匿名
咩叫「畫蛇添足」

畫一條蛇,如果要寫實繪畫,就唔需要畫足
畫足後,你張圖畫,就會由寫實圖畫,變成虛構圖畫

額外的想法或信息,不旦不能加強說服力,反而令成幅畫出問題,由寫實變虛構。
匿名
加添一些未經證實的信息,反而令事情,由真實變虛構。

教徒門,你們傳福音,
匿名

教徒門,你們傳福音,可否抽起晒所有未經證實的信息,只講已被證實的,睇下可否說服我哋,說服自己,信主耶穌?
beebeechan

蛇本來又會是有「足」的啵。
創世紀第三章, 原犯罪後, 天主咒罵蛇:
看英文版的譯法
Because you have done this, you are cursed more than all cattle, and more than every beast of the field; on your belly you shall go.

(1)天主咀咒蛇從今以後便要用肚子行走( on your belly you shall go)。  若蛇本來就是用肚行走的話, 這句便没有意思了。

(正如我罵feng狗, 以後都白白痴痴咁發文, 無意思架喎, 因為佢依家已經係咁白痴地發文)

(2)
另一句:you are cursed more than all cattle, and more than every beast of the field....說明蛇是如當時「在田間的動物」一樣...牛, 羊, 狗, 豬..獅虎豹馬蹓...是用腳行走的?
(中文譯本(思高, 或是和合本....)就譯不出這個意思來)

所以, 畫蛇...唔好畫漏足就真
beebeechan
當你樓主話教徒說教畫蛇+足時, 也請出些些真實例子, 不要太虛構
leefeng
(正如我罵feng狗, 以後都白白痴痴咁發文, 無意思架喎, 因為佢依家已經係咁白痴地發文)

beebeechan 發表於 2023/5/4 22:04

看來你開始懼怕我次次發文都插中你基督教的要害,所以發瘋的罵人?
你開口埋口只會罵人,暴露了你除了引用一本爛鬼垃圾性經的垃圾出來應付之外,
對所有反基的指責和疑問,你根本已經沒有任何理據去反駁,所以只能耍流氓像潑婦一樣罵街? !

.
beebeechan
看來你開始懼怕我次次發文都插中你基督教的要害,所以發瘋的罵人?
你開口埋口只會罵人,暴露了你除了 ...
leefeng 發表於 2023/5/4 23:10

唔知點解, 成版人, 唯獨我串你, 屌鳩你, 插你....個犯罪感都係最低既呢
或者你真係當之無愧
leefeng
唔知點解, 成版人, 唯獨我串你, 屌鳩你, 插你....個犯罪感都係最低既呢
或者你真係當之無愧 ...
beebeechan 發表於 2023/5/4 23:23

嫉妒不嬲係基督教產品,你咁既行為並不出奇。
你冇料扮四條,你日日等人屌
你在此被個個以十倍串你, 屌鳩你, 插你,個個都係一樣冇犯罪感既!

.
beebeechan
你冇料扮四條,你日日等人屌

leefeng 發表於 2023/5/5 00:12

難得你特登由香討過嚟俾我少
beebeechan
你冇料扮四條,
leefeng 發表於 2023/5/5 00:12

係呀, 我四條As
你要「菊花順」先大到我
抽刀斷水

教徒門,你們傳福音,可否抽起晒所有未經證實的信息 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/5/4 15:08

話到明要「信」,就即係內裡必定有未經證實的信息啦。你駛唔駛「信」你阿媽係女人?
beebeechan
話到明要「信」,就即係內裡必定有未經證實的信息啦。你駛唔駛「信」你阿媽係女人? ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/5 01:19

今時今日, 亞媽又真係未必係「女人」嚟, 老荳亦未必係「男人」