beebeechan
近代教案或民教衝突頻發迭起,連綿不絕,甚至成了晚清的一道“風景線”。在這些教案中,最出名的就是天津教 ...
kam 發表於 2022/5/22 17:44

你呢段貼文唔止唔係反駁我,仲証明我#51講既野係無錯。
(係你胡塗定係根本亂膠貼,不知內容?)

在爭地官司中,連巡撫也判傳教士應有權建堂。
班村民不理判決,只係一直唔順氣,付諸暴力。
橫蠻無理。拳頭大過天。(好似呢到條瘋狗下流蟲、依加加埋你,以為講粗口就係道理。)
beebeechan
近代教案或民教衝突頻發迭起,連綿不絕,甚至成了晚清的一道“風景線”。在這些教案中,最出名的就是天津教 ...
kam 2022/5/22 17:44 提交

亂貼一通,不求甚解。

於光緒十八年(1892年)指令將宅基讓與教民,……………在士紳無力維護玉皇閣的情況下,村民開始求助於義和拳。

1892年仲未有義和團出現,何來「求助義和團」?
識史既就笑死咗。
唔識史既你就以「屎」為快。
leefeng
新界好多地用左嚟起丁屋,租俾人。
你愛耕田種菜係你既事。
你有無權唔俾人起屋?仲要去搞刑事毀壞,傷人。 ...
beebeechan 發表於 2022/5/22 15:14

你既理論係:
只要基督教在中國冧惦(誘騙)中國教徒,
肯捐獻中國土地主權給你們基督教,
你們基督教就可以恣無忌憚在中國遍地起耶穌教堂?

不如基督教在中國各地的教堂旁邊起埋一個二個核彈基地吖笨,唔使「教案」囉,
邊個中國人夠膽唔信基督督教就告上北約或聯合國,打到你中國人信耶稣為止,
邊個中國共產黨唔服就用核武炸叉你吖?

在別人的領土上重聲大夾惡?
你班死耶撚的衰欵係代代相傳,十足你個教的殘暴不仁一個撚樣!

leefeng

在爭地 ...
beebeechan 發表於 2022/5/22 20:57

講到橫蠻無理,拳頭大過天,邊個夠你班耶撚吖?
咪扮無辜小羊羔囉,你們基督教一得勢,食人唔
leefeng

咪扮無辜小羊羔囉,你們基督教一得勢,食人唔吐骨㗎!

中國有教案,有八國聯軍樣板!
美加澳有文化滅絕,殺土著同孤兒 樣板!
印度,印加有殺別人子女來迫人信教樣板!

還有強姦性侵小孩子呢?神父玩同性戀開party呢?斂財呢?扮唔知?

乜你班白痴耶撚以為自己個耶穌教十分有道德和高尚咩?

.
beebeechan
咪扮無辜小羊羔囉,你們基督教一得勢,食人唔 ...
leefeng 2022/5/22 23:34 提交

癲狗喪吠
擾人討論
beebeechan
清末很多基督教會來到中國傳教,但他們發現他們的教義對於中國人的吸引力非常有限,而他們建設的育嬰堂也沒 ...
kam 發表於 2022/5/21 23:50

呢一帖仲說明傳教士在中國是:
教會收養孤兒, 建設育嬰堂;
幫助窮人打官司, 「正義」沒有不伸張的

雖說施恩莫望報, 但中國人(尤其係被洗咗腦過啲)
就係咁:

leefeng
kam
身為基督徒,自己講淫詞毫無悔意,仲執住人哋鬧佢係「死耶撚」
kam
貼文寫得唔夠清楚 有利自己 就唔介意係「市井之徒論史」
可以斷章取義嘅貼文就斷章取義
唔可以斷章取義嘅貼文就話佢唔可信、一係無視
同呢種人無討論空間
beebeechan
唔可以斷章取義嘅貼 ...
kam 發表於 2022/5/23 14:09

「貼文」同「討論」又真係兩回事嚟。
我論, 你貼.....好似打網球對打乒乓波仔咁.....的確無乜空間。
beebeechan
唔可以斷章取義嘅貼 ...

所以話你呢啲一味靠貼係唔識乜叫討論。
成篇文掉係到就以為人人都同你放眼既焦點一樣咁...
猶如新聞女主播, 有人睇佢地既言談舉止, 有啲人就只關心佢地嗰到愈來愈勁, 有無飛釘 (同你點睇堆貼文, 都係斷章取義)
https://www.peekme.cc/post/1023768

你不如去學學乜野叫討論, 然後先返嚟喇
beebeechan
身為基督徒,自己講淫詞毫無悔意,仲執住人哋鬧佢係「死耶撚」
kam 發表於 2022/5/23 12:30

我啲淫話係對條淫人講既
我都無淫你, 你一開聲就撚我啵

你肯收番你個死揶撚
我篇篇你同你淫詩作對都得
beebeechan
同呢種人無討論空間

你能反駁我的空間, 的確不多.....窄門囉
leefeng
黑暴期間夠話太子站打死人警察用地鐵運屍。美少女示威者在警署被輪姦哩。

得把口唱 ...
beebeechan 發表於 2022/5/22 01:20

你講的黑暴謊言同美少女謊言都多是基督教徒,陳日君天主教係慕後黑手主謀人,虧你還有瞼講出來?
基督教徒真是不知羞恥為何物!

leefeng
癲狗喪吠
擾人討論
beebeechan 發表於 2022/5/23 01:25

同你們這些基督教專講大話的淫棍,破壞社會安寧,大家唔使客氣!
上流寄生族

在爭地官司中,連巡撫也判傳教士應有權建堂。
班村民不理判決,只係一直唔順氣,付諸暴力。
橫蠻無理。拳頭大過天。(好似呢到條瘋狗下流蟲、依加加埋你,以為講粗口就係道理。) ...
beebeechan 發表於 2022/5/22 20:57
。巡撫,可能收了基督教 不少$,。。。。。。

。因此,村民一直唔順氣。

基督教,专误导。
leefeng
呢一帖仲說明傳教士在中國是:
教會收養孤兒, 建設育嬰堂;
幫助窮人打官司, 「正義」沒有不伸張的

雖說施 ...
beebeechan 發表於 2022/5/23 03:41

教會收養孤兒, 建設育嬰堂?
用來性侵做性奴?拎來賣斂財?或虐待至死?

传教士明面上是在帮中国建医院和学校,暗地里其实是愚弄中国百姓

据统计,截止1899年底,洋教士在华设立的医院共61个,美国占32个,创办的学校学生16836人,美国就占9759人,远远超过老牌帝国主义英国。洋教士们在"圣洁"的面纱的遮掩下,除了妄图从精神上征服中国外,还干着其他种种罪恶勾当。

從廣州到加拿大,從上海到愛爾蘭,西方傳教士到底殺了多少小孩?

https://news.sina.cn/global/szzx/2021-07-08/detail-ikqciyzi8923609.d.html

教会性侵儿童案,33万孩子落魔掌,被用十字架强姦

https://www.sinovision.net/home/space/do/blog/uid/1894/id/423708.html

神職人員向9個月大嬰兒施暴虐待強姦及電擊

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29853414

.

leefeng
幫助窮人打官司,

beebeechan 發表於 2022/5/23 03:41

打完官司傳教士就同個窮人講:你要感恩,冇錢奉獻就捐你老豆老母個山墳塊地起教堂啦!
kam
回覆 77# 上流寄生族

前面咪一路講地方政府偏幫教民,佢扮唔知道之嘛
呢個死耶撚都唔係討論
由佢單機吧
唔好覆佢唔好理佢