沙文
潛48ft很常有,depth係depends on the dive site, not how deep you want to be.我哋唔會特別中意deep diving. 同人生一樣,too short.
ps 您個反基friend提過頭痛,係因為佢經常violates dive table, 係比較不嚴重的DCS symptom. 繼續跟佢就祝您天主保佑
逃出魔幻紀
潛48ft很常有,depth係depends on the dive site, not how deep you want to be.我哋唔會特別中意deep divi ...
沙文 發表於 2023/3/21 22:34

多謝你提醒。可能你講得有道理,老雀爛飲爛食爛滾兼中意誇張講嘢,60都唔知夠未就成日入醫院等死咁。我好多年冇潛啦,玩開嗰班人而家仲繼續珀琉、馬爾代夫、紅海、大堡礁、史畢丹、加勒比海氹氹轉輪流玩,我已經覺得悶,玩第二啲嘢,光榮天主,所以日日做到冇停手好忙碌,仲開心過潛水,而且都冇乜48M後遺症。感謝天主。話時話,講開潛水,真係好開心,近距離俾成千條鐵頭包圍,睇住佢哋一路食珊瑚一路對我眼超超,一路噴啲屎落我個面度,我自己好似變成鐵頭嘅一分子;PADI敲樽噹噹噹,暮然回首見到四條成幅牆咁巨大嘅魔鬼魚喺我後邊嬉戲,伸手可及,佢哋個口吞得我落咁大;捐入去神風敢死隊嘅戰機,點知比呢啲二戰嘅武器鎅傷腳⋯⋯,唉呀講開真係太開心啦
leefeng
耶穌基督講嗰啲「看,卻看不見;聽,卻聽不見,也不了解」(瑪竇福音13:13)嘅人,就係講緊leefeng你哋呢 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/21 15:16

你既所謂觀點回答係:
天主既觀點,天主既計劃,天主有安排,天主乜天主物?原來你是天主?

你幻想已經答咗我,同你去潛48碼水一樣,靠幻想?
你放咗咁耐屁,我完全睇唔到你既所謂觀點係乜L野?

拎句「唔明白天主講嘅嘢」就當你答咗呀?
乜原來你已經升呢做咗天主嗱?
唔怪之得你呢個天主可以在疫情期間飛去內地鄉下浸溫泉,又飛去冰島睇極光,依家又潛48碼水?
呀,還記得你做司機揸車入大陸,同其他司機卒腳指賭博?

一下子做咗天主就週遊世界飛來飛去,
又見到四條成幅牆咁巨大嘅魔鬼魚個口吞得你落咁大;
于是你又捐入去魔鬼魚變成神風敢死隊嘅戰機,又比呢啲二戰嘅武器鎅傷………云云既天主的安排幻想?

唔知乜嘢係c-card,又諗可能係你呢個天主櫃桶嗰張PADI咭?

咁,應該唔止潛48碼咁少咯,
天主嘛,肯定唔使考over40碼既Tec Diving,閒閒地都可以潛84-184碼以上啦!

你又話已經表明你憎恨一切罪惡,冇支持犯罪?
但你又支持耶穌天主教?而且又四處宣傳耶穌天主教?
乜你完全唔覺得天主耶穌教是在重複地犯罪嗎?
唔多覺你係憎恨一切罪惡既人啵?而且你是在擴大ENJOY支持犯罪!

你們基督教為了可以在中國插針,
起更多教堂來向中國人民和青少年洗腦,
訓練基督教十字軍密謀顛覆中國,
讓你們的耶穌教在中國遍地開花,跟著好處肯定多到數唔晒:
金錢,土地,勢力,統治,左右中國,當然少不了性侵兒童美女盡在掌握之中!

你的<極光潛水夢>亦得到你教堂的神父高層承諾,一定會讓你一一實現,只要你努力傳教,對是不對?

