leefeng
佛寺也來個哥德建築, 又是誘惑誰?
beebeechan 發表於 2022/6/24 21:30

不是佛寺也來個哥德建築, 而是天主基督教關門大吉,賣給佛教,佛教把件禍害性母耶穌像改成佛陀啫!

信徒漸凋零 英國教堂淪為酒吧
已經關閉的歐洲教堂統計數字很難取得,個別國家的數字卻可以說明現狀。
英國國教會每年大約關閉二十座教堂;丹麥約有二百座教堂無以為繼或使用率偏低。
過去十年,德國的羅馬天主教會已關閉大約五百一十五座教堂。

https://www.merit-times.com/NewsPage.aspx?unid=384550
抽刀斷水
不是佛寺也來個哥德建築, 而是天主基督教關門大吉,賣給佛教,佛教把件禍害性母耶穌像改成佛陀啫!

...
leefeng 發表於 2022/6/24 22:28

原來係咁,佛教都幾環保,唔拆咗再重建。
beebeechan
原來係咁,佛教都幾環保,唔拆咗再重建。
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 01:32

睇你點樣去縯繹哩,
究竟係天主教凋零無錢要賣堂, 定係佛門無錢建寺, 要執夜冷二手教堂咁呢?
抽刀斷水
佛門有錢好,還是無錢好?

beebeechan

自古有謂, 人能敵患難, 不能敵富貴。
商埸合夥人, 夫妻,  朋友, 神父, 佛僧.....人神關係..都會是一樣.

腐敗的事, 不是基督教獨家代理的…
有辣妹, 幾千萬....放在眼前, 唔起痰就真係要好高修為先得!
beebeechan

舊約中, 猶太人最苦難時, 與神的關係是最好的, 人日日向神祈求。公元前6-7世紀時, 富甲一方, 繁榮得很, 卻是在信仰上最敗壞的時候。
這幾位尼姑佛僧, 在窮時可是虔誠佛子, 一旦面對大堆$$$$$$$, 誘惑實在又太大, 功力未夠,

這段時間便出了五大先知12位小先知, 著書立說, 罵盡當權者, 行錯路的猶太人.....可惜都是聽不入耳。
(聖經, 在史實, 故事上可以不真實, 但寫人性.....就很真, 真理囉)
beebeechan
他朝有日, 抽水網站有大量善款湧入, 唔知亞抽仲可唔可以咁清高?
beebeechan
佛門有錢好,還是無錢好?
抽刀斷水 2022/6/25 11:26 提交

你既焦點放得太重在「有」與「無」,忘記了是否罪過是在「怎樣運用」。
抽刀斷水
他朝有日, 抽水網站有大量善款湧入, 唔知亞抽仲可唔可以咁清高?
beebeechan 發表於 2022/6/25 11:59

你覺得我現在好清高咩?

這些所謂宗教「敗類」,其實只是預先在現世實現天堂/極樂世界而已。也是實行「活在當下」的思想。
beebeechan
你覺得我現在好清高咩?

抽刀斷水 發表於 2022/6/25 17:46

你都不清高, 那又何必嘲笑不夠清高的人呢?
如性侵, 貪財....偽善......
正如基督徒常說: we are all sinners.
(N-1....那論欄, 摺咗佢哩)
beebeechan
.
這些所謂宗教「敗類」,其實只是預先在現世實現天堂/極樂世界而已。也是實行「活在當下」的思想。
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 17:46

基督宗教相信人死後有復活及來世的生命。
受撒殫影響下的就極力推銷「活在當下」「人死如煙散」的概念, 來生.....無咁既事架! 唔好信

但人, 雖口中說「活在當下」, 實際上又不時都為未來打算的:
勤力讀書,
供樓,
買保險,
供強積金,
投資,  做定期,
做gym, 打疫苖;
屋企裝鐵閘, 打風時用膠紙貼窗..防乜防物
抽刀斷水
所以你們不要為明天憂慮,因為明天有明天的憂慮!一天的苦足夠一天受的了。

唉,又有教徒唔聽書。
抽刀斷水
你都不清高, 那又何必嘲笑不夠清高的人呢?
如性侵, 貪財....偽善......
正如基督徒常說: we are all sinn ...
beebeechan 發表於 2022/6/25 20:54

我可以貪財,可以婚前性行為,可以買豪宅,可以攬女去夏威夷,因為我無叫人唔好咁做,亦無受相關教條所約束。
beebeechan
我可以貪財,可以婚前性行為,可以買豪宅,可以攬女去夏威夷,因為我無叫人唔好咁做,亦無受相關教 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 21:49

咁係咪抽老豆唔應該叮囑抽仔行路返學時, 過馬路要小心, 睇車........
因為抽老豆都會唔小心扔野既
beebeechan
所以你們不要為明天憂慮,因為明天有明天的憂慮!一天的苦足夠一天受的了。

唉,又有教徒唔聽書。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 21:47

你未聽過書就真。

全段經文(唔係淨係一句)係叫人信賴天主, 有天主安排。不用操心煩惱
正如在荒野中的以色列人, 每日都有瑪納, 天主自會照料。
「活在當下」「今朝有酒今朝醉」既概念中係無天主既
抽刀斷水
有天主安排。不用操心煩惱
beebeechan 發表於 2022/6/25 22:11

呢個咪係天主教徒版本既活在當下既精神囉。
beebeechan
呢個咪係天主教徒版本既活在當下既精神囉。
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 23:08

既然你說到是「兩個版本」,, 那當然是有不同囉。
你的「活在當下」強調没有明天, 不用計劃。
耶穌那句:「所以你們不要為明天憂慮,因為明天有明天的憂慮!一天的苦足夠一天受的了。」
清楚說明是有「明天」的。
天主没有叫人不要為明天打算和做計劃, 反對的是憂慮。

說話, 也在乎人怎要去縯繹。
即使是「活在當下」, 說珍惜天主今天給你的快樂, 抓著它, 好好享受。
leefeng
珍惜天主今天給你性侵小童至出血的快樂, 抓著它, 好好享受