沙文
那少年人對耶穌說:「這一切我都遵守了,還缺少什麼?」
耶穌對他說:「你若願是成全的,去!變賣你所有的,施捨給窮鬼,你必有寶藏在天上;然後來跟隨我。」少年人一聽這話,就憂悶的走了,因為他擁有許多產業。

結果令人失望。

但如果係另一個結果,條友應承,咁會點呢?

“ok, 我跟隨主耶穌心切,一陣返公司就放盤,明天大家去街口分錢,唔好去舍下,因為到時間屋都已交吉。”

在場的窮鬼聽咗甚喜,一齊攬下耶穌稱謝。耶穌諗“昆多幾個有錢佬包我人氣急升!”

下一個七日的頭一日,耶穌又來搵班窮鬼講道。“而家佢地唔窮啦卦?”

點知班友都係咁窮,見到耶穌同跟住佢嘅少年仲面左左。

耶穌問少年“你唔係賣曬家產分咗畀窮鬼咩?點解佢地面左左?”

“我係照您吩咐,變賣家産分畀佢地,但係好多人唔要。”

“咁奇?點解會咁?”

“您話要變賣全部家產先可以跟您, 我嗰日好心急跟您,所以bundle所有物業、車、遊艇、私人飛機、生意、證券、首飾、古董字畫……全部加埋ask for 1德納。”

“哦,blind biding引出bully offer,先嗰排好多人係咁賣嘢,加息之後仲得咩?”

“No la. 我等唔切慢慢bid,賣咗畀第一個出1德納嘅人。”

“吓!?”

“係呀,横豎賣幾錢都唔落我袋,我做乜L嘢要concern賣幾錢?梗係鎮鑑平鑑賤算啦。而且我知您會在next chapter講「難道不許我拿我所有的財物,行我所願意的嗎?」。本國最細幤值面額0.01德納,我斨開100份掉落地下分畀佢地,可能有些人唔係窮得咁交關,執都費L事執。”

此時耶穌才醒悟自己有幾失策。從此費L事叫人賣家産跟佢。所以這位少年係福音書中唯一一個被要求賣家產的慕道人士。
beebeechan
那少年人對耶穌說:「這一切我都遵守了,還缺少什麼?」
耶穌對他說:「你若願是成全的,去!變賣你所有的 ...
沙文 發表於 2023/2/23 13:01

呢一段, 用今日既情景, 可以咁講:
你(沙文)若願跟隨我, 去!,把你電腦內所有的咸相都刪掉....然後來跟隨我。
(沙文一聽這話,就憂悶的走了,因為他擁有10G咸相4仔片。)

重點是:
瑪竇福音16:24 咁講:
於是,耶穌對門徒說:「誰若願意跟隨我,該棄絕自己,背着自己的十字架來跟隨我,
leefeng
呢一段, 用今日既情景, 可以咁講:
你(沙文)若願跟隨我, 去!,把你電腦內所有的咸相都刪掉....然後來跟隨 ...
beebeechan 發表於 2023/2/23 23:42

問題是,耶穌都喜歡睇咸相,同真人表演,
特別是未成年的小孩,耶穌耶禍華同馬利亞都好呢味野,
睇見小孩子哭喊,出血,掙扎,哀聲求饒命,耶穌馬利亞耶禍華特興奮!

神父牧師修女,性侵,強姦,殺死處女同小孩都是在教堂進行,

有些神父牧師修女特別在耶穌和馬利亞像前進行這種性虐待,又用十字架插到出血,真是不堪入目。

所謂聖像個「聖」字應該換成「性」,
又話耶穌/耶禍華,馬利好神聖?好靈?

咦,在教堂教會少少地都姦殺咗成千年以上,
全能既基督邪教的神又冇劈死班神父牧師修女?
個個還長命得很,繼續危害教徒,危害社會,危害國家?
一個色情邪教,冇資格叫做宗教,是不是應該在地球上消失?

.
沙文
回覆 2# beebeechan
刪咁嘥?我送畀神職人員啦,好多人等住要。
至於十架方面,屌,啱啱先清曬袋,您都要畀小小時間我化緣先有錢買木整架。仲要買兩條,您睇chicago今朝lumber期貨咩價?
beebeechan
回覆  beebeechan
刪咁嘥?我送畀神職人員啦,好多人等住要。
至於十架方面,屌,啱啱先清曬袋,您都要畀 ...
沙文 發表於 2023/2/24 04:12