.

leefeng
耶穌基督講嗰啲「看,卻看不見;聽,卻聽不見,也不了解」(瑪竇福音13:13)嘅人,就係講緊leefeng你哋呢 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/21 15:16

大家知不知道【蘇俄侵佔幾百萬平方公里清國土地並屠殺該土地三十萬滿清/中國人嘅言論】究竟係從邊度散播出來既呢?
冇錯,就是教會裡面傳出來既!

基督教天主教所有耶穌教都在向教徒傳輸一種仇恨:中共賣國,喪失中國人民的土地主權。

但他們基督教卻又十分贊成支持香港和澳門繼續喪失主權,讓別國繼續殖民中國人?
而且從來不提當年基督教在中國參與做的引入八國聯軍瓜分中國的事?
去别人屋企搶地搶錢,淫人妻女的事,還惡人先告狀?

耶穌教在世界各地的殺人性侵,點解你逃出魔幻紀提也不提?
宣傳邪惡教就是助紂為虐!
不是一句你哋完全冇咁嘅能力明白天主講嘅嘢,就可以掩飾你們耶穌教的極端邪惡所作所為的事實!

耶穌教天主教基督教點解咁雙標?
你逃出魔幻紀既然咁自稱正義,咁嬲到標眼淚?
點解還去幫耶穌教去害中國呢?

想老屈我邪惡來標榜你自己「標眼淚既善良」?揾鬼信呀?

你們基督教徒特別是你逃出魔幻紀的虛偽,偽善,假仁假義,一邊殺人一邊扮救世主的小丑戲碼,真是越玩越以為自己已經是天主了?

PS /Note: 精神分裂一样可以呢度去果度去架!

.

beebeechan
于是你又捐入去魔鬼魚變成神風敢死隊嘅戰機,又比呢啲二戰嘅武器鎅傷………云云既天主的安排幻想?
leefeng 發表於 2023/3/22 02:29

人地係話瓹入魔鬼魚個肚當係戰機咩?
真係少得理!
beebeechan
你幻想已經答咗我,同你去潛48碼水一樣,靠幻想?
leefeng 發表於 2023/3/22 02:29

人地講緊米, 你就碼....
你係咪有嚴重白內障?
beebeechan
大家知不知道【蘇俄侵佔幾百萬平方公里清國土地並屠殺該土地三十萬滿清/中國人嘅言論】究竟係從邊度散播出來既呢?
冇錯,就是教會裡面傳出來既!
leefeng 發表於 2023/3/22 02:31

不過就記載在愛國網站的網頁內:
中国人欲哭无泪:打开俄罗斯地图后发现的惊天耻辱!
http://www.ziyexing.com/article/article-wz-40.htm

至少偉大祖國的教育也没有抺去這段慘案, 說是「教會裡面傳出來既」咁撚戇鳩

不過, 鴉片戰爭, 八國聯軍耻辱不能忘記,
這段歷史可以忘記, 今日中俄攬頭攬頸, 啜臉珠都得, 舊事不需記
上流寄生族
人地係話入魔鬼魚個肚當係戰機咩?
真係少得理!
beebeechan 發表於 2023/3/22 03:07
谢谢指教。
沙文
知乜嘢係c-card,又諗可能係你呢個天主櫃桶嗰張PADI咭?
leefeng 發表於 2023/3/21 10:29

PADI 係issue C-card的其中一個certification agency. 其他有SSI, NAUI, BSAC,SDI...。
C-card係certificate card簡稱。

我信佢係潛過水嘅,不過係唔合格菜鳥,唔知邊L個instructor signed off佢。我就唔會畀佢過骨。
leefeng
PADI 係issue C-card的其中一個certification agency. 其他有SSI, NAUI, BSAC,SDI...。
C-card係certific ...
沙文 發表於 2023/3/22 04:06

係佢自己話唔知乜嘢係c-card既,唔係我講。
佢又話PADI 係佢櫃桶嗰張PADI咭。
佢乜都順口up,次次吹牛都唔使打草稿!

最出奇係同啲鯊魚玩的咁既經歷,(並不是人人都會有咁既機會),
大話精都可以話唔記得係史畢丹定係馬爾代夫?

