作仲拯救咗唔少潛水嘅網友。多謝各位同事嘅努力。
我喺另外的網站討論區,好少遇到「離教」噉特別嘅工作氣氛。同樣係《世界真的會和平嗎?》同《人類的最終歸宿在哪裏?》呢兩篇貼文,討論嘅氛圍係噉樣嘅:
未知論者:「我也想知道,如果上帝是万能的,那就不会存在撒旦。就比如你开发的一个游戏,就不可能被游戏的反派角色反而害死游戏开发者是一个道理。再者,有神论而言,大概率我们生活在试验品游戏中,GTA之类的。而且你不会关心一个蚂蚁当了大王后,屠杀了几亿只其他蚂蚁。再有,被黑洞吞噬的恒星、行星,我还没看到谁去灭黑洞为其主持正义。佛教徒最爱狡辩的“不是不报时候未到”,太有意思了!宇宙都会毁灭,这就是他妈废话。地球一定会被太阳灭了,50亿年之内,太阳最终也不得好死。还弥勒佛,54亿年之后,哈哈哈哈哈哈,是啊,54亿年之后什么都不好说,等于废话。我54年后,别说亿了,54年后我把XXX鞭尸,你信吗?
我不反对楼主的信仰,只是个人浅见,还请见谅。」
我:「你無信仰,所以你的觀點都只涉及世界的維度。撒旦無可能害死牠的創造者。上帝造人是出於愛,祂眼中的人跟人眼中的螞蟻不可同日而語。太陽系都在物質的維度,整個宇宙的毀滅不會危及天主的國,不在時間之內的天主跟地球上的多少個億年沒有關係,其實愛因斯坦的相對論可能能夠探索到這個範疇的一點皮毛。」
未知論者:「我啊,我可不是無神論者,我是未知論。因此,用淺薄來說我,不太合適吧?很多人生活在自己夢裡,每年,我都和多數人一樣,新年期待新開始,結束不好的過去。可結果呢,這只是一廂情願罷了。我可是很相信有外星人存在的。太陽系、宇宙是物質維度,但你要知道,愛村主義和愛國主義本質沒有區別,即便不是物質維度,即便這個世界是虛擬的,結果也一樣。因為你不在乎你開發的遊戲裏的人死亡。
我:「無神論者不是淺薄,只是未得到聖神的引領,處在不信的狀態而已。人類不在乎他們所開發遊戲中人物的死亡,因爲都是虛擬的人物(但作為基督徒,我會在乎,因為我們的思、言、行都必須遵守天主的誡命,愛人如己),但天主是以愛為出發點按照祂自己的形象造人,人墮落到無藥可救時,祂不忍毀滅之,自己道成肉身來到世界受盡淩遲苦難替人類贖罪。古今中外除祂外沒有這樣的神。」
無神論者:「根据物质守恒定律 没有造物主 根据熵定律 组建物品需要能量 没有造物主。」
基督徒:「牛顿时代,质量是守恒的。但爱因斯坦说质量可以转化成能量。但爱因斯坦的理论体系依然无法解释暗物质与暗能量。自然界是熵增的,但在智慧的干预下,铁矿石变成镰刀,这是熵减的。你的父母只给了你的肉体,是造物主给你的肉体赋予了灵魂。神是真实存在的,不是你看不见就能否定的。」

雖然兩種方式都是在為天主做見證,為天主工作,但是兩者的討論氛圍迥異。兩種工作方式我都很喜歡,在那邊可理性討論,互相促進思想提昇智慧;而在「離教」這邊則可學習克己,訓練自己在複杂汙穢的環境中保持思、言、行儘量不犯罪,是非常艱難且進度緩慢的課程,但我實在獲益良多,多謝各位提攜。
(ps   leefeng同旁觀者兩網友雖然喺靈魂方面未曾轉到彎,但掹住我衫尾唔放相信都有啲收益,起碼除咗睇微信同今日頭條之外,接觸到的其他粉紅接觸唔到嘅嘢,例如知道咗邊個係馬保國徐曉東雷雷,學識咗三連鞭五連鞭,知道左蘇俄搶奪左中國百幾萬平方公裏土地同逃殺咗三十幾萬中國人……另外,仲有模仿到沙文嘅「L」式棧鬼語氣。所以,無論以何種形式討論,總有收穫。)
哈佛專家
我都令到1/3離教者或更多轉信佛教,大部分離教者都對佛教有好感。
leefeng
那麼抽水容許那狗翕, 粗鄙狗在壇上亂吠,
也是版主無能, 不能控制嗎?
非也, 不為也, 非不能為也, 是不為 ...
beebeechan 發表於 2021/1/6 02:28

