沙文
猶太佬作創世古仔,其實有十分睿智的一點係我真心佩服。

唔同儒家佬以為人性本善。猶太佬睇得出善同惡唔係born with, 而係植入思想,人要食咗分別善惡果先致識分別善惡。不過就用一個創世古仔來包裝這個theory.

善惡,係一樣無中生有嘅嘢,人唔係一定要定義拖盲公過馬路就係善,乞兒兜搶飯食就係惡,這些標凖其實係您老竇畀錢學校自幼同您洗腦灌入去的,定出來的標準,冇物理證據話咁就係善、咁就惡,純粹靠口噏。

點解上帝唔准人食分別善惡果呢?原先佢係冇打算要人識得分別善惡嘅,因為唔識分別善惡,人就永遠係原始社會,同馬騮冇分別,發展唔到文明,邊個有嘢食收埋就畀人搶曬,邊個最好打就霸曬全部靚女,其他人只分到阿婆。所以就只能係群居馬騮原始社會。

識得分別善惡,發展文明,人就受到呢樣根本不存嘅嘢約束。但係冇佢又冇文明,只能做Australopithecus,這就是人類的悲劇。

做Australopithecus係咪一定痛苦過而家?有文明對地球、對宇宙有咩好處?地球冇人類,環境係咪會衰過而家呢?可能,當初上帝唔想人食禁果,理由就在於此,人由一開始就係自己攞黎衰。

創世紀其實講嘅係呢樣嘢。
beebeechan
猶太佬作創世古仔,其實有十分睿智的一點係我真心佩服。

唔同儒家佬以為人性本善。猶太佬睇得出善同惡唔係 ...
沙文 發表於 2022/5/20 00:13

你呢舖就唔係作經, 係真的唔曉經

你以為「知善惡」就係人食咗果後才知「拖盲公過馬路就係善」,「乞兒兜搶飯食就係惡」...天主唔想人食果想人好似Australopithecus 咁, 所以亞當仔娃妹食咗果其實係好事嚟。

溫馨提示, 老師教教你:
「知善惡」者, 係話善與惡, 是由天主來定, 不是由人來定。正如你話:「啲麻甩佬係街見到蘿莎蓮索就騎上去插一輪, 唔係惡嚟, 係教佢享受身體開心咋」...咁呢個社會就該燴囉。

當仔娃妹食咗果, 上主話佢地「知善惡」, 就係話善與惡由佢地自把自為來定。 不是依天主當時說的:吃那果是惡, 不要吃…
好比今日法律上寫...姦人妻女是惡, 不要做。
beebeechan

人「知善惡」會點樣:
好似羅賓漢, 梁山泊108條友...明明係強盜山賊土匪, 就說成是英雄

流垊黑暴義和團就說成是愛國烈士

https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=14610&extra=page%3D1
樓主可能不知道基督教的黑暗面,我近來看到一個case,年輕猶太女孩信錯基督徒愛郎,累死了自己父親和整個種族,後悔不已,決定將自己頭顱懸掛在屋外,警示大家切勿相信基督徒。

策劃恐襲被揭發定罪就說成是受害人, 好慘!
抽刀斷水
如果未食分辨善惡果,如何得知應該要遵從天主的說話,同時又應該要拒絕遵從蛇的說話?
kam
回覆 3# beebeechan
義和團嘅出現係因為清政府對基督徒姦淫擄掠無計可施又唔可以對壞人繩之於法
基督徒最叻就係洗腦
beebeechan
回覆  beebeechan
義和團嘅出現係因為清政府對基督徒姦淫擄掠無計可施又唔可以對壞人繩之於法
基督徒最叻 ...
kam 發表於 2022/5/20 15:34

說到洗腦, 你確定你自己的腦...(對基督徒姦淫擄掠無計可施又唔可以對壞人繩之於法)就没有一早被洗過了嗎?

1899年在山東義和團興起之初, 他們叫的口號是:
"不下雨,地發乾,全是教堂遮住天"。
(見中國近代史資料縱刊:《義和團》第1册,第112頁)

没有說是因「對基督徒姦淫擄掠」..

誰的腦給洗過了, 一目了然
beebeechan

當時盛行的民謠

提也没有提到傳教士基民「姦淫擄掠」

後加的「姦淫擄掠」是為提升你的仇恨憤怒感, 為流氓黑暴正義化
是誰加上去的洗腦劑???
beebeechan

眼睛藍.......都是罪行?