當然啦,聽個老雀朋友既潛水經歷,就幻想當係自己去過的妄想症基督教徒,佢唔係第一個,亦唔會係最後一個!

其實我好水皮㗎,淨係中意跟着人去玩。唔知乜嘢係c-card,我諗可能係我櫃桶嗰張PADI咭掛
我得個advanced咁大把,所有嘢都係由老雀朋友一手安排;喺史畢丹(定係馬爾代夫?可能記錯咗都唔出奇)跟住個老雀一頭中落去急急踢水踢到水底先停腳,睇下個錶48米,同啲鯊魚玩咗一陣就即刻逐步上浮減壓除氮,停咗三幾次,上到嚟樽氣都所剩無幾啦,所以我估計係普通比例嘅氧氣。記得有一次老雀安排我用一樽特別mixture嘅氣,上水之後問我「係咪好舒服?唔會頭痛?」咁話,我回答佢「又係咁之馬,我不嬲都唔會頭痛。」
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/21 14:57
leefeng
人地講緊米, 你就碼....
你係咪有嚴重白內障?
beebeechan 發表於 2023/3/22 03:09

meter = 米 =碼
你冇白內障,只不過有嚴重的精神病啫!

又或者你認為米係mile?
leefeng
人地係話瓹入魔鬼魚個肚當係戰機咩?
真係少得理!
beebeechan 發表於 2023/3/22 03:07

你不但有白內障,而且有嚴重的閱讀障礙,低智回應,加精神病啫!
你又想請 上流寄生族兄 屌你?

多謝你提醒。可能你講得有道理,老雀爛飲爛食爛滾兼中意誇張講嘢,60都唔知夠未就成日入醫院等死咁。我好 ...
話時話,講開潛水,真係好開心,近距離俾成千條鐵頭包圍,睇住佢哋一路食珊瑚一路對我眼超超,一路噴啲屎落我個面度,我自己好似變成鐵頭嘅一分子;PADI敲樽噹噹噹,暮然回首見到四條成幅牆咁巨大嘅魔鬼魚喺我後邊嬉戲,
伸手可及,佢哋個口吞得我落咁大;捐入去神風敢死隊嘅戰機,點知比呢啲二戰嘅武器鎅傷腳⋯⋯,唉呀講開真係太開心啦
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/21 23:58

.
leefeng
不過就記載在愛國網站的網頁內:
中国人欲哭无泪:打开俄罗斯地图后发现的惊天耻辱!
http://www.ziyexing.com/article/article-wz-40.htm

至少偉大祖國的教育也没有抺去這段慘案, 說是「教會裡面傳出來既」咁撚戇鳩

不過, 鴉片戰爭, 八國聯軍耻辱不能忘記,
這段歷史可以忘記, 今日中俄攬頭攬頸, 啜臉珠都得, 舊事不需記
beebeechan 發表於 2023/3/22 03:18

中國人欲哭無淚既野太多啦!
例如香港割俾英國啦,但又要同英國有外交啵?

天主教耶穌教因奸不遂,找八國聯軍打中國啦,煩弟肛又話想派主教入中國建交啵?

講到驚天恥辱,點都比不上原來基督教在中國內地(包括香港澳門)潛伏咗咁多內奸間諜同賣國賊,
全部都是基督教徒,中國真是太過仁慈!

「教會裡面傳出來既」點止呢啲挑釁仇中恐共既仇恨言論吖,
最歷史恥辱不能忘記應該係【打殺焼香港老人】了!

目前偉大祖國的教育也沒有【加入這段慘案】,仍然讓基督教在香港澳門也文也武危害青少年?
真是後世人打開香港歷史後發現的驚天大恥辱!

「教會裡面傳出來既」仇中恐共的戇鳩野肯定唔止咁少!
乜有人屈/冤枉你们基督教咩?

