沙文
"人信天主,  唔係傳導者既功勞。 所以噚噚氣氣咁死纏傳教係無用既。 無聖神既召喚, 條友睬你都傻, 好肯硬。"
from: https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=14823&extra=page%3D1&page=7

即係人信天主係被動的。

即如被動收入咁,揸住尐ETF, 哈無端端瞓醒又收下dividend.

又好似病咁,當您要病嘅時候,您唔駛做任何嘢都會武漢咗、生cancer、Syphilis……

聖神召喚時,您有冇得話唔制呢?定是好似強姦咁,唔制都要制?

聖神用咩Criteria搵召喚目標?靚仔有冇著數?

根據big data, 聖神極少進入清真寺召喚Imams, 有咩原因呢?

聖神有冇試過召喚悉達多?係召喚而失敗定係冇試過召喚?
---------------------------------------------------------------------
這些問題我諗AI答唔到,要真人先得。
beebeechan
耶穌臨走前吩咐門徒往天下去, 到地極傳福音
不是叫門徒去要人信福音。
beebeechan
聖神召喚時,您有冇得話唔制呢?
沙文 發表於 2023/2/17 21:30

梗係可以唔制哩
你唔知經上有個富少年咩.....耶穌話你跟我哩...佢走夾唔抖
有條友話返去葬咗死鬼老豆先..
派個管家去大街請人赴宴, 無人睬
沙文
召喚之前,聖神唔會evaluate一下呢條友受唔受溝?還是有evaluate但有時會睇錯?
beebeechan
聖神召喚時,您有冇得話唔制呢?定是好似強姦咁,唔制都要制?
beebeechan 發表於 2023/2/17 22:21

不至於講到係強姦
不過有啲人對天主召喚. 真係常人唔會做制既佢地都制咗
例如瑪利亞無端端話要大咗個肚....
亞巴郎無端端就聽天主話移民去個山旮旯
保祿就大官都唔做, 馬上由藍變黃
現今都有這些類似例子個案既
beebeechan
召喚之前,聖神唔會evaluate一下呢條友受唔受溝?還是有evaluate但有時會睇錯? ...
沙文 發表於 2023/2/17 22:32

如次次召喚啲人都制, 更加會比人(好似你咁)話係「強姦」嚟
所以有時召啲唔會制既, 等人睇到係有「自由旨意」

即係你叫雞時, 雞都仲有權唔接你......
沙文
點解亞巴郎受溝,少年就唔制?
乜嘢因素決定人對召喚反應?
beebeechan
點解亞巴郎受溝,少年就唔制?
乜嘢因素決定人對召喚反應?
沙文 發表於 2023/2/17 22:36

即係你沙文又係中坑, 抽水又係中坑
點解你講野特別咸濕?
人人唔同囉
沙文
不至於講到係強姦
不過有啲人對天主召喚. 真係常人唔會做制既佢地都制咗
例如瑪利亞無端端話要大咗個肚.. ...
beebeechan 發表於 2023/2/17 06:32

這些例子未必可以prove您嘅theory.
冇確實講明聖神有involved.
凈係聖父同聖子出手
抽刀斷水
我就歸納咗一啲信教、離教例子,好多時都係面對人生大變,例如親人死去等,啲人就突然走去信教,好多信教見證都係講呢啲。

諷刺地,同樣面對人生大變,啲教徒都會質疑信仰,然後離教。

用聖神召喚既角度解釋,就係趁那人行緊衰運時,就住進去充滿咗佢,咁就可以幫佢渡過難關嘞。
沙文
我中段wrap up一下。
1.要傳咗福音先,但單靠福音係冇L用的。
2.要等埋聖神召喚。(但未聽福音而聖神召喚有冇果效呢?)
3.但聖神又唔係逢人聽過福音都召喚,我們暫時不知聖神點解召喚B而冇召喚A.
4.聖神召喚之後,都係有些人信有些人唔信。我們暫時未知有召喚都唔信的原因,亦未知有召喚而信的原因。
5.唔可以話陳大媽信係因為聖神召喚,因為聖神召喚都未必包生仔。

大家同意以上statements?
beebeechan
我就歸納咗一啲信教、離教例子,好多時都係面對人生大變,例如親人死去等,啲人就突然走去信教,好多信教見 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/17 23:37

所以, 人..係唔可以用1+1=2, 冷縮熱漲..呢啲定律嚟量既

好似中咗covid...有人要入ICU, 香埋...有啲人連病徵都無, 跑跑跳跳咁去shopping
beebeechan
我中段wrap up一下。
1.要傳咗福音先,但單靠福音係冇L用的。

沙文 發表於 2023/2/18 01:00

所以你唔好以為同人講咗天主愛人, 派佢獨生子降生成人, 為人贖罪, 被釘在士字架上...咁就會有人企起身話決志。
呢啲唔係鹽同光嚟

落鹽醃野都要俾時間佢慢慢入味,
太光..又會瞪住人對眼, 唔舒服
沙文
6. 聽過福音之人而收到召喚,會唔會aware"而家聖神召喚緊我啦,我可以決定信唔信啦。"——係咪咁呢?會唔會召喚咗但個receiver唔覺嘅呢?
以我經驗,我都係聽過福音,但我唔覺我有被召喚,係咪因為我唔夠靚仔呢?
beebeechan
聽過福音之人而收到召喚,會唔會aware"而家聖神召喚緊我啦,我可以決定信唔信啦。"——係咪咁呢?會唔會召喚咗但個receiver唔覺嘅呢?
以我經驗,我都係聽過福音,但我唔覺我有被召喚
沙文 發表於 2023/2/18 01:30

聽福音...呢啲係小召嚟...唔係大召
你小召都唔受溝, 仲開大做乜呢

好難一概而論既, 有啲人唔想開大, 咪小住先囉
beebeechan
會唔會召喚咗但個receiver唔覺嘅呢?
以我經驗,我都係聽過福音,但我唔覺我有被召喚
沙文 發表於 2023/2/18 01:30

會唔會係上主想你做反派呢?
沙文
回覆 15# beebeechan
點為之“小召受溝”啫?
沙文
唔可以blame曬我喎。
天主請尐提子工學歷唔夠, 講福音講唔,溝唔到我,應該係天主檢討員工質素加強培瞓,反躬自省,唔應該反而抹黑我喎。

又或者小召就係小得滯,溝我唔起,要出大先得呢?我睇尐武打片都係咁,架仔武館先派2打6 vs 我師兄,打唔贏就館長落場……

貴教嘍囉打唔贏就算9數 abandon我give up我, the end散場
咁齣戯邊有睇頭?你哋邊個做編劇㗎?

下次我要你食玻璃!

逃出魔幻紀
這樣為他們正應驗了依撒意亞的預言,說:『你們聽是聽,但不了解;看是看,但不明白,
因為這百姓的心遲鈍了,耳朵難以聽見;他們閉了眼睛,免得眼睛看見,耳朵聽見,心裡了解而轉變,而要我醫好他們。』(瑪13:14-15)
沙文
嗱冇錯嘞,魔版友就話得您啱,您根本不了解又不明白福音事工嘅workflow.
睇番瑪竇點講hiring園主?佢親自出馬同candidates deal, 幾錢人工、幾時上工etc.招聘過程並冇經過任何其他員工參與。您們低級職員係負責出糧,所以問您攞債、ot工傷賠錢。
您話的什麽門徒傳福音階段係完全omitted. 聖神直接搵我就得嘞。
He knew how to find me.
不過要make appointment.我唔係一定得閒