那洋妞波大....又要不要反一反!
beebeechan
如果未食分辨善惡果,如何得知應該要遵從天主的說話,同時又應該要拒絕遵從蛇的說話? ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/20 11:49

能辨善惡, 是人與走獸最不同的地方。
神造人.....那會不加上這個?

好比時下手機, 能拍照能拍片, 能上網是不可少的功能
有那廠家還生產只能作通話用途的手機? (無得撈喇的大龜細龜)
leefeng

人「知善惡」會點樣:
好似耶穌:明明係一個偷呃拐騙江湖神棍私生子,就說成是救世主?

梵蒂岡成個賊巢,出產去全球殺戮姦淫的賤種神棍,就說成是聖人應被封聖 ( 不知是殺人多的聖吖,還是奸得細路仔多的聖?)

從耶禍華+馬利亞+耶穌幾條友,再加埋所有封聖既神父牧師修女一班罪悪纍纍的神棍拆白黨...明明係強盜殺人犯強姦犯, 就說成是聖人同英雄?

究竟信呢種基督邪教耶穌邪教天主邪教既人/信徒,是否都是飛禽走獸,不能辨別善惡?

.
leefeng
當時盛行的民謠

提也没有提到傳教士基民「姦淫擄掠」

後加的「姦淫擄掠」是為提升你的憤怒感, 為流氓黑 ...
beebeechan 發表於 2022/5/20 20:13

近代咁文明又有所謂法律管制,
在自己西方的國家內,傳教士基民一樣「姦淫擄掠」

傳教士基民殺小孩子殺其他信仰的民族,迫人信教,
乜都夠膽死去做的基督教徒已經有N多事實樣板大家睇了。

乜仍然有人認為傳教士基民在中國是乖乖的小小羊只在纯粹傳教嗎?

再進一步去分析一下,基督教在中國如果沒有做了鄉民無法忍受的壞事,
根本沒有那些N多【教案】的發生了吧?

一個在現代仍然够胆無視道德法律報應,惡事做個不停的羊皮狼基督教,
是那一隻天真無“牙”的畜生仍然相信,和無恥到四處去宣傳基督教是純過蒸餾水的好教?

.
beebeechan
近代咁文明又有所謂法律管制,
在自己西方的國家內,傳教士基民一樣「姦淫擄掠」

傳教士基民殺小孩子 ...
leefeng 2022/5/20 23:28 提交

你一向出帖只有屎料
今次更無料
只有屎
上流寄生族
你一向出帖只有屎料
今次更無料
只有屎
beebeechan 發表於 2022/5/20 23:54
你好有料【肥田料】。
上流寄生族
你一向出帖只有屎料
今次更無料
只有屎
beebeechan 發表於 2022/5/20 23:54
你無料,就话人冇料。
唔顺耳,就话人屎料。

典型基督教思想。

难怪基督教2千年來不倒https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=1467&from=recommend_f
kam
義和團運動,是一宗發生於晚清1900年、受朝廷支持的武裝排外暴亂。

庚子國變
Siege of Peking, Boxer Rebellion.jpg Battle of Tientsin Japanese soldiers.jpg Beijing Castle Boxer Rebellion 1900 FINAL courtesy copy.jpg
上:美國部隊攀爬北京城牆
中:天津之戰中的日本士兵
下:北京之戰中的英日聯軍
日期        1899年(光緒25年)秋-1901年(光緒27年)9月7日
地點       
大清山東省、直隸省
結果        八國聯軍勝利,清廷簽訂辛丑條約
參戰方
八國聯軍:

大英帝國
俄羅斯帝國
大日本帝國
德意志帝國
法蘭西第三共和國
美國
意大利王國
奧匈帝國
(以下僅被宣戰但沒有加入八國聯軍)