[數據資料] 在香港,这些教会“不简单”!
https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=14815&extra=page%3D1&page=1

逃出魔幻紀
C-card係certific ...
沙文 發表於 2023/3/22 04:06

其實我仲水皮過「唔合格菜鳥」,淨係想玩,所以淨係俾心機學嗰啲踢水、呼吸、下沉之類嘅技術,教練派嗰本《潛水員手冊》我都冇睇過。潛水制度就係咁,講自覺,大家為威餵,邊有得唔俾股骨㗎?friend都冇得做啊。我同沙文你唔同,你係專業人士,我係專業人士嘅「好安達」,一齊玩嗰啲好多都係助教或者教練,所以我乜都唔諗,一味跟住佢哋尋找刺激。
我要求好高㗎,深潛淺潛唔計較,最緊要dive dive有新鮮嘢玩。講真,真係好玩到呢⋯⋯,喺內太空同各種奇奇怪怪嘅生物玩,又可以捐入中途島戰役嘅戰機,軍艦入邊尋寶見證歷史,尋晚瞓落床諗起呢啲嘢搞到好難瞓着
沙文
潛水制度唔係咁, if you fail, you fail. friend就最多畀您無限次重考。
我都有failed過學員,不過見佢靚女,就畀多幾次機會佢,反正做cesa我有機會掹實佢乘機揩油

都有有一個靚女始終做唔到, gave up, never saw her again.
逃出魔幻紀
係佢自己話唔知乜嘢係c-card既,唔係我講。
佢又話PADI 係佢櫃桶嗰張PADI咭。
佢乜都順口up,次次吹牛都 ...
leefeng 發表於 2023/3/22 07:30

你對鯊魚有疑問係好正常嘅(呢樣嘢沙文聽得明),所以特別答你一次咁多:鯊魚有好多好多種類,唔係剩係得大白鯊,我玩嘅係白旗鯊,唔會咬人。
仲有,記錯地方有乜咁出奇?潛水係一種嗜好,會不停出團去潛,去咁多地方潛咁多次,記錯地點好正常,就好似打Golf咁,你喺咁多個場打過無數次,但凡手順開波一Q on你都會好開心,但係喺邊個場同邊個人on喺邊個果嶺你點會記得咁清楚?淨係記得自己當時嗰下歡呼聲。
幾年前我就不停抱怨同你同埋旁觀者講嘢畫埋公仔畫出腸你哋都唔明,唉!而家又畫多次,下不為例。
逃出魔幻紀
潛水制度唔係咁, if you fail, you fail. friend就最多畀您無限次重考。
我都有failed過學員,不過見佢靚女 ...
沙文 發表於 2023/3/22 08:24

呢個角度你講得啱,我絕對同意!人命關天呀嘛,我試過同團嘅一個女人反晒白眼浮上水面嘔白泡,又有同團團友打氮醉俾醒目padi即刻拉返上去,所以嚴格考試係必須嘅。我咪講過好認真學技術而且好小心選擇玩伴囉,我次次出團都跟住啲勁人一齊玩㗎嘛,考我牌嗰個係老友兼死黨,點到佢唔簽?
沙文
畀條會咬人嘅你玩

逃出魔幻紀
畀條會咬人嘅你玩
沙文 發表於 2023/3/22 08:56

我好彩冇遇到個大白鯊,你有冇撞到過?有一次我遇到錘頭鯊,見啲大佬氣定神閑,所以我都唔驚到,不過事後有一個女人話佢當時全身僵硬。收尾科普先知錘頭鯊唔咬人。
leefeng
你對鯊魚有疑問係好正常嘅(呢樣嘢沙文聽得明),所以特別答你一次咁多:鯊魚有好多好多種類,唔係 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/22 08:43

玩完北極光,玩潛水,還不停出團去潛?玩鯊魚,玩魔鬼魚,現在又玩Golf,會唔會玩埋飛機?遊艇?火箭?
當初你講漏嘴做司機,應該一早用潛水富豪身份吖馬,咁叠水!
難怪咁落力宣傳基督教,看來你既傳教Commission抽成真是十分可觀!

.