沙文
有心伏猶大,伏到都唔知有冇餡。所以完咗就喺curbside 嗱高裙露出玉腿,等沙文hitchhike…順便賺多一Q. 呢尐嘢真係好襟聞,我又唔係未試過
沙文
做完沙文呢單, 番到屋企仲可以做多兩三日私鐘妹, 神不知鬼不覺, 所以呢個肚都唔可以入沙文數㗎
beebeechan
做完沙文呢單, 番到屋企仲可以做多兩三日私鐘妹, 神不知鬼不覺, 所以呢個肚都唔可以入沙文數㗎 ...
沙文 發表於 2023/3/15 00:20

你講到咁, 你啲仔仔女女都唔知好唔好入你數囉
沙文
若果原來我老婆喺有阿仔之前3個月曾經在街邊扮流鶯同我玩cosplay. 我係有理由咁問喎。唔知係猶大個人戇直定戇居……
beebeechan
若果原來我老婆喺有阿仔之前3個月曾經在街邊扮流鶯同我玩cosplay. 我係有理由咁問喎。唔知係猶大個人戇直定 ...
沙文 發表於 2023/3/15 00:35

咁塔瑪爾個銀行戶口又唔係多咗幾隻羊(標價一炮一羊)
亦無幾碌雷漿棍, 介指, SM繩做按金。。。。
no free lunch ..時, 亦no free Q
沙文
3個月食1隻羊唔算大胃,三個人食喎
beebeechan
3個月食1隻羊唔算大胃,三個人食喎
沙文 發表於 2023/3/15 01:09

你都無生意頭腦, 痛失商機

猶大炮金係一隻公羊喎, 食咗佢,,,殺雞取卵哩
梗係要佢拋個身出去做配種.....一炮收將來生出嚟既羊仔一隻...
咁好快脫貧

搵唔到大錢時都搵到食架...唔使攞公緩
沙文
遲些猶大找數再來一隻,而家這隻頂下肚餓先
beebeechan
遲些猶大找數再來一隻,而家這隻頂下肚餓先
沙文 發表於 2023/3/15 01:35

經上說大猶只幫襯過一炮..之後無勒
沙文
就係嗰炮未找數Y嘛,您懵咗乎
beebeechan
就係嗰炮未找數Y嘛,您懵咗乎
沙文 2023/3/15 02:18 提交

塔瑪爾買一送一、連出兩粒。
分大猶家產業何止一隻羊?
釣大魚,打大老虎啊。
leefeng
性經教【扒灰】的故事!
【扒灰】=公公和兒媳之間發生性關係的亂倫。
契弟bbchan還說得眉飛色舞?
基督邪教/徒的確不愧【亂倫,性侵,殺戮,滅族】的邪教招牌!

.
沙文
所以咪係咯。先前沙文送她一程,佢欣賞沙文靚仔,送了一Q. 之後返家做私鐘賺一羊,劏而食之頂三個月。到猶大接佢過門入宮,開猶大支派。若干generations後基督生在這派。
beebeechan
所以咪係咯。先前沙文送她一程,佢欣賞沙文靚仔,送了一Q. 之後返家做私鐘賺一羊,劏而食之頂三個月。到猶 ...

若干generations後基督生在這派

沙文 2023/3/15 03:15 提交

哦…
原來你作咁多野都係想話耶穌有個唔光彩即祖先。
沙文
屌我何曾話過唔光彩?我一生最respect鳳姐,您don't get me wrong
沙文
屌我何曾話過唔光彩?我一生最respect鳳姐,don't get me wrong
沙文
(3)猶大上提默納黑Timnah去剪羊毛, 亦不是由Adullam出發, 
是在革齊布 (Chezib)
創世紀 38:5 以後她又生了一個兒子,給他起名叫舍拉;生他的時候,猶大正在革齊布。, 在南邊
beebeechan 發表於 2023/3/13 11:24

貴教有冇譯錯經?
5以後她又生了一個兒子,給他起名叫舍拉;生他的時候,猶大正在革齊布。
5 Yet again she gave birth to a son whom she named Shelah. She was at Chezib when she gave birth to him.
沙文
17猶大答說:「由羊群中取一隻小山羊送給你。」
17 'I will send you a kid from the flock,' he said.

kid
noun
Informal. a child or young person.
(used as a familiar form of address.)
a young goat.
沙文
12過了幾年,猶大的妻子叔亞的女兒死了。

這個翻譯甚有語病, 可以是猶大的妻子叔亞個女死咗咁解。
兩句中間應該有comma: 過了幾年,猶大的妻子,叔亞的女兒死了。
調轉次序更好:過了幾年,叔亞的女兒,猶大的妻子死了。

屌不如請我由頭到尾重新譯過曬。但聲明先我唔會收得平
beebeechan
貴教有冇譯錯經?

5以後她又生了一個兒子,給他起名叫舍拉;生他的時候,猶大正在革齊布。
5 Yet again she gave birth to a son whom she named Shelah. She was at Chezib when she gave birth to him.

沙文 發表於 2023/3/15 04:30

你讀經都幾資深勒。 咁細微既都俾你刮到。

呢句講嚟有段故。
你問到, 即管說說

猶太人釋經典籍中有此一說:
猶大老婆(叔亞個女)生了舍拉就開始絕育, 猶大點努力老婆個肚都唔大。
「革齊布」不是地方名, 希伯來文的chezib 可指停止了的意思,是女人不能再生育的意思。
She was at Chezib。。。是說她被封子宮收工。
解釋到點解猶大遲遲唔敢叫舍拉同死鬼亞哥立嗣, 怕塔瑪爾剋夫, 剋死埋最後嗰件。
說不能再生仔..當然是用she

當然, 有說chezib是指那座客納罕人的城, 地方名。。。猶大當時是在那城。

究竟是
She was at Chezib, 或是
He was at Chezib
猶太人自己都未搞清楚, 意見不一。

一般讀經都唔使咁細緻既, 對教義無乜影響的縯譯。