沙文
英媒:日本研究人员让“男男生子”在老鼠身上实现
【环球时报综合报道】“科学又向前迈进一步,‘男男生子’从小说照进现实?”英国《每日邮报》9日报道称,日本研究人员用雄性小鼠的皮肤细胞培育出卵子并使其受精,进而培养出7只有两个亲生父亲的小鼠。研究人员希望利用这项研究推动治疗不孕症的同时,帮助男同性关系中的伴侣诞下后代。研究人员首先从雄性小鼠身上获取皮肤细胞并将其转化为能够再分化的干细胞,从中筛选由于某种原因丢失Y染色体的细胞,再控制细胞对X染色体进行复制,如此一来就获得了具备XX染色体的“雌性细胞”,然后将细胞转化为卵子并通过雄性小鼠的精子使其受精,获得幼崽。

领导该研究的日本九州大学表示:“这是首例利用雄性动物的细胞制造卵细胞的案例。未来10年可能应用于人类。”加州大学的克拉克教授表示:“这项技术可以让同性生殖在未来成为可能。”https://www.bbc.com/news/science-environment-64893170

beebeechan
會唔會好似俾支上了實彈既鎗個細路玩咁呢?
沙文
我係咁樣trained 犬子. 有大人all time喺側跟. at arm's reach 就得。法例係咁講
就係靠咁,佢死都唔肯跟老母去sunday school.
beebeechan
我係咁樣trained 犬子. 有大人all time喺側跟. at arm's reach 就得。法例係咁講
沙文 2023/3/27 19:56 提交

你又被利用嚟講天主既野勒。
即係人類既科技,一唔照天主既道嚟運用(all time 喺則跟)就好危險架哩。
沙文
都冇咩利用。個仔食飯會大個,而家唔係我矣,唔通望要成世看住佢,咁咪要養佢一世

佢教stance麻麻地, body shoud lean forward a bit

beebeechan
都冇咩利用。個仔食飯會大個,而家唔係我矣,唔通望要成世看住佢,咁咪要養佢一世

佢教stance麻麻地, bod ...body shoud lean forward a bit
沙文 發表於 2023/3/27 20:15

你呢啲教練病又發作
人哋都未有興趣去改善射擊技術, 你要呢樣姿勢嗰樣姿勢先合規格,
在不構成人身安全下咪由得佢享受下開鎗先囉, 打唔打中靶話之佢哩

即係, 人地都無興趣聽聖經之道時, 你講嚟把屁咩

你只係「教練」唔係「教育」,, 教育心理你就差過我勒
小朋友學野, 唔鐘意being instructed...鐘意discover 既。
將要教既野設計成由佢領悟出嚟既。。呢啲係叫discovery learning...對提高學習興趣好有效架
沙文
開始學壞手勢, 以後就好難改。打好基礎先至係最緊要, 玩玩下嘅心態就永遠學唔到嘢.
你問任何一個top shooter佢都會話其實佢哋日日都嘅嘢係basic skills
你去學功夫, 頭一年都係紮馬

凡是運動, 都要求運動員不斷重複一些動作, 訓練自己的muscle memory, 忍受沉悶都係運動訓練嘅一部分
beebeechan
你問任何一個top shooter
沙文 發表於 2023/3/27 21:19

又嚟哩。。。又嚟哩
唔係人人都想做top shooter架喎, 過下手癮就OK 架哩
唔係人人跟耶穌都要做神父, 主教既

你同老婆扑野時唔係用尺度住佢隻腳要乜角度, 條腰要點拗先最爽架, 係嘛
沙文
唔係人人都鍾意做最水皮嘅shooter, “打唔打中靶話之佢哩” 好少人好似逃出魔幻紀咁, 打唔中都話好爽㗎喎
beebeechan
唔係人人都鍾意做最水皮嘅shooter, “打唔打中靶話之佢哩” 好少人好似逃出魔幻紀咁, 打唔中都話好爽㗎喎 ...
沙文 發表於 2023/3/27 21:49

我爽架喎
好比麻甩佬, 只求一射, 不求QQ中餡
沙文
哦, 咁我就唔同啦, 就算顏射, 我都要中眉心
beebeechan
哦, 咁我就唔同啦, 就算顏射, 我都要中眉心
沙文 發表於 2023/3/27 22:06

超....咁你都唔係對住個靶嚟射哩
沙文
好多種靶嘅

沙文

我concern嘅亦都係安全問題, stance唔好係會咁㗎

沙文

呢個得唔好嘅instructor, 就畀條靚妹打瓜咗

沙文

潛水教練犯錯累死人

有啲嘢唔可以discovery learning

https://www.kpax.com/news/crime-and-courts/glacier-national-park-diving-death-lawsuit-settled-attorney-pushes-for-federal-investigation
beebeechan
潛水教練犯錯累死人有啲嘢唔可以discovery learning
沙文 發表於 2023/3/27 23:18

我早講咗係「不影響生命安全下」才給學員discovering learning.
唔通俾枝實彈鎗個細路射下人才discover 鎗係會射死人咩!

係上邊潛水單畸屎, 唔係學員不守教練指示出事, 係PADI教練本身都未夠dry suite資格, 唔識危險係邊。
沙文
我夠資格教人用dry suit. 但係我都唔知點discovery learning drysuit diving.
唔係樣様嘢都可以任佢自己玩下先咖大佬。事情一發生,未必能及時制止。

所以,如果唔係在天主的指點下研究男老鼠生仔,必定痾拔甩。咁講您實同意卦?
beebeechan
我夠資格教人用dry suit. 但係我都唔知點discovery learning drysuit diving.
唔係樣様嘢都可以任佢自己玩 ...
沙文 發表於 2023/3/28 10:21

挑...你真唔係教育者囉
discovery learning只係罪多教導方式的其中一個,
你講到學乜野都係要discovery.....

discovery learning也不是要學員死過翻生咁嚟學野既
沙文
我冇話乜都discovery
我話唔係乜都discovery