沙文
這啖氣您咁都哽得?

https://www.rfi.fr/cn/%E4%B8%AD% ... 5%E5%8D%8F%E8%AE%AE
旁觀者
https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=13871
沙文
恰我文弱書生就牙斬斬口若懸河諸多辯駁,聖教會咁樣畀人踩就做鵪鶉。,您哋算是幾多次不認主教徒?
beebeechan
恰我文弱書生就牙斬斬口若懸河諸多辯駁,聖教會咁樣畀人踩就做鵪鶉。喟喟,您哋算是幾多次不認主教徒? ...
沙文 發表於 2023/4/8 03:41

你屋企收埋支曲尺, 都唔慌文弱得去邊, 邊個敢嚟斬你?
beebeechan
恰我文弱書生就牙斬斬口若懸河諸多辯駁,聖教會咁樣畀人踩就做鵪鶉。喟喟,您哋算是幾多次不認主教徒? ...
沙文 發表於 2023/4/8 03:41

唔使咁緊張架喎

世俗政權要干涉教會敘任權的事, 自古便有, 11,12世紀係咁, 希特拉納綷時係咁...
呢啲政權無耐就煙消, 教會卻仍在啵
即係你同老婆間屋, 鬥長命.....
最後咪又係長命嗰個話事

澳門賭桌上, 一轉荷官就轉運架哩
沙文
原來只要您闊佬懶理,對貴教不利嘅政權就會自動煋消。不過,未煙消之前國內教友享受唔到被教宗任命的正式主教主持彌撒嗰種痛苦,痛苦過忍屎忍尿,您就忍心睇住佢地痾唔出,您都好關心教友同支持教務啫
beebeechan
原來只要您闊佬懶理,對貴教不利嘅政權就會自動煋消。不過,未煙消之前國內教友享受唔到被教宗任命的正式主 ...
沙文 發表於 2023/4/8 11:40

地下教會蓬勃過地上嘛

只要地下部份生得好, 隨時標芽
沙文
地下教會嘅主教就係教宗appointed嘅咩?
beebeechan
地下教會嘅主教就係教宗appointed嘅咩?
沙文 發表於 2023/4/8 12:13

一定唔係XDD 任命哩
beebeechan
國內教友享受唔到被教宗任命的正式主教主持彌撒嗰種痛苦,痛苦過忍屎忍尿,您就忍心睇住佢地痾唔出,您都好關心教友同支持教務啫

天主教徒一定明白邊種聖體先係原汁原味既

山寨版的, 食咗都無用
beebeechan
您就忍心睇住佢地痾唔出,您都好關心教友同支持教務啫

我唔夠關心唶, 有啲人比好多人都關心既
例如:佢
佢好大洗, 拎咗黎生2600萬, 一陣就洗哂

沙文
咁咪就係囉。地下教會有咩可能provide到原汁原味聖體?冇教宗appointed主教的地下教會點會生得好?
beebeechan
咁咪就係囉。地下教會有咩可能provide到原汁原味聖體?冇教宗appointed主教的地下教會點會生得好? ...
沙文 發表於 2023/4/8 12:34

話明係地下, 梗係無公開就職儀式, 有都唔會請你去觀禮哩
沙文
咁即係點到證明唔到現任地下主教係教宗appointed. 求其搵個出黎認,您都冇佢符,咁地下教會就好L容易被分化瓦解
beebeechan
咁即係點到證明唔到現任地下主教係教宗appointed. 求其搵個出黎認,您都冇佢符,咁地下教會就好L容易被分化 ...
沙文 發表於 2023/4/8 12:58

話明係「地下」,, 要講到咁詳細公開, 累到人架。

呢個見光可以係地上既就俾個例你

‘Underground’ Catholic bishop in China named auxiliary bishop
https://www.licas.news/2022/11/25/underground-catholic-bishop-in-china-named-auxiliary-bishop/#:~:text=An%20%E2%80%9Cunderground%E2%80%9D%20Catholic%20bishop%20in,Diocese%20of%20Jiangxi%20this%20week.
因中梵協議能上地面的主教
旁觀者
天主教徒一定明白邊種聖體先係原汁原味既
beebeechan 發表於 2023/4/8 12:24

BB仔,你領到「神父」嘅「聖體」就原汁原味嘞!