抽刀斷水
原帖由 沙文 於 2008-3-26 04:00 發表
木旁一隻眼,莫非係「相」字,有咩數學名詞有「相」字呢?

方向錯了,沒有「相」。

狀元 榜眼 探花

含以上其中一個字。
沙文
榜眼乃狀元第2名,莫非係「2元1次方程式」之「2元」?
Step.King
榜眼係進士第二名呀 老豆~~~
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007100705211
沙文
此乃習慣稱呼嘛阿仔。您話「上京考狀元」又得,話「上京考進士」又得,好似您咁考唔到狀元,就只好做榜眼囉
抽刀斷水
原帖由 沙文 於 2008-3-26 20:24 發表
榜眼乃狀元第2名,莫非係「2元1次方程式」之「2元」?

雖不中亦不遠矣,有關的字已全中,只欠次序。
Step.King
原帖由 沙文 於 2008-3-27 05:15 發表
此乃習慣稱呼嘛阿仔。您話「上京考狀元」又得,話「上京考進士」又得,好似您咁考唔到狀元,就只好做榜眼囉

老豆, 人地係話「上京考省試/殿試」架~~~~
  人地up下你就當係真, 你同景教d無知教徒有咩分別???
沙文
分別就係人地up得啱我先會當真。以上的講法都啱,人家上京的目的,的確是考狀元、所參加的是進士科的省試/殿試,只不過係並非個個都考到啫,考生係有權考不中狀元嘛,好似您咁,考Standford失敗,但您仍是「考Standford」,冇人會因為您考唔到而話您考錯嘛。

好似今次嘅謎底咁,考狀元考不中而考了個次於狀元的榜眼,故為「次元」,咁咪啱囉!
weakest
點解無人會話"上京考榜眼/探花", 淨係話"考狀元"ka?? 我間U最高的grade係"A+", 但係D人淨係話"我要拿A" ja wor, 除咗我之外, 無人會話 "我要拿A+". 係唔係而家D人比較知足呢??
沙文
都係受到您啟發啫。因為佢地聽到您咁講,而又睇到您攞到嘅grade,就明白「理想同現實未必會等同」呢個道理囉。
抽刀斷水
恭喜哂!你估中了!
weakest
但係......咁都唔imply "理想同現實一定唔等同" wor...
沙文
講,就緊係可以天下無敵咖啦,您冇聽過牧師講「在神,叉事都能」咩?
但係,管治世界嘅唔係神,而係所有物理定律加上兩條宇宙終極真理,邊個知道宇宙終極真理#2何時發生作用呢?所以,您的豪情壯語,往往都係用「Prof 都離Q哂譜嘅,出啲咁嘅題目」來開脫
weakest
我會用: 攪錯啊, 淨係唔計我最高分果份assignment...
沙文
講大話!
您一定唔會話「攪錯」,您會話「攪X錯」!
weakest
我唔會將個"X" 放o係"錯"字的前面ka. 一陣D人以為個"X"解"not"咪大鑊. D人以為個prof. 攪啱咗咪死....
vincent123

7.天上有一個太陽(八筆字)
vincent123
8.主人房(六筆字)