沙文
如果檔主接到order打阿超或者阿平, 需唔需要report畀某有關當局

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 4%E5%B7%A8%E6%AC%BE

者只係收貴啲?

beebeechan
如果檔主接到order打阿超或者阿平, 需唔需要report畀某有關當局

或者只係收貴啲? ...
沙文 發表於 2023/3/7 11:22

除非係放蛇, 臥底  wired
鬼知你打乜水........

即係你去睇醫生...醫生都唔會周圍唱你係嚟睇久痕
抽刀斷水
依家係問檔主駛唔駛報案,等於醫生接到有人要醫槍傷,順理成章都要report一番。
沙文
唔REPORT可能會告埋檔主同謀?
抽刀斷水
回覆 4# 沙文

如果打落去就真係同謀了。

或者檔主可以好似運動員遇到播錯國歌咁做。

沙文
係見過咁講:
"這些權力同時涵蓋任何曾經或計畫用於協助犯法的財產,而若有人知情不報都屬違法。"

但係法例原文係乜嘢我做搵唔到
https://www.singtao.ca/4339786/2 ... 7%29/?variant=zh-hk
抽刀斷水
回覆 6# 沙文

偉大既國安大法會點演繹,可能連法官都未完全掌握得到,我呢啲layman就不便再搭嗲了,地球很危險。
沙文
我諗「知情不報」唔係國安法,佢係引用國安以外的法例。
咁危險,我指點一個安全的辦法畀各位。搵一張阿平/阿超的背影照片打打打……
上到court. 您的毒舌大狀會要求控方證明相中人身份。
抽刀斷水
蔡天鳳前家姑無參與案件,應該都只係知情不報,就被控妨礙司法公正。
beebeechan
依家係問檔主駛唔駛報案,等於醫生接到有人要醫槍傷,順理成章都要report一番。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/7 12:43

咁沙文打小人打抽水, 亞婆照打..
都構成「企圖傷害他人身體」罪哩.....唔報警都係同謀, 妨礙司法公正

急症室有駐院警員
鵝頸橋底都應派個駐橋警員
beebeechan
搵一張阿平/阿超的背影照片打打打……
上到court. 您的毒舌大狀會要求控方證明相中人身份。
沙文 發表於 2023/3/7 20:29

長城內監控好AI智能架
你發文試下用習總, 習爺, 白紙.共慘黨、共殘黨....XDD
即刻刪咗你, ban 埋你, 再寸咀...就有公安搵到你個IP address..上嚟同你飲咖啡
沙文
死賤瓶都得啦。創造,唔係天主先識
beebeechan
死賤瓶都得啦。創造,唔係天主先識
沙文 發表於 2023/3/8 01:10

等亞叔教下你呢個番書仔

你講既係叫creative...創作
唔係creation創造
沙文
番書仔識中文未必少過你
creative -- adj.
https://www.oxfordlearnersdictio ... eative_1?q=creative

中文的”創作”, 可以係名詞或者動詞, 如果要用嚟做adj. 要加個”性”字
beebeechan
番書仔識中文未必少過你
creative -- adj.

中文的”創作”, 可以係名詞或者動詞, 如果要用嚟做adj. 要加 ... 要加個”性”字
沙文 發表於 2023/3/8 10:03

番書仔即係幾番書,
意圖把中文也番書化, 形容詞要好似英文咁加 「-ly」架?

咁呢句:
但係都刮唔到魔幻版友提及有包頭南亞裔講智慧的影片

咪要寫成:

但係都刮唔到魔幻版友提及有包頭南亞裔講智慧的影片
沙文
英文加 -ly is adv. not adj.
https://www.ucl.ac.uk/internet-g ... stinctive%20endings,lively%2C%20manly%2C%20and%20timely.&text=The%20modifying%20words%20very%20and%20extremely%20are%20themselves%20adverbs.

在以上例句中, "包頭"可以加”的”字作為preposition, 但亦可以省略
智慧在以上例句中係一個名詞, 無需 preposition
beebeechan
英文加 -ly is adv. not adj.
,lively%2C%20manly%2C%20and%20timely.&text=The%20modifying%20words%20ver ...
沙文 發表於 2023/3/8 23:19

你又唔好一本番書睇到老
costly, deadly, friendly, kindly, likely....呢啲都係adjectives
沙文
回覆 17# beebeechan

agreeingly
beebeechan
回覆  beebeechan

agreeingly
沙文 發表於 2023/3/9 00:00

咁就岩-ed (都係adjective)