除凶
這個世上,有一類人我最怕的,就是太過現實的人,怕就怕在,他們很辣,這類人︰
1.鬧--不停的鬧,鬧人唔上進,無自己咁叻(佢以為),唔知自己家境好可以繼續升學,又自以為自己條件太好,其他人比佢低一等......說了好半天,結論是︰因此,自己凡事比人高一等。(佢以為啦!)。
2.批判別人,摧眠自己--這類人總愛說人家太窮可以睇佢唔起,因為這種貧窮的境況是他們不夠努力而一手攪成的,繼而不停對身邊的人示以白眼(甚至白鴿眼),繼而...總之就不需去理解,人家愈貧乏,他就總是愈白眼,愈喜歡抬舉自己是如何的本事地賺了許多的金錢,可是,這類人心裡不知道(或家人)沒有他這般幸運。當身邊人遇上種種不幸時,只回以"死不足惜"
唉!太現實終歸太現實,好好的看清楚這個世界,自大就自大吧!那就請別整天意氣風發,和裝模作樣地表揚自己的 "本事",各人有志,人家還是不夠努力,所以便遇上這麼落泊的際遇。自大歸自大,就是隨便地說一些踐踏人的說話,人家還是繼續要受他的氣,事實他永不會因此而自省。

Jom
既然咁唔鍾意呢類人,大可以:
1. 更努力去進步,當比佢更有能力既時候,就可以選擇用邊一種眼光去睇佢,而唔係介意佢點睇;
2. 先反省一吓,佢地話既係咪真係無道理.人可以唔鍾意其他人既表達方式,但唔可以否定事實;

人生中總會遇到呢類人,出得一個咁既post,即係都幾介意呢類人用乜野眼光去睇人,如果未夠成功但又介意既話,努力啦.

如果唔係既,呢類人既唔值得尊重又唔值得討厭,nothing.
prussianz
原帖由 除凶 於 2008-1-31 21:35 發表
這個世上,有一類人我最怕的,就是太過現實的人,怕就怕在,他們很辣,這類人︰
1.鬧--不停的鬧,鬧人唔上進,無自己咁叻(佢以為),唔知自己家境好可以繼續升學,又自以為自己條件太好,其他人比佢低一等......說了好半天,結論是︰因此,自己凡 ...

i do also always b so ,,,,,lucky'''' to run in2 these 2 kinds of people , who look me down
prussianz
原帖由 Jom 於 2008-2-1 00:19 發表
既然咁唔鍾意呢類人,大可以:
1. 更努力去進步,當比佢更有能力既時候,就可以選擇用邊一種眼光去睇佢,而唔係介意佢點睇;
2. 先反省一吓,佢地話既係咪真係無道理.人可以唔鍾意其他人既表達方式,但唔可以否定事實;

人生 ...

>>>> 1. 更努力去進步,當比佢更有能力既時候,就可以選擇用邊一種眼光去睇佢,而唔係介意佢點睇;
>>>> 2. 先反省一吓,佢地話既係咪真係無道理.人可以唔鍾意其他人既表達方式,但唔可以否定事實;

o yes so true , a kind o' best practices

i do also take it as a kind o' stimulus or challenging or testing or training

匿名
如果那人識反省,就唔會比佢拍左拖七年既基基男友飛啦!
呢種人不敢面對神和面對自己的弱點,她才是死不足惜,無得救!
Jom
嘩!咁好?俾個識七年既基基男友飛咪可以重生囉!順手過番D要自己面對問題既生活,前途一片光明喎!

有時人就係咁,塞翁失馬.你以為佢好可憐,又唔識戶省又盛,但其實人生路上本來就係希望處處,只要你一日未死,一日都可以憑自己既毅力去擺脫前塵爬番起身.昨非今是,起碼佢都有個新開始啦,好事黎喎!

得閒叫呢位姊妹多D黎呢樹睇吓野,佢好快就會明白乜野叫做我為我生存架啦.
匿名
似乎死雞撐飯蓋既,不只一人!
事實勝於雄辯。當其他人係傻咩!
weakest
咦咦??!! 聽閣下所言, 似乎深知此事的"事實" wor. 既然閣下有"事實"支持, 何不在此分享一下呢? "事實勝於雄辯" ma....

拍左拖七年就飛人, 莫非係有"七年之癢"? 神(not Christian God...hopefully...)啊! 請你打夠佢, 以免其他少男少女受害. 阿悶
Jom
原帖由 Guest from 210.0.183.x 於 2008-2-3 14:35 發表
似乎死雞撐飯蓋既,不只一人!
事實勝於雄辯。當其他人係傻咩!

好呀好呀,快D攞個事實出黎,我就最鍾意聽事實架啦.

