匿名
文雅言 - 我讓步

曲、詞、唱:文雅言

好 絕對講得好
認 前面沒去路
如果覺得她更好
別再阻我路 要走請趁早

蠢 被你騙得倒
抵 我自尋煩惱
輸得起 贏不到
也別懷疑我量度

其實你 沒有必要扮煩惱
在這刻演得太好
沒有人希罕擁抱

*好 今天終於知道
世上再找不到天荒地老
最真已透露 別裝作糊塗
終於證實誰被騙倒
在這天 厭倦了投訴
厭倦了狂哭禱告 我宣布讓步
不打算任你的態度決定前途

早料到這一天
為何從未發現
明知 你愛心太少
淨會講目前 承諾未兌現

這是我的膚淺
偏向著難度挑戰
愛一生 情不變 價值全難以實現

其實信共那不信注定錯
同負一軛怎可結果
自以為扼得到我

代價高 縱比天更高
也決不會於你腳前哭訴
日後倘若仍舊可再遇到
但求你能活得更好
Jom
大愛

回看時間和背影段段漸逝 誰曾放棄這關係
談這談那談往生就是虛偽 誰曾愛過亦放低

當天我共你 為人生製造完美 二人不理風雪 願寫下傳奇
可惜我是不會 崇拜遊戲 自傷自欺 無奈卻可悲

哪天 若你碰到 若找到更好
願你記得 誰伴你終老
邪靈幻覺打不倒
亦有一位放低跟你禱告

曾也捱過由各位靜靜定罪 無言卻叫你淌淚
誰對誰錯誰再蠢問亦恐懼 難明但亦沒法追

今天你共我 被旁觀者認為錯 沒能得到祝福 便得著咒詛
那位一天宣告 沒得認可 便應別過 寧願沒最初

願你記得 誰伴你終老
邪靈幻覺打不倒
望你身邊某位總待你好

誰某日喝令世間有神 誰某日會贈我永生
難過是耶經 一軛作祟 不會達到滿分
哪裡是錯 情深卻未信換來憎恨
十架中 的愛不要分 卻怎不憐憫
塵世愛侶每對腳印

願你記得 誰伴你終老
邪靈幻覺打不倒
願你一生看不清那一套

願你一生也不需要苦惱

匿名
如果有個耶教女仔好鍾意你,而你又好唔鍾意佢同耶穌,咁你地會點?
沙文
一開波就say no就太絕情,恐防會hurt到佢,我會俾一段時間嘅慰藉佢然後用比較婉轉嘅方法令佢知道我唔鍾意佢同耶穌
匿名
佢已經知道啦,但係佢可能覺得係神所安排,死纏爛打,十分恐怖
prussianz
原帖由 Guest from 116.48.89.x 於 2008-2-18 17:13 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=13983&ptid=1469][/url]
文雅言 - 我讓步

曲、詞、唱:文雅言

好 絕對講得好
認 前面沒去路
如果覺得她更好
別再阻我路 要走請趁早

蠢 被你騙得倒
抵 我自尋煩惱
輸得起 贏不到
也別懷疑我量度

其實你 沒有必要扮煩惱
在這刻演得太好
沒有 ...

both of u , 真有龍子华夏之才華~

sorry , i must pay my highest respects to any1
who can bring out-of-'the-blue her//his own chinese singable poems ,
the form of which must b 1 of the most difficultest
among all forms of literary works +
among all languages +
among all intellectual intelligence quests or tests

原帖由 Jom 於 2008-2-19 19:27 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=14039&ptid=1469]
[/url]
大愛

回看時間和背影段段漸逝 誰曾放棄這關係
談這談那談往生就是虛偽 誰曾愛過亦放低

當天我共你 為人生製造完美 二人不理風雪 願寫下傳奇
可惜我是不會 崇拜遊戲 自傷自欺 無奈卻可悲

哪天 若你碰到 若找到更好 ...

沙文
原帖由 Guest from 58.153.126.x 於 2008-2-19 14:25 發表
佢已經知道啦,但係佢可能覺得係神所安排,死纏爛打,十分恐怖
車,若果您鍾意佢而唔鍾意移鼠大聖,咁就話惡搞啫,您兩個都唔鍾意,有咩問題呢?
匿名
佢係果d又唔理一軛而且好衰既人

成日都煩住我,話要感動我信耶穌為止

果d人真係死心不息,死纏爛打架
匿名
呢個就係所謂一軛好例子
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BB%96%E5%95%9F%E6%99%BA
當然我就無乜唔好既例子,因為搵唔到
如果對住個自己唔鍾意又唔同信仰既人真係不如去死
沙文
佢點樣埋到您身呢?您冇小小details提供,冇得幫您喎
抽刀斷水
莊大俠你自己的手筆?真有才華~

翻開記憶,曾經有些朋友為我們獻唱鄭秀文的《薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉》,對這祝福十分感動:

戀 情懷做依靠
沿途甜或酸 仍然互相依靠
戀 從無要分宗教
無民族爭拗
常寧願一生至死都與你戀

真有滄海桑田之感觸呢。
匿名
我同佢係中學同學黎(教會學校)

唔知係唔係咁佢就覺得係神既旨意

佢果d又鍾意又傳教真係好恐怖架

呢d所謂愛真係送都唔要
抽刀斷水
佢鍾意你,咁你鍾意佢嘛?
沙文
而家您地係讀緊書定已離校呀?
匿名
好x憎

當然唔係做得咁表面
匿名
已經離校n年,佢連大學都讀埋
匿名
我個case同一軛唔同,佢係一廂情願不得止,仲要走過黎同我講耶穌,對住個咁既人只好認倒霉
沙文
原則上,我會歡迎此種情况。
您既然係唔會信,等佢同您講,好過俾機會佢同另一個較有可能信嘅人講。
您就為社會作出一啲貢獻啦
weakest
If your case is real, why don't simply tell him/her that you don't like him/her directly? It saves your (and his/her) time. 仲有, 又唔駛斷自己米路 (其他人見到你俾人纏住, 你都無運行la...). For presentation, you could just tell him/her that I don't like him/her because of the Christian belief, making him/her rethink carefully of the Christian belief...
匿名
#3#4#5已經講左,係佢已經知道,仲要死纏爛打,十分恐怖