沙文
老母節,大家都祝阿媽快樂。我雖未能免俗,但有點條氣唔順。

孔子20世孫孔融曾發表重要講話:您地兩位一夕春風生我出來,我只不過係一件byproduct. 我做乜L嘢要多謝您?
「父之於子,當有何親?論其本意,實為情欲發耳。子之於母,亦復奚為?譬如寄物瓶中,出則離矣。」
《後漢書 鄭孔荀列傳》

事實係,就算佢地係曾經努力令我幸福而我又真係覺得這一生都算快樂,都只不過係好彩,其實雙親對此係冇乜把握嘅,純粹係博一博,博到,我就尚算有短暫快樂,博唔到,到最後佢地都冇眼睇,又唔駛佢地負責。佢地咩咩咩之時唔通有心中諗住我咩?完全係佢地兩位自己玩之嘛。咁都要我多謝您?唔係下話?
不過,我性格easy going. 講多謝都係一句啫,我又唔係好計較。

Happy mother's day. Mom.
beebeechan
老母節,大家都祝阿媽快樂。我雖未能免俗,但有點條氣唔順。

孔子20世孫孔融曾發表重要講話:您地兩位一夕 ...
沙文 2022/5/9 03:52 提交

你老母生咗你之後就係犧牲佢地既快樂嚟令你快樂喎。
佢哋犧牲咗唔少扑野既春宵,因為你要餵夜奶吵百囉
沙文
我犧牲大好L多。為了滿足佢充滿母愛做媽咪的溫馨感,我要返學聽衰先生講書悶L到嘔電,返屋企又畀佢督住做功課溫習,測驗考試,又要守校規不能裝女同學裙底估佢今日底褲咩色。到大個又驚搵唔到嘢做,到搵到嘢做,娶嗰個又一定唔會係最愛嗰個。咁雖然娶的唔係最愛,都要搵錢畀佢洗,到搵到錢,97又差唔多到,咁到走得甩97,但又要不斷地resist基督教……總之成世都有嘢煩,煩之不盡,就係因為佢地兩位嗰晚所執的一劑,佢玩一陣而我就煩一世。
beebeechan
我犧牲大好L多。為了滿足佢充滿母愛做媽咪的溫馨感,我要返學聽衰先生講書悶L到嘔電,返屋企又畀佢督住做功 ...
沙文 發表於 2022/5/9 09:30

之不過.......你又好享受人間魚水之歡, 遊巫山之大樂啵
沙文
不作無聊之事,何以遣有涯之生,魚水遊巫山,都係苦中作下樂啫。
唔通人生本身都苦過dd, 又加埋信耶穌咁捉蟲咩。
beebeechan
不作無聊之事,何以遣有涯之生,魚水遊巫山,都係苦中作下樂啫。
唔通人生本身都苦過dd, 又加埋信耶穌咁捉 ...
沙文 發表於 2022/5/10 00:01

咁你知唔知你係有自由旨意唔要此生的?

(著件「Z」T-shirt 去烏克蘭馬里烏波爾走一走)
沙文
如果規定一定要信耶穌,我一定會execute自由旨意
beebeechan
如果規定一定要信耶穌,我一定會execute自由旨意
沙文 發表於 2022/5/10 00:12

伯多祿都話過唔會拋棄耶穌哩
伯多祿卻回答他說:「即便眾人都為你的緣故跌倒,我決不會跌倒。」
佢就扑到3次
沙文
以結果為目標先啱嘛。
佢真係冇拋棄耶穌哩
beebeechan
以結果為目標先啱嘛。
佢真係冇拋棄耶穌哩
沙文 發表於 2022/5/10 00:22

咁你唔需要execute 你既自由旨意, 唔使達標, 因為大前提不會實現嘛,
無人要你一定信耶穌喎

如果規定一定要信耶穌,我一定會execute自由旨意....之「如果規定一定要信耶穌」....
好似戴咗避孕套嚟扑野咁
beebeechan
沙文說:

如果我中咗Lotto Max頭獎, 我就..........

真係填乜都得。。。因為唔使旨意要對兌
沙文
世事嘅嘢好難講。您以為唔會發生,可能明日我就信畀您睇呢?天主嘅旨意畀您捉到嘅,就唔係天主啦。
beebeechan
世事嘅嘢好難講。您以為唔會發生,可能明日我就信畀您睇呢?天主嘅旨意畀您捉到嘅,就唔係天主啦。 ...
沙文 發表於 2022/5/10 02:57

就算你明日信, 都無需為「如果規定一定要信耶穌」對兌。
沙文
或者聖神係咁規定呢?who knows
beebeechan
或者聖神係咁規定呢?who knows
沙文 發表於 2022/5/10 06:41

你啲「或者」「如果」「可能」一籮籮.....你批發都得
「或者」「如果」「可能」包裝下, 咪就係叫「九翕」囉
沙文
檢討下,又真係幾九翕

撒辣依就對亞巴郎說:「請看,上主既使我不能生育,你可去親近我的婢女,或許我能由她得到孩子。」亞巴郎就聽了撒辣依的話。

如果你們是誠實人,叫你們兄弟中一個人留在拘留所內,其餘的人可帶糧食回去,解救家中的饑荒。
beebeechan
撒辣依就對亞巴郎說:「請看,上主既使我不能生育,你可去親近我的婢女,或許我能由她得到孩子。」亞巴郎就聽了撒辣依的話。
沙文 發表於 2022/5/10 19:46

一啲都唔係九翕, 仲係好貼現實

烏克蘭就有大量「撒辣依的婢女」出租
(不過, 依加打緊仗, 業務暫停)

https://parentage.pro/surrogacy_in_ukraine
beebeechan
如果你們是誠實人,叫你們兄弟中一個人留在拘留所內,其餘的人可帶糧食回去,解救家中的饑荒。
沙文 發表於 2022/5/10 19:46

你個孖展戶口都要有足既抵押資產先有得玩哩....你識唔識架?
沙文
您承認"一啲都唔係九翕"就夠了。唔駛再講孖展
beebeechan
您承認"一啲都唔係九翕"就夠了。唔駛再講孖展
沙文 發表於 2022/5/10 21:44

我係話經文唔係九翕,
沙文就係九翕
雖然大家都係文