AmiHO
        若 是 你 的 右 眼 叫 你 跌 倒 、 就 剜 出 來 丟 掉 . 寧 可 失 去 百 體 中 的 一 體 、 不 叫 全 身 丟 在 地 獄 裡 。
5:30                  若 是 右 手 叫 你 跌 倒 、 就 砍 下 來 丟 掉 . 寧 可 失 去 百 體 中 的 一 體 、 不 叫 全 身 下 入 地 獄 。

這個係耶穌說的比喻,如果有個單純又有點精神病傾向的人,睇完依段經文真的可能驚地獄驚到聽耶穌講要斬手斬腳又挖眼就好慘了,耶穌咁講係好唔負責任,最慘d傻瓜以為耶穌無罪,只係佢好似有特權講乜都唔駛負責任姐
抽刀斷水
這個係耶穌說的比喻,如果有個單純又有點精神病傾向的人,睇完依段經文真的可能驚地獄驚到聽耶穌講要斬手 ...
AmiHO 發表於 2023/5/17 13:52

其實呢段我覺得係用黎比喻要閹咗一啲犯淫慾既人,因為上兩句就講緊「不可姦淫」,尤其係現今性侵醜聞頻生的天主教神父,詳情請參看:https://amp.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=14409

來吧,一起支持閹割神父方案!
beebeechan
這個係耶穌說的比喻,如果有個單純又有點精神病傾向的人,睇完依段經文真的可能驚地獄驚到聽耶穌講要斬手 ...
AmiHO 2023/5/17 13:52 提交

你都識講呢個只係比喻,咁對你無影響。
以為用斬剜眼來避免犯罪既就係「個單純又有點精神病傾向的人」囉。
(不過呢版都有幾個)
即使佢地幾「單純又有點精神病傾向」都唔會捨得唔要手同眼。亞Lee瘋抽水都仲有手有眼。
beebeechan
AmiHO 2023/5/17 13:52 提交

我哋都有句勸賭仔好「斬手指戒賭」。唔知係邊個古人講先勒。咁你又唔話佢不負責任既?
beebeechan
其實呢段我覺得係用黎比喻要閹咗一啲犯淫慾既人,因為上兩句就講緊「不可姦淫」,尤其係現今性侵醜 ...
抽刀斷水 2023/5/17 14:43 提交

咁你又自打咗咀。
之前你話神父要閹因為佢地發過誓禁性慾守獨身。條jj無用。
依家你就話閹係防止犯淫慾。咁好多麻甩佬都要閹,唔止神父嗽啵。
抽刀斷水
咁你又自打咗咀。
之前你話神父要閹因為佢地發過誓禁性慾守獨身。條jj無用。
依家你就話閹係防止犯淫 ...
beebeechan 發表於 2023/5/17 15:26

聖經教誨係天主既方案,同我提出既閹割神父方案,兩者出發點係唔相同既。
beebeechan
兩者出發點係唔相同既。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/17 17:22

唔同..唔同....
之不過又講唔出有乜唔同
(即係廢話?)
下流寄生虫
我哋都有句勸賭仔好「斬手指戒賭」。唔知係邊個古人講先勒。咁你又唔話佢不負責任既? ...
beebeechan 發表於 2023/5/17 15:13

基督教讲冶

三句不离本行

专针对中华文化
上流寄生族
你都識講呢個只係比喻,咁對你無影響。
以為用斬剜眼來避免犯罪既就係「個單純又有點精神病傾向的人 ...
beebeechan 發表於 2023/5/17 15:12

请问,有关的
“圣经” 边一窟 …… 话e(这)个只不过系
“比喻”?

请拿出证据确凿
上流寄生族

SEO tag 对联
我哋都有句勸賭仔好「斬手指戒賭」。唔知係邊個古人講先勒。咁你又唔話佢不負責任既? ...
beebeechan 發表於 2023/5/17 15:13

抽刀断水:::來吧,一起支持閹割神父方案!
【寄生虫支持抽刀断水】

你、陈日君、朱牧师、朱牧民,
-
唔阉唔惦《冇打错字,……你地e班基督暴徒,一阉,寄生虫就会惦念悼念》
早死早着
上流寄生族

SEO tag 对联

抽刀断水:::來吧,一起支持閹割神父方案!
【寄生虫支持抽刀断水】

你、陈日君、朱牧师、朱牧民,
-
唔阉,都无能用
一死,就有见《“主” 怀安息》
AmiHO
其實呢段我覺得係用黎比喻要閹咗一啲犯淫慾既人,因為上兩句就講緊「不可姦淫」,尤其係現今性侵醜 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/17 14:43

聽聞以前D太監閹左之後都會有果種慾念喎......
AmiHO

耶穌自命佢係無罪嘛!但佢又講埋D唔負責任0既野害左人地,咁佢話自己無罪即係呃人啦
而那位古人無話佢自己無做過錯野喎
抽刀斷水
聽聞以前D太監閹左之後都會有果種慾念喎......
AmiHO 發表於 2023/5/18 10:52

太監存在既原因係為咗保障後宮徍麗不受引誘/侵犯,咁的確某程度做到這種目的。至於太監係咪仲有果種慾念而無辦法消除,呢個並唔係這個目的要考慮既範圍。

同樣道理,閹割神父就可以對千萬教徒以及修女等安全地進行任何天主教宗教活動有一定保障。至於神父閹割後仲有無慾念,可以祈求天主憐憫。
上流寄生族
耶穌自命佢係無罪嘛!但佢又講埋D唔負責任0既野害人地,咁佢話自己無罪即係呃人
而那位古人無話佢自 ...
AmiHO 發表於 2023/5/18 10:58

基督又一最最最绝对绝怼不负任何责任:::

“上帝之道【说道】”
https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=143917&ptid=14252
beebeechan
耶穌自命佢係無罪嘛!但佢又講埋D唔負責任0既野害左人地,咁佢話自己無罪即係呃人啦
而那位古人無話佢自 ...
AmiHO 2023/5/18 10:58 提交

若 是 你 的 右 眼 叫 你 跌 倒 、 就 剜 出 來 丟 掉 . 寧 可 失 去 百 體 中 的 一 體 、 不 叫 全 身 丟 在 地 獄 裡 。
5:30                  若 是 右 手 叫 你 跌 倒 、 就 砍 下 來 丟 掉 . 寧 可 失 去 百 體 中 的 一 體 、 不 叫 全 身 下 入 地 獄 。

呢個比喻其實放在股票、投資就係「斬倉」「止蝕」。放在人生,即及早省察,悔悟,用行動改正,從新做人。留得青山在、那怕無柴燒。

能領悟到這道理既,在投資方面獲益良多喔。一啲都冇害人。
抽刀斷水
回覆 16# beebeechan

應用在搶匪小偷,在打劫時不要浪費時間盜取困難的東西,也是十分恰當。