逃出魔幻紀
係呀,我呢亭連耶穌都唔信之笨7人當然乜L都唔識,您再問我嘢就係您笨7
沙文 發表於 2023/3/30 11:00

都話咗你小氣㗎啦,始終都搞唔明槍械同珠寶嘅分別,郁啲就抆事
沙文
您自己都話我唔識嘛,我認唔識又被您話小器。乜您哋基督徒咁狼戾咖?我真係唔知點樣同您地基督徒相處。
沙文
回覆 61# 逃出魔幻紀
珠寶呢尐女人嘢我真係唔懂,我老婆話我聽係好睇出身同家底嘅,窮等人家就朱二繩都當寶,名媛買鑽石就起碼要F grade,至於佢,我買咩畀佢都當寶。
抽刀斷水
correction: 有一說話永曆本人冇洗,佢老母有洗, 待考證
沙文 發表於 2023/3/30 12:10

原來係為咗向羅馬教皇求援,咁同以下呢啲有咩分別?

西甲 皇馬為錢放棄宗教信仰

投向中國懷抱!宏都拉斯討700億金援不成 斷交後欠台灣182億元
上流寄生族
我唔記得有冇提出過,如何選擇傳教目標,其實同偷車的原則一樣:取易不取難。
譬如一架好易偷的平車,同
...米蘭橋神跡有幾難呢?
點解只能搞一次?
沙文 發表於 2023/3/30 08:03
请问?谢谢谢谢谢谢
沙文
好可惜我提出好多慕道問題,卻遭不屑一顧,實在浪費了大好福傳機遇。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/29 09:14

我覺得吾日三省吾身,您自己都應該檢討下。
您專問埋曬人哋答唔到的所謂慕道問題,您想佢點講啫?
如果您先講下覺得人生好迷惘、冇目標、做人都唔知為乜,同老婆感情出現裂痕,佢想跟佬走,個仔又同您冇嘢講,反而同嗰個uncle好好傾,您人老錢冇,驚住第時死L咗唔知會點……

講呢啲佢哋先接到咖嘛
抽刀斷水
回覆 66# 沙文

其實我問既問題,係真係求答案既慕道問題,只要一一解答好,我就即刻信教架喇,只差臨門一腳之嘛。

我又點知呢啲係人哋答唔到既問題喎。

好似你建議既無厘啦更問題,都離不開生苦、老苦、病苦、死苦、愛別離苦、怨憎會苦、求不得苦、五陰熾盛苦既人生八苦架啫,咁呢啲好多人都知係佛教入門野,又被講成為係來自「思想家」,我問咗句做乜要迴避來自佛教之嘛,咁都唔應機。
沙文
若果這些慕道問題有答案,您一早信L咗啦,駛等到今日?您慕道慕L咗幾耐?
您知來自佛教,但佢可以博潛水網友唔識嘢吖嘛,人哋都唔係同您講。
若果答您就手尾長,基督教大L把嘢抄第啲教,您問得幾多?跟住您又問耶穌講比喻明明出自《大寶積經》,佢做乜L嘢唔畀credit聲明?
《大寶積經卷第113》
迦葉。是名沙門求利。迦葉。云何稗沙門。迦葉。
譬如麥田中生稗麥。其形似麥不可分別。
爾時田夫作如是念。謂此稗麥盡是好麥。
後見穟生爾乃知非。不得名言一切是麥。迦葉。
如是稗沙門在於眾中。似是持戒有德行者。
施主見時謂盡是沙門。
而彼癡人實非沙門言是沙門。非梵行人自言梵行。
先來敗壞離於持戒。亦不入眾數。
於佛法中無智慧命當墮惡道。猶如稗麥在好麥中。
爾時天龍鬼神有天眼者。見彼癡人墮於地獄。
見已各相謂言。此是癡人先似沙門行不善法。
今當墮於大地獄中。
從今已後終不能得沙門德行及沙門果。猶如稗麥在好麥中。

http://www.buddhamountain.ca/Daibaotich_TW_113.php
沙文
但係,don't get me wrong. 我唔係叫您唔好問喎。

佢嫌棄您啫,有我答您吖嘛。我答仲好過佢啦。Any more questions?
beebeechan
您又問耶穌講比喻明明出自《大寶積經》,佢做乜L嘢唔畀credit聲明?
沙文 發表於 2023/3/30 20:51

何以見得《大寶積經》成書比福音早?
beebeechan
抽刀斷水 發表於 2023/3/30 14:40

咁咪睇到天主唔係「容易受賄的真神」囉。
唔同黃大仙, 有求必應先嚟拜。
朱由榔行賄, 妨礙公正, 天主唔騷佢時等佢死快啲.....

天主既恩典係無條件給予既。唔係交易嚟架
beebeechan

西甲 皇馬為錢放棄宗教信仰

阿聯酋嗰到一早有個全世最大既十字架哩

beebeechan
投向中國懷抱!宏都拉斯討700億金援不成 斷交後欠台灣182億元

又聯想到女人做雞俾富豪們玩....
搵到錢哩, 富起來了..
就去包養小鮮肉。

祖國80代開放, 出賣土地, 資源, 生態環境, 人力向西方企業拋媚眼..
現在一帶一路去收買人心。
beebeechan
回覆  沙文

.
咁呢啲好多人都知係佛教入門野,又被講成為係來自「思想家」,我問咗句做乜要迴避來自佛教之嘛,咁都唔應機
抽刀斷水 發表於 2023/3/30 20:02

宗教無非使人明白人生若難, 導人向善, 分甚麼來自佛的, 基的, 回的...無意思喎
抽刀斷水
宗教無非使人明白人生若難, 導人向善, 分甚麼來自佛的, 基的, 回的...無意思喎 ...
beebeechan 發表於 2023/3/30 22:03

咁又係,以呢個出發點,啲人信唔信天主,其實都無意思喎。
抽刀斷水
回覆 68# 沙文

幾年前我地玩過一輪啦:
https://exchristian.hk/forum/red ... 2346&ptid=11789
beebeechan
咁又係,以呢個出發點,啲人信唔信天主,其實都無意思喎。
抽刀斷水 發表於 2023/3/30 22:24

你做好人先哩...
「信唔信天主」慢慢嚟

信天主但唔做好人都係無偈傾

即係iphone 14今個星期特價$500。。。你話too good to be true..唔信。。。唔買。。OK架喎
日後你咪用正價買都得既

在煉獄中上慕道班無依家咁自在架勒
beebeechan
回覆  逃出魔幻紀

名媛買鑽石就起碼要F grade,至於佢,我買咩畀佢都當寶。
沙文 發表於 2023/3/30 14:29

「我買咩畀佢都當寶﹞
    拍拖時就得。。。E+老夫老妻, 豬耳繩。。千祈咪制。。。贈你一句: 咁L孤寒不如米送囉
沙文
回覆 77# beebeechan

到iphone 1400出咗,14會仲平。煉獄慕道班同我以前返french班咁,係神父教嘅,上一堂走兩堂,出旺角打機。嗰一堂仲要羅紗蓮喺大學站截住我先肯上。
beebeechan
回覆  beebeechan

出旺角打機
沙文 發表於 2023/3/30 23:12

你既年代,打飛機就真