到時睇吓邊班友仔死雞撐飯蓋咁抵死,拖出去左右兩面各星七十個七巴都好喎.呢位世兄/賢姊亦無需用過客身份留言啦,登個靚錄咪等人以為離教既/耶教既做人做事都剩係識得利用互聯網去亂叫一通.
prussianz
the more i read here,
the more i'm confused ,

??
??
are y'all speaking Greek here ??
Nomad
我倒想知道訪客是誰
被說的七年之癢的人,又是誰?
有甚麼背景?
匿名
這種人我都好怕,佢這種人是不會理解別人的處境,一味認為別人不夠努力先至會咁窮,他不知他好命又好彩,他無病無痛,出生起富裕家庭,他付出不多就可以到外國讀書(有錢人只是乖乖地在屋企讀書就得,而窮人可能要半工讀才可以讀上大學),所以他自以為是,認為窮人一定是懶惰才如斯田地,他不知道窮人想出人頭地要比有錢人付出更多更辛苦,也許他不是不知道只是他好命不會感受到貧窮的滋味是如何,這種人以為金錢和成功就是一切,看不起窮人,更看不起軟弱的人,他心胸狹窄,喜歡排斥他所憎恨的人,還要別人跟他一起排斥他人,他如此高傲又苦毒的人,根本不會有人視他作知己,只要和他傾過計,就知道這種人並不好惹,人地說他沒有愛,他就發爛戶地說他如何多朋友如何念舊,其實他並不知道他的行為舉止得罪了不少人,還以為自己人見人愛,車見車載,真嘔死,好心佢謙卑少少(謙卑不等於自卑),看清楚自己如何乞人憎,不過呢,他還是不能得救了,因為他太自大了,除非上帝點醒下佢啦
prussianz
原帖由 Guest from 219.78.66.x 於 2008-2-23 17:17 發表
這種人 我都好怕,佢這種人是不會理解別人的處境,一味認為別人不夠努力先至會咁窮,他不知他好命又好彩,他無病無痛,出生起富裕家庭,他付出不多就可以到外國讀書(有錢人只是乖乖地在屋企讀書就得,而窮人可能要半工讀才可以讀上 ...

who is 他 ??

d'u mean : : 這種人 = Christian ??

cheers ThANKye
匿名
原帖由 Guest from 219.78.66.x 於 2008-2-23 17:17 發表
這種人我都好怕,佢這種人是不會理解別人的處境,一味認為別人不夠努力先至會咁窮,他不知他好命又好彩,他無病無痛,出生起富裕家庭,他付出不多就可以到外國讀書(有錢人只是乖乖地在屋企讀書就得,而窮人可能要半工讀才可以讀上 ...

我覺得你好煩.你一味話人地點叻,叻唔岩咩?

你問下你自己,人地付出幾多?你又付出幾多?

呢個世界讀書唔駛錢的,你唔好玩我. 讀得叻就有獎學金,好明顯你就係讀得唔夠叻.

你成日係度嘈,好心你正正經經讀下書做下野. 嘈係唔會發達的.
匿名
仲有黃仁龍出身公屋都做到大狀,又唔見你學下人?
匿名
原帖由 Guest from 219.77.181.x 於 2008-2-24 12:06 發表

我覺得你好煩.你一味話人地點叻,叻唔岩咩?

你問下你自己,人地付出幾多?你又付出幾多?

呢個世界讀書唔駛錢的,你唔好玩我. 讀得叻就有獎學金,好明顯你就係讀得唔夠叻.

你成日係度嘈,好心你正正經經讀下書做下野. 嘈係唔會發 ...

叻唔係唔岩,只不過這種人太過自大,鍾意踐踏窮人,話人地"死不足惜",我先睇唔過眼要話這種人
這種人持住自己有幾本事踐踏無佢那麼幸福(我指他出生有錢家庭)的人,這種人才是死不足惜
當然讀書係駛錢的,但有d人持住出生起富貴家庭,唔體諒人地出生窮困就一味說人地唔上進,你認為這種人真係人見人愛嗎??
匿名
原帖由 Guest from 219.77.181.x 於 2008-2-24 12:08 發表
仲有黃仁龍出身公屋都做到大狀,又唔見你學下人?

人地做大狀都可以謙卑,又唔見這種人做大狀唔學下人?
derSee
//好呀好呀,快D攞個事實出黎,我就最鍾意聽事實架啦.//
呢d基基最鐘意炒作0架啦~
走來講幾句廢話,以為自己就係叻~~

原帖由 Jom 於 2008-2-3 16:21 發表

好呀好呀,快D攞個事實出黎,我就最鍾意聽事實架啦.

到時睇吓邊班友仔死雞撐飯蓋咁抵死,拖出去左右兩面各星七十個七巴都好喎.呢位世兄/賢姊亦無需用過客身份留言啦,登個靚錄咪等人以為離教既/耶教既做人做事都剩係 ...
derSee
唔知呢個基基男比起d非基又有幾好呢?
如果係好0既,咪係損失0羅~
如果唔係好0既,就係甩難0羅~

原帖由 Jom 於 2008-2-3 11:45 發表
嘩!咁好?俾個識七年既基基男友飛咪可以重生囉!順手過番D要自己面對問題既生活,前途一片光明喎!

有時人就係咁,塞翁失馬.你以為佢好可憐,又唔識戶省又盛,但其實人生路上本來就係希望處處,只要你一日未死,一日都可以憑 ...
匿名
我講這種人相信起離家的主要成員都知我係講緊誰了,大家有興趣問下佢地究竟是誰囉