沙文
24億唔係好勁啫, 基督教拿埋都有啦
沙文
就埋你嘅數據又點話, 我個人都算易話為
--------------------------------
伊斯蘭教成立於公元610, 基督教成立於公元30年, 假設現時伊斯蘭教人口19億, 基督教人口24億, 何者增速快?快多少

要回答這個問題,需要知道伊斯蘭教和基督教的年度增長率。根據最新的數據顯示,伊斯蘭教的年增長率為1.84%,而基督教的年增長率為1.27%。

如果假設伊斯蘭教在公元610年成立時就有一個人口為1的起始點,而基督教在公元30年成立時也有一個人口為1的起始點,現在伊斯蘭教的人口為19億,而基督教的人口為24億。那麼,從它們的起始點到現在為止,伊斯蘭教的增長率為每年增長1.84%,而基督教的增長率為每年增長1.27%。

因此,伊斯蘭教的增長速度比基督教快了0.57個百分點,也就是大約快了30%。
beebeechan
因此,伊斯蘭教的增長速度比基督教快了0.57個百分點,也就是大約快了30%。
沙文 發表於 2023/2/25 07:35

即係咁, 一間二, 三百人蚊型教會, 新嚟一, 二十人都會有10%增長
天主教會 12億, 要增加一個巴仙信徒已經難好多, 塞爆你個教會哩

所以, 淨係拎個「增長率」嚟威, 係無乜力水
沙文
你覺得難係因為你信德唔夠大啫, 耶穌話唔知咩咩好似芥子,明日大嶼都可以一條友噏幾句嘢搞掂......
沙文
同埋你成日discourage人, 咁就對於教會的增長非常之倒米啦.我明明都爭信㗎啦, 你又話我乜話我密, 又soul又spirit整到我frustrated, 覺得自己not deserved信主
beebeechan
同埋你成日discourage人,
沙文 發表於 2023/2/25 07:49

耶穌都discourage個富靚仔, 警告班門徒揹唔起十字架就咪嚟。。。。
(千其唔好笠亂趌起身就話信。。。要明白責任, 知道信甚麼先好嚟)

信, 受洗。。。唔同你跟susanna咁一夜情架
沙文
你又喺度亂鳩咁噏, 邊度有discourage條靚仔,叫佢沽家產咋嘛, 只要佢好似我咁諗住欣然接受咁咪得囉, 我係好明白責任之道信乜㗎, 係你自己信德唔好, 帶壞埋我
沙文
起跑線上人口差唔多, 阿拉伯半岛人口可能少一啲添, 但係人哋讓賽遲600年起跑, 咁都畀佢追到
------------------------------------------------------------------
公元一世紀時巴勒斯坦人口大約多少
公元一世紀時巴勒斯坦地區的人口數據不是很清楚,因為當時沒有現代意義上的統計和普查。根據一些學者的估計,公元1世紀時巴勒斯坦地區的總人口數量大約在250萬到400萬之間,但這只是一個大約的估計。

7世紀初葉的阿拉伯半島人口大約多少
7世纪初叶的阿拉伯半岛人口估计在200万到400万之间,具体数字因为历史记载的不确定性而存在差异。
beebeechan
起跑線上人口差唔多, 阿拉伯半岛人口可能少一啲添, 但係人哋讓賽遲600年起跑, 咁都畀佢追到
-------------- ...
沙文 發表於 2023/2/25 09:18

先不說回教傳播初期, 是用征服, 殺, 收保護費來對付非回教徒。

回教國家出生的嬰孩便是回教徒, 無得話唔制。
基督教是自願領洗.

在保守回教國家, 没有離教這回事, 離教機乎是死罪。
唔似西方國家, 有「離教者之家」。。如這個家放到阿富汗, 一早家破人亡哩。

所以, 比人頭時, 要比埋個「心」架。

在有自由選擇時, 有唔同睇法既。
抽刀斷水
基督教是自願領洗
beebeechan 發表於 2023/2/25 23:31

BB領洗有幾自願?

beebeechan
BB領洗有幾自願?
抽刀斷水 發表於 2023/2/26 01:33

你不懂天主教的事,
嬰兒領洗......不算是完成整個領洗過程
要他們過了12歲, 有足夠自我判斷能力, 要自願領「堅振 」聖事...才是完成。
沙文
個心就係咁樣講嘅:
貴教雖然離教較容易, 唔準許用蔣介石佩劍, 但是你哋寧願紮炮都唔肯多多生仔
https://new.qq.com/rain/a/20220306A01OR800

伊斯蘭離教咁難, 但係啲穆斯林兄弟唔理自己幾窮,都搏命出仔獻給阿拉, 先係真正有心

伊斯蘭教和天主教在不同的地區和時期的增长率都有所不同,因此很难做出一般性的比较。然而,从全球范围来看,伊斯兰教是增长最快的宗教之一,而天主教则是世界上最大的宗教之一。据估计,截至2021年,全球穆斯林人口约为19.5亿,而全球天主教徒约为13亿。虽然伊斯兰教和天主教的增长率可能因地区和其他因素而有所不同,但总体趋势是伊斯兰教人口增长较快,天主教人口也在增长但增长速度相对较慢。
beebeechan
都搏命出仔獻給阿拉, 先係真正有心
沙文 發表於 2023/2/26 03:43

乜回教有生仔係獻給亞拉既教條架咩??
沙文
你不懂天主教的事,
嬰兒領洗......不算是完成整個領洗過程
要他們過了12歲, 有足夠自我判斷能力,  ...
beebeechan 發表於 2023/2/25 10:36

我就懂, 我都係咁樣對Susanna.
佢第一日上工,我就伸隻手入去衫領嗰度摷摷摷, 然後同佢講 “不算是完成整個領摷過程”
要妳過了22歲, 有足夠自我判斷能力, 要自願搞我「堅振 」性事...才是完成。
beebeechan
我就懂, 我都係咁樣對Susanna.
佢第一日上工,我就伸隻手入去衫領嗰度摷摷摷, 然後同佢講 “不算是完成整 ...
沙文 發表於 2023/2/26 15:06

好唔好叫抽水開個鹹版?
沙文
回覆 95# beebeechan

貴教洗禮又唔落海鹽開鹹水?
點解12歲堅振?因為菊花開, 開燦爛?
沙文
乜回教有生仔係獻給亞拉既教條架咩??
beebeechan 發表於 2023/2/25 11:59

你話㗎嘛:
"回教國家出生的嬰孩便是回教徒, 無得話唔制。"
beebeechan
回覆  beebeechan

點解12歲堅振?
...
沙文 發表於 2023/2/27 01:11

嚟自猶太人傳統...男仔12歲有成人禮....耶穌12歲就係會堂讀經, 教班經師。
大個仔哩...做野自己負責任咁解

即係, 信....係出於自願, 唔係父母夾硬洗你
beebeechan
回覆  beebeechan

貴教洗禮又唔落海鹽開鹹水?

...
沙文 發表於 2023/2/27 01:11

呢次俾你亂打亂撞咁又撞中咗
天主教既聖水, 真係加入了少許聖鹽架喎
沙文
呢次俾你亂打亂撞咁又撞中咗
天主教既聖水, 真係加入了少許聖鹽架喎
beebeechan 發表於 2023/2/26 10:45

唔怪之得啦, 我哋雙劍合璧, 終於找到神父嗜好嘅來源啦