抽刀版主容許你beebeechan呢隻狗雜種, 發瘋鼠,喪屍陳在壇上亂咬亂吠,
是因為抽刀版主想Show俾離教者睇清楚你呢件信基督教的人板係幾咁下流賤格,臭名遠播!

信親基督教的都一樣係d咁衰夾口賤既貨色!

本少爺唔會再忍你,你再9 up,小心我鏟完你,再鏟埋你冚家!
咪話我唔預先通知你,
你次次都係自己先撩者賤,唔怪得人!

.

.
抽刀斷水
怪唔知無神論吹嚟吹去都吹唔落去哩......因為佢地無下一世
beebeechan 2021/1/6 08:48 提交

乜你原來都認同下一世既野都係吹出黎既?
beebeechan
本少爺唔會再忍你,你再9 up,小心我鏟完你,再鏟埋你冚家!
leefeng 發表於 2021/1/6 12:33

呢啲先係冚家鏟
leefeng
人墮落到無藥可救時祂不忍毀滅之

逃出魔幻紀 發表於 2021/1/6 12:22

廢話一大篇,再加一句廢話之最!

.
leefeng
我都令到1/3離教者或更多轉信佛教,大部分離教者都對佛教有好感。
哈佛專家 發表於 2021/1/6 12:29

好事黎!

.
beebeechan
抽刀版主容許你beebeechan呢隻狗雜種, 發瘋鼠,喪屍陳在壇上亂咬亂吠,
是因為抽刀版主想Show俾離教者睇清 ...
leefeng 發表於 2021/1/6 12:33

我話:
那麼抽水容許那狗翕, 粗鄙狗在壇上亂吠,

你就嗱嗱聲對號入座.......啱呀...你無坐錯位, 呢個位係你既
沙文
無神論者不是淺薄,只是未得到聖神的引領,處在不信的狀態而已。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/5 20:22

我幾鍾意你呢個解釋, 即係我唔信天主其實唔關我事㗎, 如果到我死咗都未信主,都係因為天主係東島長離, 趕唔切引領我
beebeechan
我幾鍾意你呢個解釋, 即係我唔信天主其實唔關我事㗎, 如果到我死咗都未信主,都係因為天主係東島長離, 趕 ...
沙文 發表於 2021/1/6 20:38

唔使擔心, 係你身上, 不難搵到唔俾你入境天國既原因,
唔需要出到終審殺手鐧: 你唔信天主

(俾你入都要隔離14萬年 新例另加7萬年社區監察)
抽刀斷水
我仲慘啦,除咗無天主引領我,仲要被人話係反基,跳入黃河水都洗唔清喇今舖(或今世)。
beebeechan
跳入黃河水都洗唔清喇今舖(或今世)。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/1/6 22:14

從口唇邊溜出來的話, 才是真心話。
原來你都默認會有來世的,
不然, 怎會叫「今世」
beebeechan
我仲慘啦,除咗無天主引領我, ...

你都唔係青頭仔哩
唔通要妹妹仔楂住你條野嚟引你入港口咩!

知道目的地, 就會自己搵路㗎哩
beebeechan
我仲慘啦,除咗無天主引領我,

咁又唔好話無
我就魔性高咗啲, 引唔到你勒
亞逃純品咁多, 佢又識路

係你唔受溝之喎
beebeechan
我仲慘啦,除咗無天主引領我,...

唔係無人溝
係你梳起話唔嫁

恨嫁時, 又太遲囉