呢啲你沙存之寶, 梗係父傳子, 子傳孫哩
沙文
我賣咗佢地分畀窮鬼唔好咩?係咪應該耶穌好似話由鳩得佢,窮鬼成L日都有,但他們不常有我。嗱,佢唔駛賣我就要賣,咁抵得諗,仲唔係走失嘅羊?
beebeechan
日都有,但他們不常有我。 ...
沙文 發表於 2023/2/24 08:17

耶穌第二次降臨未到
但唔等如不在

瑪竇福音28:20
凡我所吩咐你們的,都教訓他們遵守。我就常與你們同在,直到世界的末了。」
沙文
就係因為2nd降臨未到,話知窮鬼餓L死。
同在,係冇用的,只是塘邊鶴睇睇下。靠我賣AV就幫到佢地
beebeechan
回覆  beebeechan

您睇chicago今朝lumber期貨咩價?
沙文 發表於 2023/2/24 04:12

圖表派會話依家係撈底. 入入貨好時機
beebeechan
就係因為2nd降臨未到,話知窮鬼餓L死。
同在,係冇用的,只是塘邊鶴睇睇下。
沙文 發表於 2023/2/24 08:29

唔會....佢會搵啲人「撼親個頭」, 代佢去幫啲窮鬼既
(佢唔搵你唶, 雖然你話「隨時候教」)
沙文
have a nice trip.記得唔好憾咁大力,呢尐地方好多豆腐渣工程https://www.atlasandboots.com/tr ... n-the-world-ranked/
beebeechan
have a nice trip.記得唔好憾咁大力,呢尐地方好多豆腐渣工程
沙文 發表於 2023/2/24 08:47

呢班都係幾大力撼個頭得既名人....佢地撼頭既地方無乜豆腐渣
沙文
佢地都係咁椅畀小小啫。我聽耶穌講嗰個畀兩粒腎寡婦豪過佢地九條街。
我一德納成副身家亦唔輸蝕
所以應該咁叫佢地:如果您唔係成副身家拎出黎就慳番算L數,等兩粒腎寡嫦捐好過您多多聲。捐完餓L死佢一件事
beebeechan
佢地都係咁椅畀小小啫。我聽耶穌講嗰個畀兩粒腎寡婦豪過佢地九條街。
我一德納成副身家亦唔輸蝕
所以應該咁 ...
沙文 發表於 2023/2/24 10:26

你又令我聯想到經上《宗徒大事錄》第4章中, 有巴爾納伯, 光明正大咁捐出錢財來做好事。
馬上對比的就是第5章中的亞納尼雅和撒斐辣兩公婆, 拎部份錢出嚟就話係成副身家...同沙文你現在咁。
好采你都係係到得個講下, 未真做。 不然天主要你立即反肚, 連「等到十一時辰先上工未遲」既機會都無。
沙文
唔係呀!我試過啦,上次我老婆奉獻嗰陣,我睇下銀碼,然後大聲嗌:"嘩!我成副身家嚟㗎喎"
唔知點解到而家都冇事喎

求下你快啲整L死我示眾

beebeechan
唔係呀!我試過啦,上次我老婆奉獻嗰陣,我睇下銀碼,然後大聲嗌:"嘩!我成副身家嚟㗎喎"
唔知點解到而家都冇事 ...

求下你快啲整L死我示眾喇
沙文 發表於 2023/2/25 02:02

啲油未滾, 無咁快落鑊
等你過埋第十一時辰先哩
沙文
你不是欺騙人,而是欺騙天主!
阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣。凡聽見的人,都十分害怕。

又話快過打針, 原來唔夠鑊氣
凡聽見的人,都定過抬油
beebeechan
你不是欺騙人,而是欺騙天主!
阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣。凡聽見的人,都十分害怕。

又話快過打針, ...
沙文 發表於 2023/2/25 02:26

妖。。。有啲要慢火炆, 有啲要猛火炸
你跟佢學下野哩
(你粗慣, 應頂得順佢啲粗口媽叉你)
沙文
沙文一聽這話,就跌倒笑到碌地。凡聽見的人,都十分害怕。   驚佢跌親
beebeechan
沙文一聽這話,就跌倒笑到碌地。凡聽見的人,都十分害怕。   驚佢跌親
沙文 發表於 2023/2/25 02:39

經文又只係話條阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣,
都可以係笑死。。。。
焦點係斷了氣。
天主要收番你條命, 用乜方法都得, 笑死, 嚇死都係蒙主歸召

人既死法千奇百怪都有, 早前就有個大媽俾副假牙哽死
48-Year-Old Dies After Accidentally Swallowing, Choking On Her Dentures in Sleep
https://www.news18.com/news/lifestyle/48-year-old-dies-after-accidentally-swallowing-choking-on-her-dentures-in-sleep-6212491.html
(你老咗時記住唔好笑到咁勁)