西班牙王國[註 1]
比利時王國[註 2]
荷蘭王國[註 3]
清朝 東南互保
義和團
大清

Flag of Korea (1899).svg 在華大韓帝國自衛武裝
指揮官與領導者
英國 竇納樂
英國 愛德華·霍巴特·西摩爾
英國 阿爾弗雷德·蓋斯利
俄羅斯 葉夫根尼·伊萬諾維奇·阿列克謝耶夫
俄羅斯 尼古拉·連納維奇
俄羅斯 亞歷克塞·庫羅帕特金
俄羅斯 保羅·馮·倫嫩坎普夫
日本 福島安正
德意志帝國 阿爾弗雷德·馮·瓦德西
美國 阿德納·查菲
清朝 李鴻章
清朝 李鴻章舊部梅東益
清朝 袁世凱武衛右軍
清朝 盛宣懷
清朝 張之洞
清朝 許應騤
清朝 劉坤一
清朝 王之春
趙三多
曹福田
張德成
清朝 慈禧太后
清朝 毓賢
清朝 榮祿
清朝 載漪禁軍八旗虎神營
清朝 李秉衡
清朝 聶士成部武衛前軍
清朝 馬玉崑部武衛左軍
清朝 宋慶部武衛左軍
清朝 左宗棠舊部董福祥甘軍
清朝 馬福祿部甘軍
清朝 馬福祥部甘軍
清朝 馬福興部甘軍
清朝 天津鎮總兵羅榮光部
清朝 直隸總督裕祿部
清朝 山西劉光才、李永欽部忠毅軍
兵力
華北聯軍人數不詳,後期德軍增兵至萬餘人,東北俄軍較多
1900年6月14日天津戰鬥打響前天津市區內武裝的義和團有3萬人,天津失守後北窪之戰打響前集結在天津城郊高家村義和團2萬人、步槍1,200支[1]
人數不詳
傷亡與損失
陣亡日軍人數以靖國神社為準、約500—1,000名俄軍陣亡、德軍至進攻山西固關時45人殘廢[2],英屬印度陸軍第四團(英語:4th Punjab Infantry Regiment)Arthur Robertson Browning少校在秦皇島附近的撫寧被千名武裝義和團擊斃[3][4]。
傷亡不明
3.2萬名中國基督徒和200名傳教士被義和團殺害或在同義和團及山西清軍的戰鬥中陣亡(中國北部)[5]
清朝甲午戰爭戰敗後,西方列強劃分在清朝的勢力範圍,中原基督徒增加,中原北部農村頻繁發生宗教案件,又逢天災及宮廷權力爭鬥激化的情況下,黃河北岸農民與中原基督徒之間時常發生衝突。1900年春季衝突激化,發展為武裝排外暴亂,直隸成千上萬習練義和拳並號稱「義和團」的當地居民動用私刑處死了大量基督徒與外來的西人,並縱火燒毀了教堂和基督徒房屋。整個運動並無嚴密的組織或統一的領袖,而是一場自發的群眾行動,行為矛盾且混亂,慈禧太后對此事的態度也多次反覆。至同年6月,慈禧太后暫時決定利用並允許義和團進駐北京[6],義和團又先於清軍進攻天津租界,庚子五臣諫言朝廷取締犯罪行為被處死。最終釀成俄羅斯帝國、德意志帝國(佔領後才到)、法蘭西第三共和國、美利堅合眾國、大日本帝國、奧匈帝國、意大利王國和大不列顛及愛爾蘭聯合王國八國組建八國聯軍遠征天津和北京,引發八國聯軍之役。
beebeechan
義和團運動,是一宗發生於晚清1900年、受朝廷支持的武裝排外暴亂。

庚子國變
Siege of Peking, Boxer Rebe ...
kam 2022/5/21 10:43 提交

一副臨急抱維基。
kam
回覆 16# beebeechan
駁唔到就話人引用維基百科
beebeechan
駁唔到就話人引用維基百科
kam 發表於 2022/5/21 11:16

貼堆維基(仲係啲初階入門資料嚟)就以為已令對手百詞難辯?
想得美囉。真係大便高手!

(1)就以你貼的一堆, 也是没有話傳教士基民如何「姦淫擄掠」

(2)
文中字句:
受朝廷支持的武裝排外暴亂

3.2萬名中國基督徒和200名傳教士被義和團殺害

「義和團」的當地居民動用私刑處死了大量基督徒與外來的西人

呢啲字眼, 係褒, 定係貶呢?

貼堆原來係打自己嘴的文站台...真白痴!

真係你唔出聲無人話你啞囉, 企番埋一邊睇老師寫野仲好哩!

有啲腦(人頭豬腦)好易洗, 慳水又慳力
kam
回覆 18# beebeechan

睇埋下面先惡啦,死耶撚
beebeechan

睇埋下面先惡啦,死耶撚
kam 發表於 2022/5/21 22:57

睇埋下面? 你想露毛?