Step.King
今日行過街見到個乞兒...我本來好想比錢佢...但我自認衰仔, 自認衰格, 最後一蚊都慳, 仲要影埋佢相...
但係...我真係比唔出手呀....嗚嗚嗚   沙老大 我對你唔住...你以儒為綱, 我就連惻隱之心都埋沒左....

prussianz
原帖由 Step.King 於 2008-1-27 02:01 發表
今日行過街見到個乞兒...我本來好想比錢佢...但我自認衰仔, 自認衰格, 最後一蚊都慳, 仲要影埋佢相...
但係...我真係比出手呀....嗚嗚嗚   沙老大 我對你唔住...你以儒為綱, 我就連惻隱之心都埋沒左....:O ...

never
ever
ever
never any 1 could imagine there does b such a funny photo of beggar !!

using the bible as a ,,tool'' in begging ?? oh My God , u do really crack me up ,

抽刀斷水
你有問他是否基督徒嗎?有無問「苦難從可而來?」等問題?
Step.King
原帖由 抽刀斷水 於 2008-1-27 02:19 發表

Jom
....你張相令我諗起一件舊事...

話說成年前有次我星期六返公司,途中有耶教組織賣旗,咁我見賣旗既姊妹儀容整潔身段出眾(呢個係重點),咁咪同佢有眼神接觸囉,點知佢走向我面前叫我賣旗,對話如下:

姊妹:先生買支旗吖^^
j:我唔係信教果喎...你地用可以接受非教徒既資助咩?
姊妹:...(猶疑半晌)...都係做善事啫...
j:我離教果喎...叛徒喎...
姊妹:...(再猶疑多半晌)...唔緊要既...幫人之嘛...
j:哦...幫人都好既...咦,你著到咁靚一陣返教會呀?
姊妹:我無返架,今次賣旗陪朋友玩吓之嘛...
j:哦...旗我就唔買啦,無散紙...但你睇你(指一指)晒到塊面紅晒又流晒汗咁,我俾張紙巾過你啦...
姊妹:...呀...(笑容可掬)唔該晒^^
j:如果下次再見到你既,可以請你飲杯咖啡嘛?而家都好少女仔好似你咁好心,唔係教徒都肯幫人,而家好多教徒都唔肯做架啦^^
姊妹:..............................................(笑容可掬)....................................

你話世事係幾咁荒謬,一個非教徒叫另一個非教徒捐錢俾教會
你話世事係幾咁荒謬,一個非教徒讚另一個非教徒做教徒唔多做既野
你話世事係幾咁荒謬,一個非教徒借教會追到另一個非教徒
沙文
原帖由 Step.King 於 2008-1-26 10:01 發表
沙老大 我對你唔住...你以儒為綱, 我就連惻隱之心都埋沒左....:O ...
拿,以您嘅蓋世才學,唔會唔知:
【論語‧顏淵】:子曰「君子成人之美」

佢既一心向主,您就促成佢早日餓死,相會於樂園;誠美事也。此正是我孔門弟子義所當為,您又何出此言呢?
Step.King
老大一言 真是一語道破解吾之心結 你係得既 
徒兒以後可以放心影佢地d相啦 
prussianz
原帖由 沙文 於 2008-1-27 04:45 發表
拿,以您嘅蓋世才學,唔會唔知:
【論語‧顏淵】:子曰「君子成人之美」

佢既一心向主,您就促成佢早日餓死,相會於樂園;誠美事也。此正是我孔門弟子義所當為,您又何出此言呢? ...

nothing more from me

prussianz
原帖由 Jom 於 2008-1-27 03:17 發表
....你張相令我諗起一件舊事...

話說成年前有次我星期六返公司,途中有耶教組織賣旗,咁我見賣旗既姊妹儀容整潔身段出眾(呢個係重點),咁咪同佢有眼神接觸囉,點知佢走向我面前叫我賣旗,對話如下:

姊妹:先生買支旗吖^^ ...

>>>>>>>>> 你話世事係幾咁荒謬,一個非教徒借教會追到另一個非教徒

u 追到 this 姊妹 ??

o ! that's really very 幾咁荒謬 ,

by 'the way ,
even i could learn in your plot ,
but ,
i may n'ever be as dare-devil as u
weakest
唔只咁. You should also find someway to make him to go the heaven faster...
Ask him to donate all his income also...
孔雀
原帖由 沙文 於 27-1-2008 04:45 發表 拿,以您嘅蓋世才學,唔會唔知:【論語‧顏淵】:子曰「君子成人之美」佢既一心向主,您就促成佢早日餓死,相會於樂園;誠美事也。此正是我孔門弟子義所當為,您又何出此言呢? ...
如果他跟我說
Act 2:44 信的人都在一處、凡物公用.
Act 2:45 並且賣了田產家業、照各人所需用的分給各人。

怎麼辦
Step.King
呢d野有人做左啦  你唔見佢隻杯係吉既咩?....
prussianz
原帖由 孔雀 於 2008-1-28 23:23 發表
如果他跟我說
Act 2:45 並且賣了田產家業、照各人所需用的分給各人。

怎麼辦

sorry cant quite understand ,

is 'the 他 = 'the beggar ?

ThANKye ,

p.s. ::

sorry again cant type in chinese
沙文
原帖由 孔雀 於 2008-1-28 07:23 發表
如果他跟我說

怎麼辦
簡單啦。既然「信的人都在一處」,您做咩自己孤零零在此乞食?
「信的人都在一處」關我叉事咩?
weakest
正確D講. 淨係半隻杯係吉ja wor (角度問題...)

仲有, 隻杯係McDxxxx's 汽水杯ka (仲要係賀年版添). 間野D汽水唔平wor... 而且好難"R"杯但係唔幫襯wor...

睇黎係之前的人做得唔徹底la...
Step.King
咁沙文又冇講過成人之美一定要選到miss hk wor
只是不夠美  不是不成之美 做得唔乾淨唔係罪丫
匿名
苦難是從上帝而來

原帖由 抽刀斷水 於 2008-1-27 02:19 發表
Step.King
原帖由 Guest from 58.153.17.x 於 2008-2-24 15:10 發表
苦難是從上帝而來

咁如果本無上帝, 米本無苦難?