沙文
很多人在一知半解的情況下妄議朝政,對天主教諸多批評,其實都係源於對人生體驗不足以致對聖教會有所誤解。
佢地以為天主教唔准人用蔣介石的佩劍係迂腐過時,但係其實當中係有用意的。如果您有以下經驗,您就會完全明白。

我有一個朋友,同我分享佢嘅經歷。有一睌,佢喺出面玩完返屋企。點知一入房,老婆要佢即刻交功課。本來平時佢都慣曬,係應付到嘅。但衰在那一夜佢疏於self discipline, 玩咗兩次,而老婆又殷勤體貼用口賜蔣介石的佩劍畀佢,咁就出問題嘞。

有幾多功課能夠交出,事後一睇把劍,一目了然冇得走雞,我的好朋友百口莫辯!如果唔用,咁交咗幾少嘢,事如春夢了無痕,死無對證。

佢同我講,嗰一刻,佢一生人第一次希望自己係天主教徒,有理由唔用得這把佩劍。
beebeechan

咁你教精你朋友, 下次做完唔好掉笠, 打包返屋企。
遇到老婆要交功課, 缷笠時來個偷天換日, (好似賭神換牌咁, 當然要操練一下手法)
咁就足秤哩
抽刀斷水
雖然都睇得明,但唔知「蔣介石的佩劍」既出處。
沙文
畀心機讀歷史啦
https://www.sohu.com/a/461864427_557768
beebeechan
畀心機讀歷史啦
沙文 發表於 2022/2/13 00:52

人地依家全心慕道嘛
beebeechan
我的好朋友百口莫辯!如果唔用,咁交咗幾少嘢,事如春夢了無痕,死無對證。
沙文 發表於 2022/2/12 23:51

其實如是用足料, 交完差都會有流沙飽既現象

呢啲, 騎慣既老手都識睇
沙文
回覆 6# beebeechan
這個suggestion難度就較2樓有可行性。平日儲定一樽慢慢用。

beebeechan

回覆 7# 沙文

裝滿個樽, 容乜易空倉, 沽清?
提早彈盡糧絕哩

不如, 外賣一碗腐竹白粥

(不過記得叫師傅走青, 唔係就好易穿崩)
沙文
做人切忌死牛一便頸。長期浸淫被聖經導致固態思維。唔駛下下都福杯滿溢嘅。
抽刀斷水
真係令我呢個慕道者眼界大開
沙文
您慕道就要學懂將適當的宗教思想運用在適當的情況。恩典夠用咪得咯,要咁多黎把L咩
beebeechan
做人切忌死牛一便頸。長期浸淫被聖經導致固態思維。唔駛下下都福杯滿溢嘅。 ...
沙文 發表於 2022/2/14 00:11

不過, 呢到話要足秤, 要有 minimum order 嗰個, 又係你
beebeechan
您慕道就要學懂將適當的宗教思想運用在適當的情況。恩典夠用咪得咯,要咁多黎把L咩 ...
沙文 發表於 2022/2/14 00:38

你呢種話, 真係權朗占卜講預言咁
空空泛泛, 實有瓣會中
沙文
呢種乜L都包曬亦係貴教文化很重要一環。Rom 8.28 都係咁啫
beebeechan
呢種乜L都包曬亦係貴教文化很重要一環。Rom 8.28 都係咁啫
沙文 發表於 2022/2/14 01:46

唔係喎,
嗱:
迦拉達書:Chapter 5

本性私慾的作為是顯而易見的:即淫亂、不潔、放蕩、
20崇拜偶像、施行邪法、仇恨、競爭、嫉妬、忿怒、爭吵、不睦、分黨、
21妒恨、【兇殺】、醉酒、宴樂,以及與這些相類似的事。我以前勸戒過你們,如今再說一次:做這種事的人,決不能承受天主的國。

係咁依數一數, 都有16味係唔包嗄喎
沙文
嚇鬼咩。結構性冇得決嘅。有confession咖嘛
beebeechan
嚇鬼咩。結構性冇得決嘅。有confession咖嘛
沙文 發表於 2022/2/14 04:02

呢啲就係以為打咗疫苗就唔使守限聚令既心態嚟

係「因信稱義」既副作用嚟
沙文
係呀,不如人人打曬3針再封城3年加每日驗3次先穩陣
beebeechan
係呀,不如人人打曬3針再封城3年加每日驗3次先穩陣
沙文 發表於 2022/2/14 07:18

呢啲唔係防疫專家既忠告指引嚟, 係叫走火入哂魔.
正如中世紀嗰個俄利根怕用自已條根犯罪就去自宮一樣, 呢啲唔係天主既指引嚟。
沙文
世紀以來紀錄顯示貴教嘅指引唔夠嘛,所以雖然表面上信徒多,但主耶穌一早批死你地門小路窄,真正能承受天主國嘅寥寥無幾。若能採用教徒互相舉報犯罪,每日寫檢討交畀神父批閱睇下其中有冇當事人自己都不自覺的罪行,等聖教會予以及時糾正,咁先幫助到大家過聖潔嘅人生,同時,傳教quota不達標要在主日開會批鬥,世界就更安寧。